07 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 4: Събуждане

Целта ми е да ви дам един общ преглед на това, което съм научил относно истината и да ви предоставя някои насоки за това как можете да откриете същата или по-добра истина за себе си. За тази цел, нека споделя с вас трите най-силни техники за това, как да получите по-бързо достъп до нея. Те са: събиране, съзерцаване и медитиране.

Събиране

Събиране означава да четете, гледате и слушате източниците на информация, които се занимават с темите от тази книга и навсякъде другаде. Също означава събиране на факти от вашите собствени преживявания и това, което се забелязали за света. Така че, четете книги, уеб сайтове, списания, които се занимават с тази материя, слушайте аудио курсове и радио предавания, гледайте документални и игрални филми, водете дискусии с други помагащи души, които се интересуват от истината. Така вие събирате идеи, от които да вземете това, което е истина.

Съзерцаване


Съзерцаването е там, където се случва магията. Храната е безполезна, освен ако не я смилате, същото е с идеите, които не са обмислени. Да съзерцавам означава да размишлявам, да събера парчетата от пъзела, да задавам въпроси и да търся възможните отговори, да пресъздавам идеите в ума си и да видя как се вписват, да стоя и да мисля.
Това е пътуване в ума ви, сафари на мисълта, лов за нови прозрения. Най-лесният начин да направите това е с писалка и скицник. Започнете като скицирате какво е в ума ви, основните точки на това, което сте събрали, някой въпрос или проблем, за който все още се чудите. Обмислете някои идеи, помислете за възможностите и накрайте нещата да работят.

Ще откриете, че като правите това, ключови прозрения ще изскочат в главата ви.
Когато за пръв път се появяват, те са под формата на мислени кълба, които са заплетени пакети от идеи, които чувствате, но не знаете как да изразите веднага с думи. Скицирайте тези мисловни топки във фрази и снимки, преди да ги забравите, тогава по-лесно може да ги превърнете в ясни писмени обяснения.

Това, което наистина се случва, когато съзерцавате, е че отваряте себе си за съобщенията от най-дълбоките места на ума ви, понякога дори от висшия Аз. Ваша работа е да трансформирате тези мисловни топки в разбираеми обяснения и да проверите, дали имат смисъл и дали се чувстват правилно.

Медитация

Медитация означава успокояване и съсредоточаване на ума ви, така че да можете да сте наясно за себе си в настоящия момент. По принцип имате случайни мисли, разговори, спомени и песни, които преминават през главата ви по цял ден, като някакъв луд цирк между ушите ви.
Това не е добре, защото ума ви никога не си почива от хаоса. Все едно да се опитвате да шофирате с хора в колата, които скачат наоколо и крещят, вие сте разсеяни и не сте изобщо там.

Медитацията е мястото, където за няколко минути можете да изчистите ума си. Ако я практикувате всеки ден, ще ви помогне да бъдете по осъзнати, ще увеличи вашата енергия и спокойствие, ще повиши способността ви за концентрация и ще ви направи по-добър мислител.

Ето как да медитирате: Намерете тихо място и се отпуснете, след това затворете очи и фокусирайте вниманието си само върху едно нещо. Когато умът ви се обърка, върнете го към това нещо. Продължавайте така между пет и тридесет минути. Ако заспите, изберете по-наудобна поза, например седнало положение с изправен гръб.

Върху какво да се съсредоточите? Ето някои предложения:

1) Започвайки с пръстите на краката, обърнете особено внимание на това, как чувствате всяка част на тялото си. Продължете така докато стигнете върха на главата си и повторете процеса.

2) Умствено усетете присъствието на стаята около вас, след това къщата си, квартала, планетата и космоса; почувствайте се заобиколен от цялата вселена.

3) Мълчаливо наблюдавайте мислите си така, сякаш гледате в ума на друг.

4) Дръжте ума си фокусиран на "тук" и "сега" с пълна бдителност и готовност.

5) Визуализирайте цъфтящо растение и почувствайте живота в него.

6) Фокусирайте се върху положителните емоции като мир, добра воля, радост, любов или състрадание и постоянно поддържайте това чувство.

Важно е да останете наясно, докато медитирате, за да се избегнете изпадане в безсмислени мечти, хипнотичен транс или несъзнателен сън.
Целта е да поемете контрол върху ума си и да постигнете повишаване на осъзнаването и повишен фокус.
В дългосрочен план, медитацията помага за укрепване на връзката между низшия и висшия Аз. Тя може също така да активира вашите психични сили, но само тогава, когато най-малко очаквате и сте готови да използвате тези сили отговорно.

Следва част 5...

0 коментара:

Публикуване на коментар