10 септември 2015

Поредица: Оцеляване - Част II – Послон, Вода, Храна - Подслон

Оцеляването е честването на избора на живота над смъртта. Ние знаем, че ще умрем. Ние всички ще умрем. Това е психологически факт. Но оцеляването казва: може би не днес. В този смисъл, оцелелите не побеждават смъртта, те се разбират с нея.

Сега, когато научихте доста за физическата и емоционална подготовка и за основите на оцеляването (ако не ... вижте предишните публикации в категорията), е време да изградите още повече умения.

Може би се чудите, докато достигаме до по-същественото, защо реда на Част II две е подлон, вода, храна. Спомнете си правилото на трите!


Човек може да оцелее:

 • Три минути без въздух
 • Три часа без подслон
 • Три дни без вода
 • Три седмици без храна

В дадена ситуация на оцеляване, независимо дали сте изгубени, заседнали, трябвало е да се евакуирате или жилището ви е станало негодно за живот, поради природно бедствие, подслона е основната ви грижа. Не изразходвайте енергията си, търсейки храна или източници на вода, преди да сте намерили, или построили начин да се предпазите от елементите - или каквото е там навън, което би могло да ви нарани!

"Подслон" по отношение на управлението на извънредни ситуации, готовността и оцеляването е много широко понятие. При природни бедствия, подслон може да означава просто да вземете раницата си и да намерите безопасно място извън бедстващия район, при приятел, роднина или дори в определена от Червения кръст зона или друг обществен подслон.

Според всички ръководства за оцеляване подслона е от решаващо значение по време на бедствие. Подслоняването е подходящо, когато условията изискват да търсите защита в дома си, работното място или друго място, където сте, когато настъпи бедствието. Как и къде ще се подслоните, зависи от конкретното бедствие. За да е ефективен подслона, първо трябва да помислите за опасността и след това да изберете място във вашия дом или в друга сграда, която е безопасна за тази опасност. Например, при торнадо, трябва да изберете стая, която е в мазе или интериорна стая на най-ниското ниво, далеч от ъгли, прозорци, врати и външни стени.

Тъй като най-безопасните места за подслон варират според опасността, по-специфична информация за подслон при конкретни бедствия ще бъде представена в Част III.

Където и да планирате да се подслоните, дори ако това е общ подслон, винаги трябва да планирате да вземете със себе си вашата раница за оцеляване, така че да са сигурни, че имате нещата, от които имате нужда. В общите подслони и укрития може да живеете с много хора в затворено пространство, което може да бъде трудно и неприятно, така че ще искате вашите неща с вас, за да направите престоя по-поносим и по-лесен, ако ситуацията налага да останете по-дълго време.

Времето, когато трябва да останете в подсона може да бъде кратко, като например по време на торнадо, или дълго, като по време на зимна буря. Важно е да останете в подслона, докато местните власти не кажат, че е безопасно да си тръгнете. Освен това, трябва да се редувате да слушате радиопредавания и да поддържате 24-часова смяна на пост. Точно по това време, когато трябва да сте в подслона или укритието, много ще се радвате, че сте включили надеждно радио във вашата раница!

Отвъд контекста на природно бедствие, подслон също може да означава просто нещо, което да ви отделя от елементите в ситуация на оцеляване, като например да сте се изгубили или заседнали в резултат на инцидент по време на пътуване по суша, море или въздух. Но, имайте предвид, че може да е природно или предизвикано от човека бедствие, когато унищожението е толкова опустошително и пълно, че да се изисква да намерите или построите подслон, за да оцелеете.

Според военните ръководства по оцеляване, когато сте в ситуация на оцеляване и осъзнаваете, че подслона е с висок приоритет, започнете да търсите подслон възможно най-скоро. Докато правите това, не забравяйте какво ще ви трябва, когато достигнете мястото. Трябва да имате материала, за да направите вида подслон, от който се нуждаете и той трябва да бъде достатъчно голям и на достатъчно ниво, за да можете да легнете удобно.

Подслона може да ви предпази от слънце, вятър, насекоми, дъжд, сняг, топли или студени температури и от хищници. Той може да ви даде усещане за благополучие. Той може да ви помогне да поддържате вашата воля да оцелеете.

