07 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 3: Съзнание

Природата на сънищата

Една трета от деня ви се изразходва в сън. Почти една трета от животите ни преминава в сън. Много хора игнорират това, което се случва, когато спят и се интересуват само от това да се събудят, чувствайки се отпочинали. Но, за някой, който е 60 годишен, това означава, че 20 години от живота са просто игнорирани. Можете да оползотворите това загубено време, като обръщате внимание на вашите сънища, които са важни по няколко причини.
Физическото тяло има нужда от сън за да може на спокойствие да се възстанови, да расте и да се презарежда. Без сън, тялото изразходва химическите си вещества, които са му нужни за да остане активно. Чрез сънищата, мозъка сортира и запазва мислите и картините, събрани през деня, които не са били правилно поставени в паметта, като дефрагментиране на твърдия диск на компютъра за да може да работи по-добре. 

За астралното и етеричното тела, съня попълва тяхната енергия също. Когато етеричното тяло няма енергия, може да се почувствате слаби и да ви е трудно да се съсредоточите. Когато астралното тяло няма енергия, може да се чувствате отвеяни и лесно да се разсейвте, да се чувствате, че не правите нищо творческо. За да се презаредят, етеричното и астрално тела, могат да разширят размера си по време на сън и дори да излязат от физическото тяло за да презаредят енергиите си, много подобно на растенията, които обръщат листата си, за да привлечат слънчевата енергия.

Но за ума, сънят прави нещо невероятно. Чрез сънищата, умът изпраща важни съобщения, които в противен случай не могат да преминат, докато човек е буден. Има три основни начини сънищата да са полезни за ума.

Първо, на най-основно ниво, сънищата могат да ви кажат за проблеми, относно това, което сте правили, мислели или сте чувствали наскоро. Например, ако сте направили нещо нередно, без да знаете, което ви кара да се чувствате ядосани или депресирани за прекалено дълго или мислите за започване на нов проект, който ще бъде само загуба на време - съобщения като тези могат да ви бъдат показани в сънищата ви.

Второ, сънищата мога да ви кажат бъдещето. Важни преживявания, които може да имате в следващите няколко дни или седмици, могат да се появят първо в сънищата ви. Какви преживявания? Ами, положителни, като постижения или неочаквани изненади или отрицателни, които може да ви стреснат, да ви направят тъжен или ядосан. Ако научите за бъдещето чрез сънищата си, можете да се подготвите да се справите с лошите неща, а понякога дори да ги спрете да се случат. По този начин, сънищата могат да работят като радар, за да ви покажат какво предстои.

И трето, сънищата могат да бъдат образователни видео игри ако се научите как да реализирате вътре в тях, това, което сънувате. Те се наричат осъзнати сънища, където "осъзнат" означава буден или наясно. В един осъзнат сън знаеш, че сънуваш, и следователно можеш да правиш каквото поискаш. Може да летите наоколо и да проучвате простраството, да ходите през стени или да левитирате и превръщате обекти в други, да говорите със странни хора и дори да слушате музика - всичко това създадено от някоя част на собствения ви ум. Осъзнатите сънища могат също да ви позволят да говорите с мъртви роднини или същества от други измерения, които изскачат в съня ви, ако ги повикате.

Първата стъпка за да използвате сънищата си е да ги запомните. За да направите това, уверете се, че сте имали достатъно сън. Когато се събуждате, не мислете веднага за това, какво трябва да правите през този ден, а вместо това опитайте се да си спомните какво сте сънувал. Най-полезно е да имате химикал и малка тетрадка до леглото си и винаги, когато се събуждате, напишете всичко, което си спомняте.
Това не само ще ви помогне да си спомните за съня по-късно, но също така казва на мозъка ви, че запомнянето на сънищата е нещо важно. Автоматично в следващите дни или седмици ще откриете, че ви е по-лесно за запомняте сънищата си.

Втората стъпка е да разберете какво значат. Това не е лесно, защото сънищата са най-вече символични. Това означава, че съобщението, което съдържат е обвито в загадки от снимки, думи и теми, които не трябва да се приемат буквално. Например, ако сънувате, че ви атакува мечка, това не значи, че ще бъдете атакуван от мечка, но може да значи, че някой, който обичате ще да ви се ядоса и ще ви наговори лоши думи. Или ако сънувате, че сте хванати в торнадо може да означава, че скоро ще бъдете пометени от емоционално напрегнато преживяване.

