01 ноември 2011

Висше знание за начинаещи - Част 16: Помагайки на другите

Ако бъдете включени в изследване за някоя от темите, обсъдени в тази книга, вие неизбежно ще почувствате необходимост да кажете на другите за това.

Но няма да ви отнеме много време, преди да осъзнаете, че по-голямата част от хората са затворени към алтернативни идеи. Те могат да спорят с вас, да ви обявят за луди или да ви се изсмеят в лицето. Може би един на всеки десет ще бъде с достатъчно отворен ум за да води интелигентен разговор, но от останалите не може да се очаква да бъдат толкова склонни. Не всеки е готов да мисли извън рамките и ограниченията, които сам си е създал и колкото по-дълго остава в този ограничен начин на мислене, толкова по-трудно става да се измъкне. Следователно по-възрастните хора са склонни да бъдат по-малко възприемчиви, отколкото по-младите. Най-лошите от тях са образованите в унивевристети "всезнаещи", които гледат с лошо око на всеки, който притежава особено мнение. Но никога не знаете, къде стоят хората, докато не си взаимодействате с тях, затова не правете преценка, докато действията им не отговорят сами за себе си.

Добрата новина е, че някои хора се събуждат и се намират в ситуации, подобни на вашите собствени. От друга страна, много се свиват духовно и стават все по-празни отвътре. Затова помнете, че тъй като "спасяването на света" изисква хората да се спасят сами, само желаещите могат да бъдат подпомогнати. Няма смисъл да се разочаровате от отхвърляне и подигравки, които могат да бъдат направени от тези, които не са готови или не искат да разширят своите умове.
Най-сигурният начин да работите за доброто на човечеството е да се усъвършенствате, да се образовате и да се научите да предавате това осъзнаване на другите, които се интересуват. Това е свързано повече с изграждането на потенциал да служите, отколкото просто да излезете и случайно да се опитвате да правите добро. Реалните възможности да "направите нещо" се случват, когато се случат - ще бъдете вдъхновени от добра идея и вашата ситуация ще бъде неслучайно от правилната страна за да се справите. Междувременно се подготвяйте.

Подобряването на себе си означава да ставате все по-стабилни психически и емоционално балансирани, да придобивате мъдрост от наблюдения и опит, стараейки се да се справяте с хората според тяхното ниво на разбиране.

Образоването на себе си означава да научите повече за това, което наистина има значение, това, което наистина се случва в този свят и вътре във вас, скритите неща, които манипулират хората и които могат да бъдат спряни, само ако те знаят за тях, както и на позитивните принципи, които ако са известни и се приложат ще позволят на човек да напредва по-интелигентно и още по-съчувствено през целия си живот.

Да станете можещи означава да намерите вашата ниша за комуникация. Някои хора са добри в изпращането на съобщения чрез музика или изкуство, други чрез писане, неформални разговори или публично говорене. Ако можете да станете ходещ "помощен център" и когато тези, които срещенете, се нуждаят от малко вдъхновение или помощ при определяне на нещо и могат да се възползват от това, което вие сте научили за себе си, това е нещо добро.

За каквото и да научите, бъдете сигурни, че сте размишлявали по него, а не сте го запомнили само. Вижте това, което обяснява, вижте и това, което не може да обясни. С течение на времето ще се научите да разпознавате кое е истинско и кое фалшиво, което е много важно умение, защото пътя ви към по-висшите знания е осеян с примамки и капани.

Срещането с други хора с подобна ориентация работи чудесно.
Идеите скачат напред-назад, възникват нови идеи привидно от нищото, един човек получава дадена идея, а друг се случва да има необходимите умения за да я реализира и така нататък.
Така че, независимо дали в интернет или в реалния живот (най-вероятно и в двете), можете оптимистично да преследвате свързване с другите, да ги търсите, може би представяйки себе си чрез уебсайт или блог, за да привлечете тези, с които бихте направили взаимно добър екип от приятели. Фини синхроничности ръководят тези връзки, но трябва да има не-нулева вероятност за да може връзката да се случи -  следователно докато се грижите за механичните неща, реалността се грижи за останалото. Вашето духовно семейство, сега е разпръснато, но е само въпрос на време и подготовка за да се съберете пак.

Какво може да се направи


В хода на вашите изследвания ще видите, че има толкова много да научите за ширещата се корупция, несправедливост и експлоатация в този свят, преди да започне да ви "сърби" да "направите нещо" по тези проблеми. Може би сте се разочаровали, че повечето хора не виждат истината или че някои хора не предприемат повече действия.
Всичкото това четене, свързване и говорене може да изглежда като неефективно използване на времето, когато светът изглежда че пропада пред очите ни и са необходими действия сега.

Това нетърпеливото отношение води до загуба на енергия в чувство на неудовлетвореност и прибързаност. Бъдете мъдри и помнете, че подготовката и времето са ключа към ефективни действия, и че времето се решава от фактори, които не винаги са под ваш контрол. Преждевременното действие пропуска целта, точно толкова, колкото и отлагането.