Природен подслон

Преди да изгубите много време и енергия да търсите материали и да се опитвате да строите подслон, не пренебрегвайте природните образувания, които могат да предоставят подслон. Примери за това са:

• Пещери
• Скалисти цепнатини
• Групи от храсти
• Малки вдлъбнатини
• Големи скали по подветрените страни на хълмове
• Големи дървета с ниско висящи клони
• Паднали дървета с дебели клони

Въпреки това, когато търсите естествен подслон, винаги имайте предвид следното:

• Стойте далеч от ниски места като дефилета, тесни долини или легла на реки. Ниските райони събират тежкия студен въздух през нощта и следователно са по-студени от заобикалящите ги високи места. Ниските места също приютяват повече насекоми и може да събират дъждовна вода и да са влажни;

• Проверете за отровни змии, кърлежи, скорпиони и хапещи мравки;

• Също така проверете за скали, сухи клони, кокосови орехи или други природни образувания, които могат да паднат върху вашия подслон.

Независимо дали търсите готов естествен подслон или планирате да построите такъв - не забравяйте, РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ. И в този случай, трябва да забравите за простора и домашните удобства. Много често срещана грешка е да направите своя подслон твърде голям. Всеки подслон за оцеляване трябва да бъде достатъчно голям, за да ви защити. Но също така трябва да е достатъчно малък, за да поддържа вашата телесна топлина, особено в студено време - и да бъде незабележим, ако целта на вашият подслон е ви предпази от елементите, както и от любопитни и потенциално опасни същества, както на четири крака, така и на два.

Изграждане на подслон

Ако не можете да намерите естествен подслон, тогава ще трябва да построите такъв. Ключът към построяването на подслон, е да създадете този вид структура, която ще ви даде най-добра защита в зависимост от средата, в която се намирате, като междувременно изразходвате най-малко количество енергия, за да го направите. Преди да се опитате да изградите някакъв вид подслон, военните ръководства по оцеляване искат от вас да се запитате:

• Колко време и усилия ще ви трябват, за да построите подслона?
• Ще ви предпази ли адекватно от елементите (слънце, вятър, дъжд, сняг)?
• Имате ли инструменти, за да го построите? Ако не, можете ли да си направите импровизирани инструменти?
• Имате ли видът и количеството материали, необходими, за да го построите?

Отговорите на тези въпроси ще зависят от това, което имате със себе си. Ако сте създали раницата за оцеляване, която разгледахме в Част I на тази поредица - тогава не би трябвало да имате проблеми с изграждането на някой от следните подслони, за да сте вие и вашето семейство в безопасност.

Използване на пончо - С пончо за силен дъжд и въже, които би трябвало да имате в раницата си, можете да построите прост подслон.

Заслон от пончо

Необходимо е малко време и минимална екипировка за изграждане на заслон от пончо. Трябва ви пончо, 2 до 3 метра въже, три колчета около 30 см. дълги и две дървета, или две дебели колчета, раздалечени на 2 до 3 метра едно от друго. Преди да изберете дървета, проверете посоката на вятъра. Уверете се, че гърба на вашия заслон ще бъде обърнат към посоката на вятъра.

• Завържете качулката на пончото, чрез издърпване на шнуровете за стягане и я сгънете; Тя би трябвало да се падне по средата му, когато го разстелите на земята.

• Отрежете въжето наполовина. От едната дълга страна на пончото, вържете едната половина от въжето за ъгловия пръстен. Вържете другата половина за другия ъглов пръстен, от другата страна; Трябва да се попаднат по средата, по линията на качулката.

• Прикрепете около 10 см. пръчки за всяко въже, на около 2.5 см. от пръстена. Тези пръчки ще пазят да не се стича дъждовна вода и да влезе в заслона;

• Завържете двете въжета за дърветата, на височината на кръста ви;

• Разстелете пончото и го закрепете за земята, използвайки подострени пръчки, които ще забиете през пръстените.


Ако планирате да използвате заслона за повече от една нощ, или очаквате дъжд, направете опора в центъра му. Можете да направите това с помощта на въже. Вържете единия край на въжето за качулката на пончото, а другия край за висящ клон. Уверете се, че въжето е добре стегнато.

Друг метод е да сложите вертикално пръчка по средата на заслона. Този метод обаче, ще ограничи вашето пространство и движения в подслона.

