07 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 5: Играта, наречена Живот

Животът също е като една ролева компютърна игра, която вие (като Висш Аз) сте помогнали да се създаде и след това я преживявате. Сюжетът на играта е решен предварително, но как всъщност ще се развие тя, зависи от това колко добре играете и от изборите, които правите.

Какъв е смисълът на тази игра?

Смисълът е да преживеете и разберете по-добре себе си, другите и реалността.
Всичко, през което преминавате, и което ви засяга за добро или за лошо е там, за да служи на тази цел. Тези преживявания са там, за да ви помогнат да станете по-умни и по-мъдри. Те съдържат уроци за научаване, подбрани за вас от дизайнера на играта; Висшия Аз, който я е проектирал и все още може да прави промени в играта, докато я играете.

За да ви дам по-добра представа за какъв вид уроци говоря, ето някои идеи: да научите това, което наистина сте способни да направите чрез преодоляване на страховете си, да научите мъдрост за това как да се справяте със сложни ситуации в интерес на всички участващи страни, да научите как се чувстват другите, когато ги нараните чрез егоистичен избор, да научите как да разграничите добро и истина от лошо и лъжа, да научите как ако следвате тъмната част от вас носи болка и нещастия, а когато следвате добрата носи мир и щастие, да научите това, което наистина има смисъл и стойност и какви са илюзиите, които не правят душата ви щастлива, да научите какво наистина означава любовта, да научите как работи реалността и как има толкова много ограничения, които можете да преодолеете ако ги разберете и дадете всичко от себе си.

Вие, низшия Аз, не решавате уроците, от които имате нужда, но все пак вие решавате, времето и опита, необходими за научаването на даден урок.
Например, ако имате отворен ум и обичате да учите, опитът може да бъде лесен и вълнуващ, защото това е всичко, което ви трябва, за да научите урока.
Но ако сте инат и със затворено мислене, опитът може да бъде по-строг, така че урокът да достигне до вас. Ако даден опит не достигне до вас успешно, той ще се повтори при подобни, но различни обстоятелства, така че да получите още един шанс. Но колкото повече го игнорирате, той става по-болезнен при всеки следващ повтарящ се опит.

Така че ключът към по-лесен и по-вълнуващ живот е да обърнете внимание на това, което вашия опит може да ви научи и след това да използвате наученото за да правите по-добри избори в бъдеще. Тези уроци, просто ви карат да разберете това, което не сте видели преди, и по този начин да променят подхода ви към живота към по-добро. Но, ако един и същ лош епизод продължава да се случва, тогава, има нещо, което не разбирате, или ако разбирате, има нещо, което не използвате практически. Не винаги е лесно да разберете какво може да бъде, но се консултирайте с вашия Висш Аз и може би отговорът ще дойде при вас в рамките на няколко дни като реализация, или помолете някой по-мъдър от вас за някои предложения.

Свободна воля и съдба

Що се отнася до свободната воля и съдба, и двете са реални и съществуват заедно. Свободната воля е способността да избирате и да действате според вашия избор. Съдбата е план, който определя хода на живота ви.
Някои хора се чудят как свободна воля може да съществува, ако съдбата означава, че вашите избори са предварително решени. Отговорът е, че съдбата само решава какво трябва да научите и защо, а не как да го научите или кога. Последното зависи от вас в зависимост от подхода ви и колко упорит или проницателен сте за тези уроци. Съдбата, от жълъд трябва да се превърне в дъбово дърво, но как ще стане това все още не е решено. Вашата съдба е да се превърнете в това, което наистина сте, но как ще го направите зависи от вас.

Когато живеем според нашата съдба, което означава да използваме както нашите умове, така и сърца, за да правим мъдри избори и да се учим по-рано и по-ясно от нашия опит, тогава нещата вървят гладко и с радост. Но хората са склонни да бъдат упорити и не толкова проницателни, така че те рядко постигат всичко, което са дошли да направят или да научат, защото животът им свършва преди да получат шанс да поправят грешките си. Това е една от причините те да се прераждат: за да завършат това, което са започнали. Ако те са имали възможност да обмислят идеите, която четете сега, те биха могли да си спестят някои страдания, понеже няма да им се налага да повтарят толкова много уроци.

Единствените истински грешки в живота са тези, които вървят директно срещу съдбата ви, като например, когато амбициозно правите нещо, което дълбоко в себе си знаете, че е грешно.
Но дори и ако следвате съдбата си, вие все още имате много възможности за избор за това, как да стигнете. Съдбата е вашата дестинация, истинските грешки идват от избора на погрешна дестинация, свободната воля означава избор на правилната дестинация, но свобода да избирате между различните маршрути.

Следва част 6...
.....

0 коментара:

Публикуване на коментар