05 септември 2013

Поредица: Оцеляване - Част I – Основи на оцеляването - Оценка на рисковете

Разумният човек предвижда опасността и взема предпазни мерки.
Глупакът върви насляпо и страда от последствията.

Едно от най-важните неща, които можете да направите за да се подготвите, е да оцените рисковете, за да може да подготвите това, което ви трябва. Има общи умения за готовност и техники, които ще ви послужат добре във всяка извънредна ситуация. Но ако живеете на брега на океана, например, най-вероятно не е нужно прекалено много да се подготвяте за земетресения или вулканични изригвания – но трябва да имате наистина добър план за оцеляване при ураган.

Оценката на риска основно се свежда до това да мислите "Кое е най-лошото нещо, което може да се случи и колко вероятно е това да се случи на мен." Правителствата, корпорациите, здравните заведения и други организации, важни за инфраструктурата, нямат пряк интерес от разбирането на рисковете за техните операции. Добрата новина е, че организации, посветени на извънредните ситуации са инвестирали доста време и изследвания в съставянето и оценката на рискови данни, а също така има и много надеждни уебсайтове, където можете да получите достъп до регионалните карти за оценка на риска. В тях можете да намерите точно това, срещу което може да бъдете изправени там, където живеете .

Има действия, които следва да се предприемат преди, по време и след събитието, и които са уникални за всяка опасност. Идентифицирайте опасностите, които са се случили или могат да се случат във вашия район и създайте план с уникални действия за всяка една.
Без значение къде живеете, природни опасности съществуват, които биха могли значително да повредят или дори да унищожат вашия дом или бизнес. Въпреки това, степента им и специфичните видове риск се различават значително според географския регион.

Такива оценки на риска включват:

• Определяне кога и къде са настъпили опасни процеси в миналото;
• Определяне на сериозността на физическите ефекти от минали опасни процеси;
• Определяне на честотата на възникване на опасни процеси;
• Определяне на възможните ефекти на процес с дадена величина, ако се случи сега;

След като сте определили вероятността от определено опасно събитие във вашия район, следващото ниво на оценка на риска е да разберете колко уязвими са вашия дом и имот, и да се подготвите за това.

Други рискове

Важна част от оценката на рисковете и подготовката за тях идва с разбирането, че не всички рискове, с които вие и вашето семейство се срещате, включват физически щети или вреди. Планирането при бедствие също така включва и оценка на финансовите рискове и подготовката за това.

Без съмнение сте чували израза "да спестиш за черни дни" – ами ако тези "черни дни" се окажат ураган, цунами или голяма снежна виелица? Готови ли са вашите лични финанси да оцелеят в природно бедствие?

Има два аспекта на финансовата подготвеност. Единия е просто да се уверите, че сте готови да изкарате няколко дни откъснати от нормалната си финансова инфраструктура в случай на природно бедствие или криза. Другият включва по-дългосрочно планиране в случай на лична икономическа криза, като дълга безработица или мащабна национална или световна икономическа криза.

Да се подготвите за първата част е лесно. Трябва да се уверете, че имате пари под ръка, и че те са част от вашата раница за оцеляване. Но като част от вашата финансова оценка на риска, да предположим, че в резултат на бедствие, няма достъп до банки или банкомати. Така че, уверете се, че сте отделили малко пари, примерно 500 евро (най-добре една част в локалната валута, а другата в евро) в раницата си за оцеляване, и не взимайте от тях – дори забравете, че са там.

Също така, като част от вашия краткосрочен финансов план за готовност при бедствия, бъдете сигурни, че винаги носите личната си карта, кредитни карти, както и медицински застрахователни карти с вас - в портфейла си или в чантата си или ги съхранявайте на рутинно място, откъдето можете да ги вземете бързо. Ако имате паспорт, знайте къде е, така че да можете да вземете и него бързо. Не е лоша идея да съхранявате копие от паспорта и личната карта в раницата си за оцеляване.
Вторият етап от оценката и планирането за дългосрочна лична или мащабна икономическа криза е малко по-сложен.