Когато енергията не се освобождава, тя трябва да се натрупва. Когато времето не е узрялo за действие, подготовяйте се за по-ефективни действия.
Четене, учене, споделяне, обсъждане, изграждане, практикуване - всичко това са начини за натрупване на необходимата енергия за по-късно освобождаване, подготвяне на необходимите инструменти, умения и инфраструктура, необходими за да извлечете най-доброто от това, което възможностите предлагат.

Възможностите са като отворените врати. Да си проправяте път през затворени и заключени врати не е необходимо. Забележете как най-нерентабилните начинания в живота са преследвани въпреки вътрешната и външна съпротива, въпреки неохотата, заядливата интуиция, предупредителните знаци и нещата просто не вървят гладко. Тези пътища са пълни с препятствия, които увеличават страданието и пропиляват усилията.

Добрите възможности се отварят, когато застанете пред тях и изискват само да преминете през вратата. Забележете как най-изпълващите начинания идват с вътрешна и външна помощ, придружени от искрен ентусиазъм и нещата естествено си идват на мястото. Всички предизвикателства, открити по тези пътища служат, за да добавите вълнение и да трансформират усилия в успех. Когато най-добрите възможности се проявят, няма да имате съмнение, нито колебание да действате.

Както винаги, има два риска, които да се избягвате тук. Първия е да позволите на нетърпението, самозалъгването или непочтенна мотивация да замени вашата интуиция и по-добра преценка. Това води до избор на грешна врата или преждевременно преминаване през правилната врата. Вторият риск е пасивното чакане на добра възможност да се превърне в хронична самодоволство. Нека да разгледаме този втори риск по-задълбочено.

Вярно е, че когато човек е на прав път, всичко си идва на мястото по естествен път, но някои приемат това като извинение за самодоволство, мислейки, че тъй като всичко се проявява в най-подходящото време това, което трябва да направят е просто да стоят и да чакат. Това, което те забравят е, че да бъдеш на прав път е безсмислено, ако човек не се движи по него. Като магистрала с изходи, правилния изход ще дойде в подходящото му време, но да спрете и да чакате този изход да дойде е противоречие.

Да обобщим, подготовката и действието са еднакво важни, и двете имат подходящо време, което е определено от обстоятелствата. Времето за действие е, когато вашето усърдие и ентусиазъм се срещнат с възможност. Ако се сблъскате с пречки, вместо предизвикателства, тогава направете двойна проверка на искреността на вашата мотивация, разгледайте основателността на вашите методи и проверете дали условията в момента са подходящи за да използвате усилия. Липсата на напредък произтича от използването на сила за преодоляване на препятствията или пасивно чакате възможността да дойде. Когато страхът от неадекватност пречи на човек да предприеме действия, не забравяйте, че времето, прекарано в оплакване, може да бъде изразходено в подготовка.
И накрая, знайте, че всичко си идва на мястото най-елегантно, когато човек остава достатъчно зает с позитивни усилия, докато чака следващата възможност.

Ние в крайна сметка се занимаваме с действия, които просветляват и дават сила на другите, като им представят по-достоверна алтернатива. За да може помощта да има някакъв ефект, получателите трябва първо да станат наясно с избора, да направят този избор и след това да направят, каквото е необходимо за да го следват.
Лесно е да се види, че невежеството и страданието днес, произхождат от хората, които или не са наясно с избора, наясно са, но не го избират или го избират, но нямат силата на духа или дисциплината за да го накарат да работи.

Тогава това определя каква е нашата отговорност и каква е тяхната. Нашата отговорност е да ги просветим и да им дадем сила, а тяхна е да избират и прилагат. Да се просвети означава ясно да се представи избора, а да се даде сила означава да се подготвят тези, които са го направили. Ние можем да ги съветваме, но не можем да ги принудим, можем да ги подкрепяме, но не можем да носим теглото им.

Пренебрегването на тези разграничения води до загуба на енергия или дисфункционална динамика. Помислете за проповедниците или за донкихотовските активисти, които се опитват да наложат своите виждания на други, които вече са избрали друго или гурута, които създават нездравословно състояние на зависимост, чрез носене на теглото на техните последователи. За да се избегнат тези начини, трябва да знаете кога да информирате, кога да подпомагате и кога да се отдръпнете.
Всичко това идва с опита ако се учите от резултатите.

Изразено просто, колкото по-голям е вашия вътрешен ентусиазъм и готовността ви е удовлетворена от външни необходимости и възможности, толкова повече вие действате в хармония с висшия си Аз.
Ето един такъв момент:

"Това трябва да се направи, аз не се съмнявам, това е правилното нещо да направя и аз съм в състояние да го направя. Моята мотивация идва от сърцето ми и аз съм готов да отговоря на този призив."


Следва част 17.....

0 коментара:

Публикуване на коментар