28 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 15: Битка на противоположностите

Важна стъпка в събуждането и започването на пътуването ви към по-висше осъзнаване е да правите разлика между позитивно и негативно, между това, което се издига и което слиза.
Като духовни същества, обитаващи физически тела, ние сме хванати в една битка на противоположностите. Това се проявява вътре в нас като битка между нашите висши и низши натури, и извън нас като битка между божествените и дяволските сили.
Това, което е в нас се отразява на това, което е извън нас, божественото отражение работи с нашия висш Аз, а дяволското прави същото с низшия Аз. Всеки един момент предлага избор и всеки направен избор е отговор на следния въпрос: Кое ще следвате, по-низшето или по-висшето?

Когато сте изправени пред избор, може да почувствате противоречиви влияния. Една част иска това, друга част иска онова. За по-голямата част от хората, които не знаят, тези конфликти между различните под-личности създават мозайката на непостоянните им умове.
Но рано или късно това контрастира докато конфликта стане главно между това, което е записано в сърцата ни и това, което е програмирано в нас социално, генетично и психологически.

Не е необходимо винаги да знаете правилния избор в дадена ситуация, трябва само да знаете, че вие избирате от най-висшето и най-трезво място вътре във вас.
Душата се развива от трудностите, независимо от къде произхожда проблема, затова можете да преминете през него без да се налага да познавате специфичните методи на измама и убеждение, прилагани от тъмните сили. Независимо от това, колкото и тъмнината да има място в сътворението, като огледало на нашите собствени слабости и катализатори за растеж, нейните агенти имат свободната воля да използват изключително хитри и технологични трикове за да намерят своя път. Лесно е да бъдете заблудени и цената може да бъде висока; последствията не само забавят напредъка, но и пропускаме възможности да бъдем в услуга на другите.
Така че, колкото повече знания, толкова по-добре.

Може би бихте искали да знаете кои от необичайните възможности, преминали през вас в миналото са истински и които са капани и как да различите позитивно от негативно.
Престоя ни в този живот е ограничен и за да изжевеете по-голямата част от него изисква прозорливост за да заобиколите капаните.

В моята борба с този въпрос на прозорливост открих, че е полезно да се разделят влиянията на осем категории на базата на това дали те произхождат от положителен или отрицателен източник, дали се проявяват в нас или извън нас и дали са форми на насърчение или съпротива.
Те са изброени по-долу, заедно с идентифицираните характеристики, събрани от вътрешно и външно наблюдение. Вие не трябва да ги запомняте, само да бъдете наясно с тях.

Негативна външна съпротива

Това са опити на системата за контрол да се намесва в живота на отделни хора или да спре някои положителни форми на прогрес в тях. Понякога тези опити са послания, предназначени да внушат страх и съмнение, друг път, те се проявяват като разсейване и отклоняване, а от време на време са чисти изблици на неудовлетвореност, проявявайки се чрез непознати хора.

Какъвто и да е случаят, негативните форми на външна съпротива са само празни заплахи и допълнителни задължения, илюзии, които носят само тежест, ако решите да ги приемете.
Те атакуват вашата сигурност, а по този начин и силата ви, вместо насилствено да се противопоставят на избраните от Вас действия. Такива влияния са просто опит да се подкопае доверието в започването или продължаването на тези действия.
Въпреки това, тези съобщения могат да бъдат силно манипулативни, защото те работят със всеки и всичко, което може да бъде повлияно от системата за контрол, позволявайки методите на измама да бъдат прекалено изтънчени за да бъдат забелязани от средностатистическия човек.

Примери за негативна външна съпротива включват: ирационна критика/присмех на избора ви, като ви се дават примери с други хора, които са се провалили, няколко човека ви дават едно и също безпочвено предупреждение по едно и също време, предоставено по един и същи същи начин, тормоз като зли погледи и загадъчно негодуване от непознати, хора, изпитващи ярост към вас, без причина и паранормални явления, които служат като прекалено драматични поличби и заплетени синхроничности, които изглеждат скалъпени. Негативната външна съпротива е свързана с невежество, страх, несигурност, срам и важност.