За допълнителна защита от вятър и дъжд, поставете шума, вашата раница, или друго оборудване по страните на заслона. За да намалите загубата на топлина в земята, поставете на пода на заслона някакъв вид изолационен материал, като например листа или борови клонки.
Ако предпочитате да запазите вашето пончо, за да го облечете или да го използвате за други цели, естествения заслон е един от най-простите и същевременно най-солидните подслони, които можете да построите. Всичко, което ви трябва, за да направите такъв подслон, е подръчни материали, които можете да намерите в природата и нож.

Основен подслон

Ще ви трябват две дървета или вертикални колчета, точно както при заслона с пончо. Те трябва да са на около 2 метра едно от друго; един прав клон около 2 метра дълъг и 2,5 см. в диаметър; пет до осем, също сравнително прави колчета, дълги около 3 м. и 2.5 см. в диаметър, които да използвате за напречни греди; кабел, корда, въже, лозови пръчки или каквото имате под ръка, за закрепване на хоризонталния клон към дърветата; ще ви трябват също и други тънки клони или фиданки, които да кръстосате между гредите.

• Завържете двуметровия клон към двете дървета, на височината на кръста или гърдите ви. Това ще е хоризонталната опора на подслона;

• Вземете клоните, приготвени за напречни греди и ги сложете под ъгъл от около 45 градуса спрямо хоризонталния клон. Вържете ги с кабел или корда за него. Полипропиленовото въже (още наречено Paracord 550), което би трябвало да имате в раницата си, е идеално за тази цел. Както при всички подобни заслони, уверете се, че задната част или гърба на заслона е към посоката на вятъра;

• Направете решетка от кръстосващи се фиданки или тънки клони и ги завържете за гредите;

• Покрийте рамката с храсти, листа, борови клонки, шума или трева, започвайки от дъното нагоре;

• Сложете слама, шума, листа, борови клонки или трева вътре в подслона, за изолация и за легло.


В по-студена среда, можете да увеличите уюта и топлината във вашия заслон, чрез изграждане на рефлекторна стена. Забийте четири, 1,5 метра дълги колчета в земята, образуващи правоъгълник. Ако имате един от онези 6 в 1 инструменти в раницата си, той ще ви бъде от голяма полза за тази стена.

Подредете сурови трупи една върху друга, между колчетата. Направете два реда трупи, за да създадете вътрешно пространство в стената, което можете да запълните с пръст. Това действие не само ще укрепи стената, но и ще я направи още по-рефлектираща. Вържете върховете на колчетата един за друг, така че трупите и пръстта да останат на мястото си.


Колиба от подръчни материали

След основния заслон, може би най-простият подслон, който можете да направите от естествени материали е колибата. За да направите такава:

• Направете основната структура с помощта на две къси колчета и дълъг прав клон - или чрез поставяне на единия край на дългия клон на върха на надеждна основа, като камък или пън.

• Закрепете дългия клон, като го завържете или по някакъв друг начин го застопорите към основата;

• Подредете колчета от двете страни на основния клон, за да създадете триъгълна форма. Уверете се, че триъгълника е достатъчно широк, за да побере тялото ви и достатъчно наклонен, за да отвежда влагата;

• Поставете клони и храсти, като ги кръстосате между страничните колчета, така че да образуват гъста решетка, която ще попречи на изолационния материал (трева, мъх, листа) да падне вътре в подслона;

• Добавете лека, суха и мека пръст отгоре, докато изолационния материал стане с дебелина най-малко 1 метър - колкото по-дебел, толкова по-добре;

• Поставете 30 см. изолационен слой вътре в подслона;

• На входа, натрупайте купчина изолационен материал, който можете да издърпайте към себе си, след като влезете в подслона, за да преградите входа или да направите импровизирана врата;

• Като последна стъпка в изграждането на този подслон, можете да добавите още клони върху пръстта, за да предотвратите тя да бъде разпиляна при буря.


Забележка за въжетата и закрепването

Много важно умение за оцеляване, което трябва да имате, е да научите възлите. Ако сте правили някога сериозно къмпингуване, рафтинг или скално катерене, със сигурност вече знаете възлите. Ако нямате никакъв опит, най-простият и основен възел, който трябва да знаете за изграждане на подслони и всякакъв вид заслони, е така наречения Clove Hitch или кръстовиден възел, една най-простите форми на морски възел. Връзването с този възел е лесно:

• Стъпка 1: Прекарайте края на въжето над или около обекта, който ще връзвате, да кажем дърво, и го обтегнете.

