26 септември 2013

Поредица: Оцеляване - Част I – Основи на оцеляването - Готовност за извънредни ситуации в колата

Много неща могат да се объркат по пътя - от спукани гуми до аварии. Готовността при бедствия отива в едно ново измерение, когато говорим за автомобила. Авто извънредните ситуации могат да се случат всеки ден и по всяко време, така че трябва да подготвите себе си и автомобила си да оцелеете в ежедневните опасности на пътя, не само по време на природно бедствие или национална криза.

Можете да се окажете в беда в колата си по редица причини, от механични проблеми до изтичане на гориво. В най-добрия случай, да закъсате отстрани на пътя е неприятно, в най-лошия случай, това може да застраши вашата безопасност и да постави живота ви и живота на вашите пътници в опасност.

Да бъдете подготвени с добре оборудван основен пътен комплект за оцеляване може да намали стреса, да увеличи безопасността и да ви върне обратно на пътя по-бързо и по-лесно.

Не мислете, че сте защитени ако имате застраховка за пътна помощ, членство авто клуб или най-новите интерактивни услуги за спешни съобщения, като например системите OnStar. Дори и с пътна помощ, независимо дали ще се свържете с тях чрез натискане на бутон или мобилен телефон - ако имате такъв и ако работи по време на бедствие - обикновено трябва да чакате отстрани на пътя един час или повече преди да пристигне помощ. И разбира се, тези услуги могат да бъдат напълно извън покритието на застраховката или да са претоварени по време на природно бедствие или друга мащабна криза.

Затова потребителските организации препоръчват водачите да носят определени неща за оцеляване в автомобила си (някои от които са задължителни по закон в повечето държави) дори и ако използвате автомобила си за придвижване до работното място или шофирате само в града. Те също така препоръчват вашият основен комплект да е оборудван с допълнителни неща за пътуване на дълги разстояния, за зимни условия, както и за възможни евакуации по време на природни бедствия.

Както вече научихате, при комплектите за говотност е важно също да правите периодични проверки на оборудването и в комплекта си в автомобила. Трябва да се уверите, че всичко е в работна изправност, батериите във фенерчета и друго оборудване не са изтощени, комплекта за пътна помощ не е с изтекъл срок, водата е прясна и храната е суха.

Вашият основен пътен комплект за спешни случаи

Целта на основния пътен комплект е да ви помогне в получаването на помощ, да ви помогне да направите автомобила си по-видим за другите шофьори и да ви помогне да се справите с прости предизвикателства.

Основния ви пътен комплект трябва да съдържа:

    • Мобилен телефон - освен този, който обикновено носите със себе си, добра идея е да си вземете мобилен телефон "за еднократна употреба", от тези, които съдържат предварително заредени минути, и да го държите напълно зареден в пътния си комплект, заедно със зарядно устройство за автомобил. По този начин никога няма да останете без мобилен телефон в автомобила си.

    • Комплект за първа помощ (задължителен по закон в повечето държави) - изберете комплект, който ви дава възможност за лечение на редица проблеми, от малки порязвания или изгаряния, до такива, които изискват голяма превръзка. Запознайте се с всички елементи в комплекта за първа помощ и се научете как да ги използвате - преди да ви се наложи!

Пожарогасител (задължителен по закон в повечето държави) - пожар в автомобила може да започне от нещо просто като късо съединение или изтичане на масло. Трябва да напуснете горящото превозно средство възможно най-бързо. Все пак, за допълнителна сигурност е добре да имате пожарогасител в колата, който може да бъде използван във всяка спешна ситуация или бързо да изгасите малък пламък, който току-що е започнал. Колкото по-бързо загасите пожара, толкова по-малко щети ще предизвика той. Мултифункционалните сухо-химически пожарогасители се предлагат в различни размери. Купете си компактен агрегат, който е направен за автомобили, и който съдържа на етикета 1A10BC или 2A10BC.

Сигнална лампа, светлоотразителен триъгълник (задължителен по закон в повечето държави) или сигнални ракети - ако автомобилът ви е закъсал на пътя, е много важно да предупредите доколкото е възможно другите автомобилисти за неговото присъствие, особено през нощта. Можете да си закупите предупредителна светлина на батерии, която може да бъде поставена далеч от превозното средство. Но светлоотразителните триъгълници и сигналните ракети са ефективни и нямат нужда от батерии.