Няма нужда да има земетресение, което да заличи работното ви място от карата, за да се окажете изведнъж без работа. Най-добрият начин да се подготвите за лична и внезапна финансова криза като загуба на работа е да избегнете дълговете и да имате спестявания.
Ето и някои начини за подготовка на финансови резерви в случай на бедствие:
  
•  Избягвайте дълговете – да харчите по-малко пари, отколкото изкарвате е от съществено значение за финансовата ви сигурност. Избягвайте дълговете, с изключение на покупката на скромен дом, да плащате за образование или други жизненоважни потребности. Няма нищо, което да довежда до по-големи напрежения в живота, отколкото дълга, който ще ви направи длъжник и роб на кредиторите. 

Специфична цел, внимателно планиране и определена самодисциплина са необходими за да се постигне това. Ако имате дългове, изплатете ги възможно най-бързо. Някои полезни инструменти за да се освободите от дълг са календар за елиминиране на дълга и семеен бюджет.

Правете разграничение между нуждите и желанията - трябва да се научим да правим разлика между нужди и желания. Трябва да бъдете скромни в желанията си. Изисква самодисциплина за да преминете от философията "купи сега, плати по-късно" към практиката "спести сега, купи по-късно".

Използвайте бюджет - Записвайте си разходите. Запишете и прегледайте месечните си приходи и разходи. Помислете как да намалите парите, които храчите за маловажни неща. Използвайте тази информация за да създадете семеен бюджет. Планирайте колко ще спестите и колко ще похарчите за храна, жилищни разходи, комунални услуги, транспорт, дрехи, застраховки и така нататък. Дисциплинирайте себе да се вмествате в рамките на бюджетния си план. A бюджетния списък е полезен инструмент, който ще ви помогне.

Създайте паричен резерв – постепенно си изградете финансов резерв и го използвайте само при спешни случаи. Ако спестявате редовно по малко пари, ще бъдете изненадани колко много се натрупват с течение на времето.

Научете семейството си - Научете членовете в семейството на принципите на финансовото управление. Включете ги в създаването на бюджета и определянето на семейни финансови цели. Научете ги на принципите на труд, пестеливост и икономия.

Част от краткосрочната ви финансова оценка на риска трябва да включва и оценка на застрахователните ви нужди. Застраховката може да бъде единственият начин да се възстановите и да се изправите на краката си след ураган, наводнение, земетресение или друго тежко физическо или предизвикано от човека бедствие.

Всичко това ще ви помогне да се справите с лична финансовата криза, независимо дали е в резултат на природно бедствие или слаба икономика. Разбира се, това е в случай, че нещата изобщо някога се оправят.

В днешните нестабилни времена има съвсем реална възможност в живота си да се изправите пред световен икономически катаклизъм. Има някои много конкретни действия, които могат и трябва да се предприемат за да се подготвите за такова събитие.

Ето някои водещи стъпки:

• Спестяване на пари в брой.
• Подготовка за валутен колапс със злато или сребро.
• Защита на активите.

Заключителни мисли за рисковете

Неразделна част от познаването на рисковете е да се знаете как ще бъдете уведомени в случай на извънредна ситуация. Разберете от местното управление на гражданска защита как ще бъдете уведомени за всяко бедствие - естествено или изкуствено. Също е добре да получите информация за начините за тревога и предупреждение на работното място, училището и други места.

Методите за привличане на вашето внимание варират в различните общности. Общ метод е излъчване по спешно радио и телевизия. Можете да чуете специална сирена или да получите телефонно обаждане. В редки случаи дори, доброволци и аварийни екипи могат да ходят от врата на врата.

В някои отношения риска също е въпрос на перспектива. Различни хора, различни идеологии, дори различни правителства възприемат някои рискове по различен начин. Например, някои хора мислят, ние сме в голяма опасност, която се дължи на ефекта от глобалното затопляне, или че сме на прага на световна енергийна криза поради изчерпване на петрола, докато други продължават да се съмняват в истинността на тези твърдения. В този ред на мисли, има и такива, които вярват, че са изложени на риск от нашествие на извънземни или зомби апокалипсис!


Въпросът е, че ако предприемете необходимите действия и правилно се подготвите за действително оценени и идентифицирани рискове, ще бъдете по-добре подготвени за всички рискове ... знайни и незнайни!

0 коментара:

Публикуване на коментар