• Стъпка 2: Хванете отново края на въжето, и го прекарайте още веднъж над или около основната линия, като се стремите да минавате от дясната й страна.

• Стъпка 3: Кръстосайте основната линия с работния край и отново го прокарайте под колчето. Сега той ще се намира от лявата страна на основната линия.

• Стъпка 4: Продължете да увивате работния край около обекта и накрая го застъпете под собствената му намотка.

• Стъпка 5: Издърпайте двата края на въжето за да затегнете възела.


Следващия задължителен възел, който трябва да научите е Булин (Bowline). За да направите Булин:

1. Вземете въжето с лявата си ръка, с работният му край сочещ надолу.

2. Хванете с пръстите на дясната ръка част от въжето и го завъртете все едно завъртате ключа на стартера на колата. Ще се образува примка.

3. Вземете работния край и го прекарайте през примката от долната й страна.

4. Прекарайте работния край зад основната линия и го прекарайте обратно през примката.

5. Стегнете възела, чрез издърпване на основната линия на въжето.


Още възли, включително и описаните по-горе, можете да видите с анимирани изображения, ето тук.

Ако все пак правенето на възли ви се вижда твърде трудно, ето за това трябва да имате ролка широко, здраво и надеждно тиксо в раницата си.

ВНИМАНИЕ!!! Ако се налага да се спускате с въже или да закрепвате нещо тежко, никога не предприемайте тази маневра, освен ако не сте наясно с възлите и можете да ги правите добре. В такава ситуация има голяма вероятност някой от възлите да се развърже и сериозно да нараните себе си или други хора.

Прости подслони за други среди

Ако сте в гората, дърветата, клоните и други материали за създаването на подслон са в изобилие. Ето защо, ако можете да избирате и ако смятате да правите подслона си за по-дълъг престой, да се насочите към гориста местност, е добра идея. Въпреки това, ако не живеете в близост до гора или сте в район, без избор по този въпрос, ето някои други опции.

Пустинни или сухи райони - Не забравяйте вашето пончо. Можете да се възползвате от него и тук. Дори и без каквито и да било дървета, можете да го използвате и на друг терен, като скални издатини, могили от пясък или вдлъбнатини между дюни или скали, за да направите подслон.

При скални издатини, застъпете единия край на вашето пончо на ръба на скалата използвайки камъни или други тежести. Разгънете и застопорете другия край на пончото, така че да осигурява възможно най-добра сянка.

В пясъчен рейон, направете купчина пясък или използвайте някоя страна на пясъчна дюна, за едната страна на подслона. Застъпете единия край на пончото на върха на могилката, използвайки пясък или други тежести. Разгърнете и закрепете другия му край, така че да осигурява възможно най-добра сянка.

Можете дори да отидете отвъд рамките на просто подслон от пончото си и да направите тренч подслон (на снимката по-долу). Но създаването на подслон в сухите и горещи рейони може да изразходва много енергия. Не забравяйте да се движите и да поемате течности.

• За да създадете такъв подслон, намерете ниско място, между дюни или скали. Ако е необходимо, изкопайте изкоп, около 45-50 см., достатъчно широк, за да можете да легнете удобно;

• Нарупайте пясъка от изкопа, докато се образува могила от трите страни на подслона;

• Пред отворения край на изкопа, изкопайте повече пясък, така че да можете да влизате и излизате лесно;

• След това покрийте изкопа с вашето пончо и подсигурете краищата му с помощта на пясък, камъни или други тежести;

• Проверете всички страни и краища на подслона, за да се уверите, че е защитен.


Ако имате допълнителен материал, можете да понижите още температурата в подслона, като разположите материала още 30-40 см. над основното покривало. Това ще намали вътрешната температура с около 2 до 4 градуса.

Плажен подслон - В пясъчен район, или на плажа, един прост и сенчест плажен подслон може да ви предпази от слънцето, вятъра, дъжда и топлината. Лесно е да се направи с помощта на естествени материали. За да направите тази подслон, намерете и съберете корени или други естествени материали, които да използвате за опорни греди и като инструмент за копаене. Не забравяйте да изберете място, което е над най-високото морско ниво. Не искате да бъдете залети при следващия прилив.