Манометър за гуми - трябва да се използва за ежемесечна проверка на налягането в четирите гуми и резервната гума. Тъй като температурата на околната среда влияе на налягането в гумите, също е препоръчително да проверите налягането в гумите си след значителна промяна в температурата.
  
Крик и ключ за гуми (задължителни по закон във всички държави) - Почти всички превозни средства фабрично са оборудвани с инструменти за смяна на гуми. Вижте в ръководството за потребителя къде са разположени те и как да ги използвате.

Забележка за ключа за гуми - ако за последен път сте сменяли гумите си при вулканизатора или в гараж с помощта на пневматичен ключ - те могат да бъдат прекалено стегнати за да ги отвиете ръчно с ключ - особено за жените – без да ги обиждам, разбира се! Проверете дали можете да отвиете гайките ръчно с ключа - ако не можете, отидете при механик да ги разхлаби до точката, която е безопасна, но достатъчно отвити за да могат да се отстранят ръчно.

Пяна за запечатване на гуми или мобилен компресор и комплект за включване - за малки дупки, уплътнителната пяна за гуми бързо може да върне автомобила ви обратно на пътя. ​​Използвайте я само при спешни случаи, обаче, тъй като много севизи за гуми ще откажат да ви поправят гумата, заради лепкавите остатъци, които пяната оставя вътре в нея. Не забравяйте да изберете незапалима пяна и не считайте това за постоянно решение. Преносимия въздушен компресор на постоянен ток може да се използва за надуване на гуми и е особено удобен, когато дупката е малка и гумата спада бавно. За да залепите дупката, обаче, трябва да посетите сервиз за гуми.

Резервни предпазители - ако имате електрически проблем, първото нещо, което трябва да проверите е дали няма изгорели предпазители. Лесно е да бъдат проверени и заменени. Проверете в ръководството на потребителя къде се намира панела с предпазители. Купете си предпазители, подходящи за типа на вашия автомобил. И също - уверете, че имате ръководство за потребителя в жабката. Ако сте си купили използван автомобил и не сте получили ръководство, обикновено можете да го намерите в Интернет.

Кабели за запалване или преносим стимулатор за акумулатор – кабелите за запалване са лесни за употреба, стига да има втори автомобил, който да осигури електричество. Преносимия стимулатор елиминира нуждата от втора кола. Има портативни стимулатори, които също могат да се използват като инвертори за променлив ток и може да ги използвате за зареждане на мобилния си телефон, преносим компютър или други малки устройства - нещо, което може да бъде много полезно в ситуация на оцеляване.

Фенер - може да бъде от решаващо значение през нощта. Изберете фенер, който е светъл и устойчив на атмосферни влияния. Най-добре фенерче с магнит или друга гъвкава система за монтиране за да освободите ръцете си за други задачи. Също така, имайте допълнителни батерии и допълнителна крушка на разположение. Добра идея е да имате втори фенер с динамо за ръчно зареждане, така че да сте сигурни, че имате източник на светлина, когато имате нужда от него. 

Спасителен инструмент - Това е задължително средство за всеки автомобил. То трябва да бъде в жабката или някъде, където може да се достъпи лесно, а не в пътния комплект за оцеляване

Инструмента за спасяване обикновено е оборудван с нож и чукче за счупване на стъкла. Ако вашата кола падне във вода по някаква причина, този малък инструмент може да бъде разликата между живота и смъртта.

Многофункционален инструмент -  сгъваемия мулти-инструмент като "Leatherman" или "Swiss Army Knife" е основен инструмент за оцеляване на и извън пътя. Уверете се, че този в колата ви има поне иглени клещи, нормални клещи, секачки за тел и кабели, пила за дърво / метал, ножица, малка отвертка, средна плоска отвертка, Филипс отвертка и отварачка за консерви.

Ръкавици, парцал за ръце и други чисти парцали - дори най-простата работа по автомобила може да ви изцапа ръцете. Парцалите ще ви помогнат да не разнесете тази мръсотия по дрехите си или по интериора на вашия автомобил, а ръкавиците ще ви предпазят от нараняване.