Като записвате сънищата си, след това можете да ги сравните с това, какво всъщност се случва в живота ви или с всичко важно, което ви се случва в следващите няколко дни, и така с течение на времето ще се научите да ги интерпретирате по-точно. За да започнете, можете да използвате съновник, който ви дава предложения за това, какво може да означава даден символ.

Също, имайте предвид, че негативни астрални същества, които са живото-форми без физически тела, и които се хранят с вашата емоционална енергия от страх и ярост, понякога идват докато спите и се намесват в сънищата ви, превръщайки ги в кошмари. Те обикновенно избират най-вече деца, защото младите хора имат по-слаби етерични тела и е по-лесно да бъдат уплашени. Можете да разпознаете тези сънища по това, колко много ви карат да се чувствате ядосан или уплашен и по това, че нямат никакъв смисъл. Ако имате често кошмари, преди да заспите опитайте се да запомните нещо хубаво, след това го визуализирайте в стаята си докато тя се изпълни с ярка златна светлина, след това се помолете или настоявайте да бъдете пазен от тази светлина докато спите спокойно. Това помага да държите негативни астрални същества далеч от вас. Ако се научите на осъзнати сънища, можете да се натъкнете на чудовище в някой сън, кажете му, че не се страхувате и го попитайте какво иска. Това ще трансформира чудовището в нещо по-слабо.

За да се научите на осъзнати сънища изисква практика. Има различни техники и една от популярните е да си изберете нещо, което често виждате или правите в съня си, със същото което да виждате или правите и в будно състояние, като вид животно, цвят, човек, място или действие.
След това винаги, когато видите или направите това в будно състояние, огледайте се наоколо и попитайте себе си дали сънувате.

Направете тест, например като светнете лампата, припомнете си какво сте направили през последния час, погледнете часовника или някакви напечатани думи, или пребройте пръстите си - ако сънувате, ще има нещо нередно с тези неща. Ако правите това поне една седмица, тогава това ще се превърне в навик, който ще правите естествено, дори в сънищата си, което ще ви помогне да разберете, дали сънувате. Друг метод е да гледате тези малки модели от светлина зад клепачите ви, когато легнете да спите. Понеже оставате спокойни, но умствено будни, това ще се превърне в живи изображения и след това в осъзнат сън.

Сънищата могат също да ви научат на урoци за самите вас и за света. Те са склонни да играят ролята на документални филми, които се фокусират на значими въпроси, относно цялата картина на "всичко това".

По принцип, сънищата ви дават "идея" за нещата, които в противен случай не бихте очаквали. Чрез фиксиране на съществуващи проблеми, индицирани в съня ви или подготвка да се справите с тези, които предстоят, можете да направите живота си да върви по-гладко. Вместо да се препъвате слепи наоколо, получавате информация какво се случва зад кулисите. Но, първо ще трябва да разделите значимите сънища от глупостите, които идват от мозъка ви, който сортира информацията или от астрални същества, които се опитват да се нахранят. Само чрез запомняне на сънищата и давайки всичко от себе си за да разберете какво значат, ще ви научи с времето как да се отървете от глупостите.

Инкарнация и Реинкарнация

Ако умът ви може да съществува без физическо тяло, тогава къде е бил този ум преди да се родите? И какво се случва с ума, когато тялото умре?

Вижте, живота е като сън, в който да бъдеш роден е като да заспиш и да умреш е като да се събудиш отново. Във времето между тях ума ви мисли, чувства и живее чрез временен персонаж, точно както в сън. Да се родиш е точно, както някой актьор приема временна роля във филм. Същия този актьор играе различни роли, в различни филми, и точно като ума, се ражда в различни тела и в различни времена.

Когато човек умре, неговия дух в крайна сметка се завръща в не-физическото измерение, от където е дошъл. Там, духа започва да разсъждава върху живота, който е живял и след като си набележи цели какво да прави следващия път, намира правилното тяло в правилното време и се ражда отново. Това се нарича Реинкарнация. Това е като да отидеш на аркадно състезание; разхождаш се, намираш правилната машина, играеш малко, след това, когато играта свърши, започваш да търсиш друга игра. 