• Оформете или изкопайте изкоп, простиращ се от север към юг, за да може да влиза най-малко количество слънчева светлина. Направете изкопа достатъчно дълъг и широк, за да можете да легнете удобно;

• След това нетрупайте пясък от трите страни на изкопа, докато се оформи могила. Колкото по-висока е могилата, толкова повече пространство ще има вътре;

• Поставете опорни греди (корени или друг естествен материал) върху изкопа, за да оформите рамка за покрив;

• След като завършите основната структура, разширете входа на подслона, като изкопаваете повече пясък пред него;

• Използвайте естествени материали като трева или листа, за да направите легло вътре в подслона.


Вашето превозно средство като подслон

Вашият автомобил може да предостави подслон от елементите, като дъжд и вятър. Ако сте на пътя, вероятно можете да прекарате една или две нощи в колата си. Въпреки това, най-общо казано, в дългосрочен план, един добре конструиран подслон, е много по-добър от подслон в автомобила, особено в студено време. Ако някога е трябвало да чакате някой на паркинг в колата си, в студен зимен ден, без работещ двигател, тогава знаете колко бързо може да стане много студено в автомобила.

Ако някога сте стояли в същата кола, на същия паркинг, в средата на август, тогава знаете, че в пустинята или на друго горещо място - е по-добре да стоите на сянката, хвърляна от колата, или дори да лежите под нея - отколкото да сте вътре!

В ситуация на оцеляване трябва да се мислите за вашето превозно средство, най-вече като средство да стигнете по-бързо от точка А до точка Б, и чак най-накрая като потенциален подслон.

Да останем топли

Независимо дали сте в естествен подслон, или нещо, което сте построили, в зависимост от времето на годината, както и от географското местоположение, да поддържате правилната си телесна температура, може да се окаже сериозен проблем. По-късно в поредицата ще научите някои много специфични техники за оцеляване в студено време, при зимни бури и извънредни ситуации. Въпреки това, не е нужно да се окажете в средата на снежна виелица, за да имате проблем със студа.

Ако сте приготвили вашата раница за оцеляване по начина, по който трябва, тогава ще имате много начини за да отблъснете студа, като вашия спален чувал, допълнителни дрехи и сървайвъл одеяло.

Въпреки това, най-добрия начин да останете топли, е да запалите и поддържате огън. Огънят осигурява топлина, светлина, може да ви помогне да ви видят (ако това е една от целите ви) и да повдигне духа ви. Ето защо най-важните неща във вашата раница включват не един, а няколко начина да запалите огън.

Ако не разполагате с кибрит, запалка, свещи или други средства, в публикацията за оцеляване в дивата природа ще обсъдим и други начини. Приемайки, че разполагате с вашата екипировка - както и трябва - ето някои съвети за запалване и поддържане на огън.

Според всички военни и други ръководства за оцеляване, ключът към създаване и поддържане на огън е в разбирането на понятието "огнен триъгълник". Трите страни на триъгълника представляват въздух, топлина и гориво. Ако премахнете някоя от тях, огъня ще изгасне. Правилното съотношение на тези компоненти, е много важно за да гори добре един огън. Единственият начин да се научите на това съотношение е да практикувате.

Къде и как да запалите вашия огън

Ше трябва да решите кое място и каква конфигурация да използвате. Преди да запалите огън трябва да имате предвид:

• Районът (релеф, климат), в който се намирате.
• Наличните материалите и инструменти.
• Време. Колко време имате?
• Необходимост - защо имате нужда от огън?

Потърсете сухо място, което:

• Е защитено от вятъра.
• Е на подходящо място по отношение на вашия подслон (ако има такъв).
• Концентрира топлината в посоката, в която желаете.
• Разполага с достатъчно дървен материал наоколо или друго гориво.

Ако сте в гориста или местност покрита с храсти, изчистете храстите и повърхността на почвата на мястото, което сте избрали. Изчистете кръг поне 1 метър в диаметър, така че да намалите вероятността от разпространение на огъня.