Позитивна външна съпротива

Вместо измамно да влияе на вашата свободна воля, позитивната външна съпротива идва под формата на фини предупредителни знаци и окончателно блокиране на опасни начини за действие. Предупредителните признаци са улики, които да ви водят към достигане на разширена гледна точка върху ситуацията за да видите някои скрити опасности.
За разлика от негативната съпротива, тези знаци и синхроничности изискват ясен ум за да ги разберете.
Блокирането на неразумни действия идва под формата на забавяне в плановете. Когато е важно, то се проявява като увеличение на произшествията, механични повреди, както и здравословни проблеми. Позитивната съпротива е далеч по-устойчива, всеобхватна и окончателена от негативната, нещо като тухлена стена, вместо знак "Стоп".
Позитивната външна съпротива е свързана с разум, интуиция и проницателност.

Негативно Външно Насърчаване

Това са измамни възможности и съобщения, които са свързани с вашата слабост, невежество, самозалъгване и първични желания. Те са духовни куки, хвърлени в този свят от системата за контрол за да издърпват слабите. Тези куки са стръв от празни обещания и изкуствени синхроничности, привлекателни за егото (негативни части на низшия Аз) или низши емоции и понякога се подсилват от "потвърждения" под формата на крещящи съвпадения, предназначени да създадат впечатление, че всичко това е "писано да бъде".

Примери за негативно външно насърчаване са: случайни непознати, които ви предлагат възможности, твърде добри за да са истина, системи от вярвания, предлагащи бързи резултати, "реалностни" изпълнения на его-базираните ви искания и "молитви"; сънища, които са буквални, а не символични и включват участниците в съня да се опитват за да ви говорят за съмнителни неща, измамни идеи, предложени ви едновременно от няколко несвързани физически лица, физически невъзможни аномалии и странни синхроничности, които се появяват по време на периоди на психическа несигурност за да повлияят на решенията ви и покани, идващи в странно време за участие в някаква форма на отвличане на вниманието.

Позитивно Външно Насърчаване


Потвърждения под формата на истински синхроничности и знаци са склонни да дойдат, след като изборът вече е направен за да насърчат някои положителни идеи или действия. Друг вид позитивно външно насърчаване са подтикваща и неочаквана възможност, която е отговор на душевно-базиран призив в случай на сериозна нужда. Това, което отличава позитивните от негативните насърчавания е, че позитивните са свързани с разума и интуицията, повдигайки настроението ви и водещи до облекчение, в позитивните също липсват интуитивни отчаяни вибрации, плюс това те не се ограничават да работят в рамките на сравнително тесен диапазон от това, което се поддава на негативен контрол. В екстремни състояния, позитивното външно насърчаване работи със съдбата, за да накара критични събития да се случат неочаквано и съответно неизбежно, винаги към по-добро в дългосрочен план.

Негативна вътрешна съпротива

Когато възниква естествено, негативната вътрешна съпротива произхожда от обичайната съпротива за промяна и емоционално пристрастяване към остарели начини на съществуване. Други естествени фактори включват химическите, астрологическите и лунните променливи фази. Когато е изкуствено създадена, отрицателната вътрешна съпротива произлиза от комбинацията от изкуствено занижени емоции и разрушителни след-хипнотични предложения. Те могат да се проявят като безсмислени побутвания, които наподобяват истински мисли и следователно се действа небрежно с тях, или те могат да се проявят като натрапливи мисли, които тласкат ума да се съпротивлява срещу някои положителни действия. Последното се появява най-често, като отлагане или неоснователна предубеденост срещу полезни идеи. Какъвто и да е случаят, такива влияния могат да бъдат разпознати, ако разберете, че те потискат яснотата и емоционалния баланс.