Автомобилна-клубна карта (ако имате такава) и номера на пътна помощ - ако сте член на авто клуб или друга програма за помощ, бъдете сигурни, че имате необходимата информация във вашия автомобил.

Фотоапарат за еднократна употреба със светкавица - при произшествие това ви позволява да запишете състоянието на автомобила си и/или другите превозни средства за застрахователни цели.

Пари в брой - най-малко 20 евро (или еквивалента им в локална валута) в дребни банкноти. Не се изкушавайте да използвате тези пари за да си купите сладолед в топъл ден.

Писалка и тетрадка или тефтерче - могат да са ви от полза в много случаи - от оставяне на бележка на предното стъкло ако наложи да оставите колата си, до записване на информация след произшествие. Листовете могат да се използват дори за подпалки ако се наложи да запалите огън.

Допълнителни неща за пътен комплект за дълго пътуване

Ако планирате дълго пътуване, особено пътувания в отдалечени райони, или вашата оценка на риска ви е казала, че може да се наложи да се евакуирате бързо от бедствена зона, трябва да добавите следните неща в пътния си комплект за оцеляване:

Основни инструменти - Това включва глухи и отворени гаечни ключове, отверка с различни накрайници и клещи. Това трябва да бъде достатъчно за да можете да извършвате прости задачи, като например смяна на крушка, затягане на кабелите на акумулатора и т.н. Дори и ако не знаете какво да правите, ако някой спре да ви помогне, все пак ще има нужда от инструменти, с които да работи.

Комплект за ремонт на охлаждащата система и маркучи, както и тиксо или друг подобен материал - Спукан маркуч на охлаждащата течност може бързо да извади автомобила ви от строя и е възможно да причини повреда на двигателя. Често, спукан маркуч се оправя лесно, ако имате правилните инструменти. Те могат да бъдат закупени във всеки голям магазин за авточасти.

Допълнителни дрехи, малко брезент и термо одеало - Дори ако просто сменяте гума, тези неща могат да ви помогнат да не изцапате нормалните си дрехи и по-важното – ще ви стоплят ако се наложи да останете в автомобила си за продължителен период от време.

Вода и неразваляща се храна – сложете в автомобила си достатъчно храна и вода за да осигури на вас и всички пътници най-малко едно ядене и повече за отдалечени райони или в екстремни топли / студени региони.

Cи-Би Радио (или гражданска радиовръзка) - преди мобилните телефони имаше CB радиота и днес те все още могат да ви спасят живота ако вашият маршрут ви отведе на място, където клетъчната услуга не е налична или не работи добре, или ако мобилните услуги са спрели в резултат на природно бедствие.

GPS навигационна система - винаги е добра идея за продължителни пътувания.

Допълнителни неща за зимни условия

За студените и влажни условия на зимата, може да се наложи да имате допълнителни неща в пътния си комплект, особено ако пътувате към или през отдалечени райони или райони, които са обект на тежки условия.

Стъргалка за сняг - добрата видимост е вашият най-важен елемент за безопасност, но постояннен сняг и лед могат да се натрупат бързо и да ви е трудно да виждате. Също много полезна може да бъде мека четка с дълга дръжка.

Вериги за гуми и въже за теглене - Както при всеки комплект за оцеляване, научете се как да поставяте вериги на гумите на автомобила си или как да вържете въжето за теглене преди да ви се наложи да го направите в студените и понякога тъмни условия.

Одеяло, топли зимни ръкавици и шапка - ако ви свърши горивото или ако ви се изтощи акумулатора, автомобилът няма да бъде в състояние да осигури топлина. Одеало, шапка и ръкавици ще ви топлят ако трябва да чакате дълго време в студени условия.

Химически подложки за затопляне на ръце – могат да се намерят в ски магазините и магазините за спортни стоки.

Малка сгъваема лопата - Ако заседнете в снега, това може да бъде изключително важен инструмент.

Торба с пясък - може да помогне за сцепление на особено хлъзгава пътна настилка.

0 коментара:

Публикуване на коментар