Ако времето позволява, оградете огъня с камъни и създайте рефлекторна стена с помощта на дървени трупи или скали. Стената ще ви помогне да насочите топлината натам, накъдето желаете. Тя също така ще намали летящите искри и ще ограничи количеството вятър, насочен към огъня.

Материали за запалване на огън

Всъщност се нуждаете от три различни вида материали за изграждане и поддържане на огън - прахан, подпалки и гориво.

Прахан - това е сух материал, който се запалва с много малко количество топлина - от една искра. Праханът трябва да бъде абсолютно сух, за да сте сигурни, че само една искра ще го запали. Ако имате устройство, което генерира само искри, парче овъглен плат ще бъде достатъчно. То притежава способността да се запалва само от една искра, което ви позволява бързо да генерирате малък пламък. Можете да си направите такъв, чрез нагряване на памучна кърпа или парче плат, докато той стане черен, но преди да се запали. След като стане черен, трябва да го държите в херметически затворен контейнер, който да го държи сух. Подгответе този плат предваритлено. Добавете го към вашия индивидуален комплект за оцеляване. Други импровизирани предмети могат да бъдат алкохолни тампони, марли с вазелин или глицерин;

Подпалки - това е лесно запалим материал, който можете да добавите към горящия прахан. Отново, този материал трябва да бъде абсолютно сух, за да се гарантира бързото изгаряне. Подпалките повишават температурата на огъня, така че той да може да запали по-трудно горими материали.

Гориво - това е по-трудно запалим материал, който изгаря бавно и постепенно след като се запали.

Следния списък показва някои примери и за трите типа материали:

Прахан:

• Брезова кора
• Настъргана вътрешна кора от кедър, кестен, червен бряст
• Фини дървени стърготини
• Изсушена трева, папрати, мъхове, гъби
• Слама
• Много фина настъргана дървесна смола
• Изсушени борови или елхови иглички

Подпалки:

• Малки клонки
• Малки ленти от дърво
• Малки части от борова дървесина с голяма концентрация на смола
• Дебел картон
• Части от дърво, извадени от по-големи части
• Дърво, което е било натопено в силно запалими материали, като бензин, газ, вакса

Гориво:

• Сухо дърво, сухи клони
• Вътрешно сухи (в сърцевината си) паднали дървета и големи клони
• Зелено дърво, което е добре нацепено
• Сухи треви събрани на снопове

Структуриране на вашия огън

Има няколко метода за структуриране на огън и всеки от тях има предимства. Ситуацията, в която се намирате, ще определи кои от следните методи ще използвате.

Типи - за да направите огън тип типи, подредете прахана и няколко разпалки във формата на индианска колиба или конус и запалете центъра. Докато огъня се разгаря, подпалките ще паднат и ще го захранят; Този тип огън гори добре дори с мокри дърва.


Тип заслон - За да направите такъв огън, забийте зелена пръчка в земята под ъгъл 30 градуса. Насочете края на пръчката по посока на вятъра. Поставете прахан близо до забитата в земята част. След това наредете малко разпалки от двете страни на пръчката и запалете прахана. Когато разпалките се запалят сложете още от тях;


Кръст - За да направите този тип огън, изровете улей в земята с формата на кръст, дълъг около 30 см. и с дълбочина около 7-8 см. Сложете прахан в средата на кръста. Постройте пирамида от подпалки над прахана. Плиткия изкоп позволява на въздуха да влезе под прахана и да запали подпалките;


Пирамида - за да създадете такъв огън, поставете на земята два клона успоредни един на друг. Поставете стабилен слой малки клони паралелно върху тях. Добавете още три или четири пласта от клони, като всеки горен пласт е по-къс и е подреден под прав ъгъл спрямо долния. Запалете начален огън на върха на пирамидата. Докато той изгаря, ще запали и клоните под него. Това ви дава огън, който гори отгоре надолу. Внимавайте с него, особено през ноща. Този огън изисква да се наблюдава.


Запалване на огъня

За да запалите огън, с модерен или примитивен метод, се постига чрез прилагане на възпламенител към прахана, който да го запали. Модерните възпламенители са кибрити, запалки, батерии и т.н. Винаги палете огъня откъм наветрената страна. Уверете се, че сте сложили достатъчно прахан, подпалки и гориво, така че огъня да гори, докогато ви е нужно. Доближете възпламенителя до прахана и го запалете.