Но дори и когато играете, вие все още сте там, извън играта. Просто само част от ума ви в този момент контролира персонажа на играта.

Също така, въпреки че ние сме тук, в това физическо измерение, по-голямата част от нас в все още в това висше измерение, изпращяйки само малка част от себе си във физическото тяло. Тази малка част е това, което мислите и чувствате в момента. Нека наречем тази по-голяма част висш Аз, а по-малката част низш Аз. Висшия Аз е това, което сте, когато сте напълно буден, извън този сън, наречен живот. Низшият Аз е това, което сте в рамките на съня. Така че, би било по-правилно да се каже, че прераждането е просто висшия Аз, който разширява части от себе си в различни тела, по различно време, чрез раждане, и издърпване на тези части чрез смъртта. Ние сме като кукли, управлявани от пръстите на ръцете - куклата е това, което сме за другите в този живот, пръста в куклата е нашият низш Аз, а ръката е нашия висш Аз.

Защо хората избират да се родят в този свят? Има толкова отговори, колкото и хора. Някои хора идват тук за да направят нещо, за да преживеят нещо, за да научат неща, които не могат извън този свят.
По същата причина хората играят игри или гредат филми – така преживяват неща, които не биха могли да преживеят по друг начин.

Да бъдеш жив на Земята във физическо тяло може да бъде трудно.
Живота е като курс, тренинг програма за вдигане на тежести или урок по трудна тема. Освен забавлението и удоволствието да бъдеш жив, има също гняв, страх и страдание. Но, отрицателните неща са това, което прави играта предивикателна и уникална. Живота е културизъм за душата и предизвикателствата, с които се сблъскваме в него са тежестите, които оформят нашите духовни мускули, ако имаме силата да ги вдигнем.

Друга причина някой да дойде тук е за да помогне на другите да се събудят. Мислете за това като за студент от колеж, който се връща в училище за да помогне на учениците да научат нещо, които той вече е овладял. Проблемът в това да бъдеш роден тук е, че този процес изтрива спомените от къде идваш, кой си наистина и какво знаеш. Точно както студента от колежа се връща в училище, но забравил, че вече е завършил. Материала може да изглежда познат и лесен за него и по този начин той все още може да помага на другите. Но, ако бъде разсеян от нещата, които се случват в училището, той може дори да забрави, че някога е научил в колежа, може дори да забрави, че е съществувал преди.

Това е риска, с който се сблъскват тези помагащи души, когато се прераждат на Земята. Те могат да бъдат толкова разсеяни в живота, че никога не намират висшето знание вътре в тях, проваляйки се да направят това, за което са дошли, а то е да използват това знание за да помагат на другите. Може би вие сте помагаща душа. Ако обичате да търсите, да размишлявате върху мистериите на Вселената и се чувствате щастливи, когато другите хора намират начини да подобрят живота си и себе си, тогава най-вероятно сте помагаща душа. Ако е така, е много важно да отделите време за мислене, четене, научаване на по-висши истини, за да можете да научите кой наистина сте и какво наистина знаете.

В основата си, вие вече знаете тези истини, но сте ги забравили. Спомнянето е трудно, защото сравен в висшия аз, низшия е невероятно заспал и разсеян, така че възстановяването на това, което знаете дълбоко в себе си е подобно на това, да го учите за първи път.
Разликата е, че ако някаква истина е вече вътре във вас, научаването и отново ще стане много по-бързо и със съществуващо чувство на разпознаване. Ще почувствате нещо специално, когато най-накрая разберете както знаете дълбоко в себе си. То носи пръстена на истината. Вместо да си кажете “…добре, оффф…” както при научаването на нещо банално, може да си кажете “Леле! Това наистина има смисъл! Невероятно!” или “Ахааа! Сега разбрах!”.  Така можете да разпознаете истината – не само, че ще има смисъл, но и ще се чувства правилно. Когато и главата и сърцето са съгласни с някоя идея, обърнете внимание.

Следва част 4...

0 коментара:

Публикуване на коментар