11 октомври 2011

Висше знание за начинаещи - Част 7: Обратна връзка от реалността

Синхроничности, Знаци и Числа

Синхроничностите са съвпадения, толкова странни по смисъл, че когато се случват може да си помислите "Леле, това беше странно!". Синхроничностите са далеч от случайни и са направени за да обърнете внимание. Те комуникират с вас подобно на символите в сънищата. В края на краищата, будната реалност е просто един голям колективен сън, от която малка част принадлежи на вас - и тази част е там, от където идват синхроничностите. Те могат да се изпращат от висшия Аз или от всяко друго същество извън физическата реалност. Понякога дори собствените ни мисли и чувства могат да ги изпращат.


Какво означават синхроничностите зависи от това кога и как се случват. Те могат да оставят пътеки в живота ви, когато получате нови и задълбочени прозрения. Или те са склонни да се появяват няколко часа или дни преди емоционално напрегната лична ситуация. Общото, което тези две неща имат е, че те са отговори на вашата промяна, дълбоко и изведнъж. Когато се просветлите от нова реализация, тя ви променя завинаги, същото е когато научите уроците от болезнени или стресови преживявания. Тази бърза промяна в душата ви създава ударна вълна, която разтърсва реалността около вас, както в бъдещето, така и в миналото, и точно както разтърсването на ябълково дърво кара ябълките да паднат, така и разтърсването на реалността кара синхроничностите да попаднат на мястото си.

Тези "синхроничности на обратна връзка" са най-често срещаните видове синхроничности, тези, които ви дават обратна информация за това, какво правите или какво предстои.

Други синхроничности правят повече, отколкото да ви дадат знак, те всъщност ви предоставят интересни възможности и предложения. Това, което ги прави синхронични е, че те идват в странно време, може би от различни източници едновременно. Например, може да си мислите сутрин, че имате нужда от работа за лятото, и същия ден ви се обажда приятел, който неочаквано споменава едно страхотно място, където търсят да назначат хора. Или може да попаднете на уеб сайт, който дискутира тема, за която никога не сте чували преди, и след това да дочуете разговор за същата тема на следвашия ден. Тези "възможностни синхроничности" ви карат да спрете и да се зачудите дали нещо по-висше не ви ръководи.

Повечето синхроничности са изпратени от положителните сили, за да ви помогнат. Те са склонни да бъдат фини и елегантни, но достатъчно силни, за да привлечат вниманието и интереса ви. Вместо да ви карат да направите определен избор, те просто реагират на това, което вече сте избрали или сте имали нужда, те идват точно навреме, за ваше облекчение и интуицията ви и логиката са съгласни, че възможността изглежда добре.

Но не всички синхроничности са положителни, някои от тях са изкуствено създадени от негативни сили, за да ви примамят към нещо опасно. "Изкуствените синхроничности" са прекалено странни за да ви принудят да направите нещо, което е против добрата ви преценка. Предупредителен знак е, когато си мислите "Аз не съм много сигурен за това, всичко е толкова странно, предполагам, че е писано да бъде ..." - не, ако вашата интуиция и логика подсказват, че нещо не е наред, не захапвайте стръвта, независимо колко ясна и подредена може да изглежда тази възможност. Когато се съмнявате, изчакайте.

След това има "Негативни синхроничности", които, вместо да се опитват да ви убедят, просто ви побутват към нещо и прецакват нещата. Това са инциденти, смущения, наранявания, недоразумения и други проблеми, които се случват противно на всички очаквания и поради това изглеждат, че са дирижирани. Негативните синхроничности не могат винаги да се дължат на негативни сили, тъй като други фактори, като негативно отношение, карма и препъване през грешни пътища в живота могат също да ги привлечат. Чрез научаване как да ги предотвратите следващия път, можете да намалите това, колко често те се случват.

Да обобщим, синхроничностите са смислени съвпадения или невероятни събития, които възникват с определена цел. В зависимост от вида им, те могат да ви дадат обратна връзка за някои промени, на които сте подложени за добро или за лошо; те могат да привлечат вниманието ви към някои възможности, които могат да последват; те могат да ви манипулират към лош избор или да атакуват вашето емоционално душевно равновесие.
Тези синхроничности ви показват хипер-измерната същност на реалността в действие, както начина, по който реалността отговаря на вашето съзнание, така и решителната война между положителните и отрицателните сили. Колкото повече наблюдавате тази скрита страна на реалността в действие, толкова по-добре ще разберете защо някои неща се случват по начина, по който се случват. По този начин, можете да взимате по-добре информирани решения.