Източници на светлина

Има много кризисни и извънредни ситуации, когато източниците на светлина могат да се превърнат във важни инструменти за оцеляването и емоционалното ви благосъстояние. Ето защо реницата ви за оцеляване трябва да бъде оборудвана с повече от един източник на светлина.

След природно бедствие или авария, ще ви трябва светлина, за да изпълните задачи, които могат да ви помогнат да оцелеете, да потърсите други хора, да сигнализирате за помощ и да привлечете внимание, ако имате нужда от спасяване.

Светодиодните (LED) фенери осигуряват много светлина и консумират много малко енергия. Трябва да имате поне един, работещ на батерии и един с динамо като част от раницата ви за оцеляване. Челната лампа също може да бъде полезна и ще освободи ръцете ви, което е важно при изграждане на подслони, огън и т.н.

В повечето случаи светлината е полезно нещо, което ще ви помогне да виждате, докато изпълнявате задачи през нощта. Светлината осигурява комфорт и ви дава възможност да сигнализирате за помощ. Въпреки това, имайте едно нещо впредвид, когато използвате светлина в ситуация на оцеляване. Светлината също може да привлече нежелано внимание, особено ако сте принудени да се подслоните във високорискова зона или при вълнения и конфликт. Можете да използвате светлина, но минимизирайте рискът да бъдете видени, чрез:

• Използване на пончо, яке или брезент за покриване на светлината, ако я използвате за прочитане на карта или други дейности през нощта;

• Някои фенери имат червена светлина, или червени филтри, които осигуряват по-мека светлина, която не привлича толкова внимание, а също така и ще помогнат да запазите нощното си виждане.

Подготовка и създаване на дългосрочен подслон

Както може би вече сте забелязали, когато става въпрос за готовност и ситуации на оцеляване, "подслона" може да има различни значения и контексти. Имаше време, не много отдавна, когато идеята за "бомбоубежище" беше много разпространена. Десетилетия изминаха от края на Студената война. Остава спорно, предвид технологиите на деня, доколко всъщност ефективни може да са тези домашни бомбоубежища, в случай на пълномащабна война, например. Но все пак, не може да се каже, че такива дългосрочни убежища, или алтернативни места за живеене, различни от дома ви, са задължително лоша идея.

Не, че всеки, който прочете това ръководство ще има средствата, ресурсите или желанието да изгради и подготви свой собствен дългосрочен подслон, но може би ще искате да създадете такъв "рай" за вашето семейство. Може би вече имате ловна хижа, вила или някаква друга собственост "извън утъпкания път", която може да бъде идеална за такова убежище.

Ако все пак реиште да направите такова убежище, ето някои неща, които да вземете предвид, при създаване и подготовка на такова място, което може да се наложи да използвате в продължение на по-дълъг период от време. Всичко, което сте приготвили във вашия комплект за оцеляване в дома, би трябвало да сложите и във вашия отдалечен подслон, умножено по времето, което очаквате, че може да се наложи да стоите там - дни, седмици или месеци. Това означава:

• Вода - три литра на човек на ден;

• Храни - готови за консумация или изискващи минимално количество вода;

• Ръчна отварачка за консерви и други продукти за готвене;

• Чинии, прибори за хранене и други консумативи;

• Комплект и указания за първа помощ;

• Копие от важни документи и телефонни номера;

• Топли дрехи, дъждобран за всеки член на семейството и работни ръкавици;

• Безароматна течна белина и капкомер за пречистване на вода;

• Неща за лична хигиена, включително тоалетна хартия, женски консумативи, дезинфектант за ръце, сапун и др.;

• Пластмасови плоскости, тиксо и нож за покриване на счупени прозорци;

• Инструменти като лост, чук и пирони, пистолет за скоби, френски ключове и бънджи въжета;

• Одеяла или спални чували;

• Големи найлонови торби и пластмасова кофа за отпадъци и санитарни дейности;

• Други предмети и консумативи за хора със специални нужди, като деца, възрастни хора или хора с увреждания. Не забравяйте вода и консумативи за вашите домашни любимци (ако имате такива).