Примери: непрестанно самокритикуване, умствен блокаж или мъгла по отношение на някои конструктивни мисли или действия, чувствайки се като че сте във вцепеняващ хипнотичен транс, внезапно обгърнати от тъмен емоционален облак, чувство на страх и отчаяние, рационализирани по отношение на личната несигурност, като необяснима враждебност към безвредна идея или лице, пристягащи усещания, изолирани в областта на гръдния кош и предназначени да имитират по-фините инстинктивни реакции, симптоми на неподчинение на хипнотични команди и освобождаване на напрежението по други начини, като например необяснимо нервничене и внезапно чувство на тревожност или паника, които идват от нищото, и положителни мисли, веднага контрирани чрез разубеждаване или разсейващи мисълта примки.

Позитивна вътрешна съпротива

Когато по-низшия Аз действа в противоречие с по-висша мъдрост, това е приявява като вътрешно чувство на безразличие или повишено внимание към някои въпроси. Въпреки опитите да се отървете от него, това чувство продължава и може да бъде заглушено само от по-низши импулси и желания. Често това се придружава от слаб вътрешен глас или интуитивно впечатление, тон, вариращ от спокойни съвети до спешно внимание, но никога не се проявява като злобна критика или заплашителни команди.  Когато е под формата на инстинкт, това чувство има тенденция да се разпространява през горната част на тялото, а не само в червата или в областта в гърдите; по-късно може да бъде изолирано и може да се задейства пост-хипнотично за предоставяне на фалшиви сигнали. За разлика от негативната вътрешна съпротива, позитивната съпротива изисква яснота, вместо истерия и изисква рационализация за да се игнорира, вместо да се вярва. Като цяло позитивната вътрешна съпротива представлява сърцето и ума, казвайки "не" в унисон.

Негативно Вътрешно Насърчаване

То ви тласка към участие в прибързано, импулсивно, вредно или отвличащо поведение като създаване и действане на базата на неверни предположения или преследване на сексуални и материални фантазии. Програмираните мисли могат да бъдат подсилени от по-низши емоции и животински инстинкти, за да произвеждат мания, пожелателното мислене и предразсъдъци. Формите на негативното вътрешно насърчаване са гама от напълно механични (навици, обичаи, хипнотично програмиране) и напълно емоционални (хормони, его,  съхраняване на първични инстинкти), но най-често съчетават и двете. Неуловимите форми присто представят безплодни идеи като добри, а най-екстремните форми изискват насилствени действия. Всяка от формите на негативно насърчаване могат да бъдат открити по тяхната ирационална, нетърпелива и отчаяна природа. Физическите симптоми, придружаващи негативното вътрешно насърчаване включват умствено и емоционално заглушаване, трудно дишане, повишено сърцебиене и повишено кръвно налягане или зачервяване.

Позитивно Вътрешно Насърчаване

Това "осветява" сърцето, ума и душата. Една наистина добра идея ще бъде приятна както на разума, така и на интуицията, задълбочавайки дишането и носейки чувство на облекчение и вътрешно знание, което побеждава всяка нужда от нетърпение. Като има предвид, че негативните видове насърчаване ви тласкат към действие, позитивното насърчаване поставя препядствие. То винаги изостря и тонизира ума, като ангажира по-висши аспекти на учудване, любопитство, творческа радост, ентусиазъм и духовно удовлетворение. Ако е активно на ментално ниво, то ще се рпояви под формата на внезапна реализация. Ако е единствено на интуитивно ниво, то ще се прояви като дълбоко и спокойно чувство, че нещо не е добра идея - за разлика от отрицателните случаи, където "добрата идея", само изглежда такава и след  рационализация отшумява поради липса на душевен интерес.

