27 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 15: Емоционален баланс

Когато се чувствате в калта, вие се чувствате в калта. Най-големият проблем е, че неоправданите негативни емоции ограничават възприемането, което означава, че не успявате да разпознаете, да си спомните или да наблюдавате положителната страна на нещата. Вашите решения и поток от мисли са засегнати и вие създавате отрицателни последици, които ви притискат по-дълбоко в калта. Това създава порочен кръг, при който негативното отношение създава негативно преживяване, което допълнително засилва негативното отношение.

Това, което прави отрицателната емоция неоправдана е, че тя или надживява събитието, което я е провокирало и вече не служи на целта да ви мотивира да решите проблема, или пък се спуска върху вас без външно задействащо събитие.
Един пример за последното ще бъде лунните влияния: в определени дни може да се почувствате много раздразнителни или депресирани, но тези чувства възникват от само себе си. Само след като сте ги оставили да направляват потока ви от мисли, чувството след това изглежда да има оправдание.
Може би, след като чувство на мрак идва над вас, вие започвате да мислите за всички грешни неща в живота ви, което само задълбочава вашата меланхолия.
Или може би се чувствате раздразнени без причина и поради това, когато някой невинно се пошегува с вас по грешен начин, вие започвате словесна битка, което наистина ви кара да се чувствате раздразнени. Но всички тези неща започват с неоправдано негативно отношение и ако можете да ги спрете още в зародиш, тогава няма да създавате психическите или физически последици, които още повече да ги засилят.

Единственият начин да се измъкнете от отрицателното състояние е да изберете по-позитивна алтернатива чрез вашата собствена свободна воля. Свободната воля предполага да изберете какво предпочитате за бъдещето, а не това, което чувствате, че е оправдано на базата на миналото. Така че, ако сте блокирани от негативно отношение, оправдано от всички мисли, спомени и последствията са създадени от него, бихте могли лесно да си мислите "Защо трябва да се чувствам положително?"
"Вижте цялата тази мизерия, от която съм заобиколен", но това е избор, който увековечава миналото, а не започването на ново бъдеще.
Правилният отговор би бил "Аз разбирам, че емоционално не съм обективен в момента, следователно аз избирам да променя нещата". Чрез промяна на вашето емоционално състояние ще виждате нещата по-ясно и ще осъзнавате, че единствената причина, поради която вашето негативно отношение се е чувствало оправдано преди, е било защото осъзнаването ви е било ограничено.

Първата стъпка е да станете наясно със себе си, докато сте все още сте под властта на негативната емоция. Ако вместо сляпо се подчинявате на емоцията, успеете да хванете себе си и просто наблюдавате собствените си вътрешни усещания за минута (ускорен пулс, топка в гърлото си, пулсиране на лицето, тежест в главата и раменете ...) това помага да се освободите от импулса, така че той да отшуми.

След като осъзнаете ситуацията можете да изберете техника, за да излезете от нея. Техниките за взимане за бързо решение в извънредни ситуации включват няколко дълбоки вдишвания, да ядете нещо (особено шоколад), да излезете на разходка или да подремнете, но това са само временни решения.
Друго решение е да поговорите с някого, на който се доверявате.
Често, когато негативното отношение е външно наложено от тъмни сили, които се стремят да ви вкарат в борба, споделянето с друг човек (ако той е с отворено съзнание към тази възможност) спира опита и кара негативното налягане внезапно да изчезне.

Идеалната техника е вътрешна, където вие трансформирате негативните емоции в позитивни, степен по степен. Един такъв метод се нарича жизнена линия. Когато се давите в негативност, имате нужда от жизнена линия, която да ви изтегли н брега. Нещо, което да можете да следвате за да ви изведе от вашето пияно състояние.
Без него не сте подготвени да направите този преход.

По време на състояния на неоправдана негативност, просто си дръпнете "въжето" към по-балансирано състояние. Това въже може да бъде молитва, утвърждаване, медитация или вдъхновяваща книга - нещо, което ви води вътрешно към възстановяване на емоционалното равновесие. Както споменах по-рано, негативността замъглява възприятието и субективно пренарежда и изкривява възприемането на фактите. Но молитва, медитация, поредица от духовни факти, идващи от едно място на трезвеност и закотвени в паметта, позволяват да оцелеете. Всеки преход, който правите през негативността и служи като спасително въже, което да ви върне към яснота и баланс.

Ако тази идея ви харесва, опитайте да създадете своя собствена жизнена линия за да се оповавате на нея, когато е необходимо. Тя може да бъде писмено послание до себе си, докато сте в положително състояние и да го прочетете по-късно, когато сте под натиск. Може да бъде кратко стихотворение за размишление, което да ви развие степен по степен от негативност към позитивност (например скръб, съчувствие, разбиране, приемане, комфорт, надежда, благодарност, ентусиазъм, радост и най-накрая любов).

Може да бъде книга за мъдростта, която да ви напомня за духовните истини и по-голямата картина. Понякога е достатъчно да се обърнете към себе си и да се съсредоточите върху думата "мир" или "благодарност" за няколко минути.
Всъщност, с достатъчно воля и съсредоточаване можете да се освободите изцяло и просто да се обърнете към себе си, мислете за духовния си Аз и за величието на Вселената, и така ще повишите честотата си до възвишено състояние. Но под напрегнато състояние, жизнената линия може да бъде божи дар.

Следва част 16....

0 коментара:

Публикуване на коментар