Съхранявайте същите видове храна, която имате и във вашия домашен комплект за готовност при бедствия, отново вземете под внимания колко време може да се наложи да останете във вашето убежище. Не забравяйте да подменяте продуктите, които вече не са годни. Идеални храни за това са:

• Готови за консумация консервирани месо, плодове, зеленчуци
• Протеини или плодови десерти
• Сухи зърнени храни или мюсли
• Фъстъчено масло
• Сушени плодове
• Ядки
• Бисквити
• Консервирани сокове, компоти
• Ориз
• Фасул
• Трайно пастьоризирано или сухо мляко
• Високоенергийни храни
• Витамини
• Храна за бебета
• Успокояващи храни

Предполага се, че няма да сте в състояние да отскочите до кварталната аптека за известно време, така че дублирайте всичко, което имате в аптечката в раницата си за оцеляване, и в убежището. Ако приемете някакви лекарства с рецепта, осигурете си допълнително количество, но като цяло ще бъде по-добре да започнете да подобрявате здравето си и да се научите да живеете без тях.

Освен витамините и лекарствата, имайте също ябълков оцет, мед, чесън, градински чай за настинки, ментов чай, билки за готвене, включително сушен чесън и лук, червен пипер, кимион, босилек, кориандър, чубрица, сол. Всички те могат да бъдат използвани за медицински цели и могат да подобрят вкуса на храни като фасул и ориз.

В допълнение, вашето дългосрочното убежище трябва да има:

• Дрехи - Облекло за всякакво време и за всички сезони. Включете хубаво топло палто и пуловери, шапки за дъжд или слънце, дъждобран, чифт удобни туристически обувки;

• Ловно оборудване - Ловът може да се окаже необходим за оцеляване в някои ситуации. Капаните ще бъдат обсъдени в следващите публикации, като и огнестрелните оръжия.

• Риболовни принадлежности - Вземете основно оборудване. Включете разнообразни размери кукички, корда, плувки и др. Припомнете си старата поговорка: Дай на човек една риба и той яде за един ден ... научи го да лови риба ... и той ще яде за цял живот! Така че, научете са да ловите риба.

• Печка на дърва - Вашата хижа, подслон или вила трябва да бъде оборудвана с печка на дърва. Вземете си от вида с камера за вторично изгаряне. Те използват по-малко дърво и създават по-малко дим;

• Инструменти - брадва, мачете, чук и пирони асорти, гъвкав трион, моторен трион, заедно с
допълнително гориво, свещи и верига. Лопата, комплект гаечни ключове, клещи, секачи, отверки, тръбен ключ, поне 50 м. надеждно въже, и разбира се, тиксо;

• Електричество извън стандартната мрежа - генератори, за предпочитане такива, които могат да бъдат захранвани от слънчева енергия или вятър;

• Капани за мишки - за да пазят провизиите ви.

Когато мислите за убежище за дългосрочно оцеляване, трябва да мислите не само за това, което е вътре в него, но и къде се намира и как да стигнете до там. Уверете се, че е:

• Далеч от основни пътища и големи населени места, в идеалния случай, достъпно само по един черен път, ако е възможо с 4х4 превозно средство;

• Обикновено изглеждащо, не нещо модерно и луксозно. Отвън трябва да изглежда просто като ловна хижа или хижа за уикенда, за да не привлича много вниманието на местните жители и/или да се превърне в мишена за крадци и вандали;

• Близо до извор, планинска река, кладенец, поток или друг естествен водизточник;

• На 5 или 10 км. от село или малък град, докъдето можете да отидете пеша ако е необходимо, за допълнителни доставки, както и за новини от външния свят;

• С достатъчно земя наоколо за отглеждане на ваши собствени зеленчуци и други култури;

• Близо до естествен, леснодостпен източник на храна, като например изобилие от диви животни за лов, или езера и реки за риболов;

• Хубаво е да е ободурвано с достатъчно оръжия и боеприпаси, за да се защитите ако трябва от малки групи мародери или бандити. Повече за огнестрелните оръжия и използването им ще бъде обсъдено в една от следващите публикации.

Заключителни мисли

Намирането на подслон е от решаващо значение по време на бедствия. Без значение дали това е прост заслон или дългосрочно убежище, не забравяйте, че двете най-важни неща, които трябва да носите със себе си са раницата за оцеляване и най-важното ... акъла си!

0 коментара:

Публикуване на коментар