Карма

Каквото дадете, ви се връща. Каквото вземете, ви се взима обратно. Това е законът на кармата. Кармата е вид духовен дълг или кредит, който ние натрупваме, и който привлича преживявания за изплащане, такива, които компенсират за изборите, които сме направили в миналото. Ако сте направили избор да помагате на другите в нужда, той ви носи положителна карма, а може би и в бъдеще ще ви бъде помогнато в замяна. Ако сте избрали да нараните други хора, които са невинни, това ви дава негативна карма и рано или късно може да преживеете тази болка за себе си.

Законът на кармата е лесно да бъде разбран или приложен грешно и някои хора го отхвърлят, защото го възприемат погрешно. Например, принципа на негативната карма е да ви помогне да разберете какво сте игнорирали, когато сте направили отрицателен избор. Преживяването е там, за да ви помогне да научите или запомните този урок по най-дълбокия възможен начин.
Тези, които не разбират кармата могат да заключат, че ако сте изправени пред болезнен опит (като малтретиране), трябва да оставите това да се случи, тъй като вие очевидно го заслужвате, понеже преди това сте причинил същата болка на друг човек. Напротив, дори и ако ситуацията е форма на изплащане на отрицателна карма, само урока има значение и след като разберете, че малтретирането е погрешно (основния урок), можете и трябва да се противопоставите и да прекратите малтретиращото преживяване.

Кармата започва и завършва с избор. В случай на негативна карма, тя започва с избора да нараните един или друг човек и завършва с избора да отмените и да предотвратите по-нататъчни щети, чрез разбирането на проблема, който ги е предизвикал. Ако няма избор, няма карма. Следователно ако някой е принуден против волята си, да навреди на друг, той придобива много малко или никаква карма, различна от това, какво съжаление изразява този човек, че е попаднал в тази ситуация. Един пример за това са войниците във война - ако войника убие вражески войник в ситуация на живот и смърт, той е убил едно човешко същество и това изглежда грешно, но това причинява по-малко карма, отколкото ако той се беше прибрал у дома и убил съседа си, който не представлява заплаха. И все пак, ако те са се регистрирали доброволно в армията, това донася малко карма, която може да ги научи следващия път (може би в друг живот) да вземат по-мъдро решение. Друг пример би бил изпълнителите на смъртни присъди в затворите - те са тези, които убиват затворници, понякога погрешно обвинени невинни хора, но избора присъдата да се изпълни е на съдебната система, а не техен. Поради това те не получават толкова негативна карма, освен тази, която следва от техния избор да започнат тази работа.

Кармата, натрупана в един живот може да се пренесе в следващия живот. Някои от болезнените преживявания, през които преминаваме могат да произхождат от изборите, които сме направили в предишен живот. Това дразни някои хора, които мислят, че е несправедливо да сме засегнати от избори, които дори не си спомняме; че би било като да отидеш в затвора за неизвестни престъпления.

От една страна е вярно, че забравянето на нашите предишни животи може да ни накара упорито да повтаряме една и съща грешка. От друга страна, уроците в негативни кармични преживявания са достатъчно общи и самостоятелни, че не изискват да си спомняте конкретно това, което първоначално ги е задвижило. Обучението за общия начин гарантира, че душата ви е тази, която се учи, а не просто механичен аспект от вашия мозък.

Когато мозъкът запомни болезнени последици от минали действия, след това избягва подобни действия, за да се избегнат и подобни последици, но този вид обучение не идва от душата, защото дори примитивни животни се научават по този начин. Когато такива животни забравят грешките си, те ги повтарят до безкрай и механично. И все пак душата може да се справи много по-добре, защото вместо да разчита единствено на паметта или на програмиран инстинкт, тя може пряко и непосредствено да разбере по-дълбокото естеството на проблема и да действа на момента. Така че, забравянето на това, което ви носи негативна карма, не трябва да води до отчаяние, защото разбирането е всичко, което е необходимо.

Познаването на закона на кармата е важно по няколко причини.
Първо, това ви призовава да бъдете по-внимателни с вашите избори, думи и действия, защото те имат последици, които в крайна сметка ще се върнат към вас. Как влияете на света сега, определя начина, по който светът ще ви повлияе по-късно.
Второ, това ви кара да търсите по-дълбок смисъл зад настоящите ви неизбежни условия на живот, което ви позволява по-добре да разберете и приемете това, което не можете да промените.
И трето, може да сложите край на иначе неизбежните болезнени преживявания, като намирате и прилагате пропуснатите уроци, които продължават да ги привличат.

Следва част 8.....

0 коментара:

Публикуване на коментар