Разпознаване между подобни явления

Позитивното и негативното никога не са идентични, но ​​могат да бъдат подобни. Обучението за разпознаването им включва все по-предизвикателни преживявания. Всеки път, когато се сблъсквате с несигурност, обърнете се към себе си и отразете собствените си преживявания. Истината се открива чрез съчетаване на пример с контра-пример, извличане на идеи от парадокс чрез търсене за по-голямата картина. Показани са някои примери за положителни явления и подобни отрицателни такива.

Как можете да направите разлика между:

1) "Загубата на вяра в това, което всъщност е добра идея" срещу "интуицията най-накрая разбира, че цялото нещо е било лоша идея"?
И двете започват с надежда и са прекъснати от обезкуражаване, така че на първо време те изглеждат неразличими. Знаейки, че позитивното и негативното никога не са идентични, разлика трябва да съществува и тя е:
първото започва с вълнение от пита "това, което е" и среща обезсърчаване от тъпа  "какво ще стане, ако?", втората започва с прекалена самоувереност от типа "Какво ще стане, ако?" и в крайна сметка е победено от "това, което е". С други думи, загубата на вяра в една добра идея се случва, когато фактите са свръхнатоварени от спекулативни сценарии за провал и психична парализа чрез несигурност и страх, докато интуитивното признаване на лоша идея започва с свръхентусиазирано фантазиране и завършва в едно грубо пробуждане за фактите.

2) "Безразличие поради липса на душевен интерес" срещу "програмиране за съпротивление и отказване"?
И двете са свързани с тотална липса ентусиазъм към една идея или курс на действие. Те се различават, както следва: първата означава пълна липса на вътрешен ентусиазъм, второто удавя ентусиазма чрез разсейващи сценарии за провал и несигурност. В първия случай не може да бъде намерен вътрешен ентусиазъм; във втория случай, може да се намери, ако човек обръща внимание, въпреки шума.

3) "Добър план, който отговаря на препятствията" срещу "препядствия, означаващи лоша идея"?
И двете включват целите да са затруднени. Основната разлика е, че в първия случай препядствието няма никакво влияние върху действителната валидност на идеята, докато във втория случай препятствието показва, че идеята е погрешна и непрактична. Първото логично изисква заобикаляне на препятствието, второто изисква изоставяне модификация на идеята.

4) "Съпротива, произтичаща от интуитивно възприемане на опасност" срещу "програмиране за съпротива чрез параноя"?
И двете са свързани с впечатлението, че има опасност, но разликата се свежда до осъзнаване срещу реактивност. Първото създава усещане за спешност, която повишава осъзнаването и изостря възприятието, а второто изкривяване на възприятието, чрез предизвикване на физиологични симптоми на страх и паника. И двете могат да включват страх, но в първия случай страха следва възприятието, а във втория страха предхожда и замъглява възприятието.

Това, което е написано по-горе, не може да бъде напълно универсално, защото тестовете за разпознаване са напълно съобразени с търсещия. Каква част от това се отнася за вас зависи от това, колко от написаното можете да разпознаете в собствения си живот. Въпросът беше да ви покаже необходимостта от разпознаването между позитивно и негативно и за да илюстрира, какво може да бъде направено.

Всичко може да падне, но не всичко може да лети. Изисква малко усилия, за да пропаднете в тъмнината, но изисква много по-значителни усилия за да издържите на притегателната сила на тази духовна тежест и дори повече за да се издигнете към по-висшето. Точно като теглото определя колко силно едно нещо се дърпа надолу от гравитацията, така и нивото на господство, притежавано от по-низшия ни аспект определя, колко силно сме засегнати от негативните влияния. Те ще ни тежат толкова дълго, колкото ние сме приковани към тях, чрез нашето повтарящо се безразличие към негативни реакции и безумно механично поведение. Но чрез последователно идентифициране и избор, който се издига и произхожда от нашите висши благородни аспекти, ръждясалите вериги на безразличие падат и възможността за издигане се превръща в реалност.

Следва част 16....

0 коментара:

Публикуване на коментар