03 септември 2013

Поредица: Оцеляване - Част I – Основи на оцеляването - Ментална и физическа подготовка

Винаги ще има хора, които са специално обучени и с умения за оцеляване, независимо дали идват от военен произход, избрана професия или личен избор. Но да бъдете подготвени за извънредни ситуации или природни бедствия не значи, че трябва да бъдете тюлен във флота, в английските SAS, да имате достъп до неограничени ресурси или да имате висше образование в управлението на извънредни ситуации. Малко увереност, креативност и правилните знания могат да ви помогнат да се подготвите и да увеличите шансовете си във всяко бедствие или извънредна ситуация!



Нагласа

Да бъдете психически подготвени да се изправите пред криза е толкова важно, колкото и всяка екипировка или техника. Преди едно поколение, това беше нещо повече от просто мото на бойскаутите, това беше начин на живот. Вашите баби и дядовци са знаели, че е било проява на здрав разум да се подготвят за неочаквано извънредно положение или бедствие. Днес много от вашите приятели и семейство биха ви помислили за луди ... когато става въпрос за необходимостта от запасяване или план при бедствие.

Това е така, защото през последните поколения сме станали самодоволни. Имаме все по-съвременни удобства, които правят живота лесен, радвахме на дълги периоди на относителна финансова лекота. Рядко някой от нас или нашите приятели или съседи, е имал никакви сериозни проблеми с достъпността на стоки и основни услуги. Преглеждате пресата и четете за ужасни бедствия в Япония, Хаити или другаде, и все пак нагласата ви е: "Тъжно е, но подобно нещо не може да ми се случи." Истината е, че може. И колкото по-скоро се подготвите за него в ума си, толкова по-добре ще бъдете в състояние да подготвите всичко наоколо.

Чудили ли сте се някога защо при някакво бедствие, когато хората са изправени пред точно същия набор от обстоятелства, някои оцеляват, докато други загиват? Уменията и тяхната относителна степен на готовност са фактори, разбира се, но също и тяхната умствена нагласа! „Менталитета за оцеляване“ често може да означава разликата между живота и смъртта.

Как се справяте със стреса има много общо с вашата способност да оцелеете в каквато и да е криза. Не винаги човека с най-голяма физическа сила е този, който е по-добър в ситуация на оцеляване и с най-голям шанс да оцелее. Да бъдете в състояние да мислите ясно е вашият най-ценен актив в ситуация на оцеляване.

Доказано е, отново и отново, че в ситуация на оцеляване, менталното и емоционално състояние са по-важни, отколкото физическите умения - просто вижте отново историята на Тили Тутър, за която споменах във въведението. Можете да имате силата на олимпийски атлет и най-добрата екипировка за оцеляване, но те ​​ще бъдат безполезни за вас ако позволите на страха и стреса да ви погълнат - и потънете в отчаяние и негативна нагласа.

Да сте изправени пред ситуация на оцеляване буквално означава, че вашата най-важната задача ще бъде решаване на проблема да останете живи. Трябва да бъдете в състояние да разпознаете заплахите за живота ви, да познавате техния приоритет и значение, и сериозността им. След това трябва да бъдете в състояние да предприемете необходимите действия, които ще ви поддържат живи. Факт е, че когато сте спокойни, мозъка ви обработва информацията по-ефективно и решава проблемите по-ефективно - това е, което се разбира под фразата "да мислиш ясно."

Според някои военни ръководства, стреса може да ви вдъхнови да работите успешно и да работите при максимална ефективност в ситуация на оцеляване. Но също така предупреждават, че стресът може да накара дори и най-добрият войник да изпадне в паника и да забрави своето обучение.

Ключът към собственото ви оцеляване е способността ви да управлявате стреса, с който неизбежно ще се сблъскате в ситуация на оцеляване. Оцелявате, когато работите със стреса, вместо да му позволявате да работи върху вас. Във всяка ситуация на оцеляване, най-големите ви врагове са страха и паниката. Ако са неконтролирани, те могат да разрушат способността ви да взимате интелигентни решения. Те могат да ви накарат да се отдадете на вашите чувства и въображение, а не на вашата ситуация. Те могат да изцедят енергията си и да ви накарат да потънете още повече в отрицателни емоции и отчаяние.

А какво казват ръководствата на армията за "победата над страха и паниката?" Обучение и самоувереност! И не е нужно ниво на военно обучение за постигане на това! Това, което е нужно е основен курс на обучение, но по-важното е самоувереността, която идва от знанието, че бедствия могат да се случат и правилната подготовка за тях.

ПОДГОТОВКАТА Е ВЛАСТ НАД ПАНИКАТА


Когато се подготвяте ментално за бедствия, винаги имайте предвид, че няма нужда да има голяма катастрофа или разтърсващо земята събитие, за да се окажете в извънредна ситуация. Както се казва "Случва се". Счупен автомобил, спряло електричество, неочаквано времето се променя... Един погрешен завой и можете да се окажете в опасна и непозната среда.

Някои организациии съветват всички кандидат-авантюристи, преди да се впуснат в някой преход да "победят в играта на ума", знаейки това, което знаят и признавайки това, което не знаят. 

Спри - Мисли - Наблюдавай - Планирай

Това важи също и за да бъдете подготвени за всяко бедствие, а не само за тези, които могат да възникнат по пътя.

Помислете за най-трудното ментално предизвикателство, срещу което някога сте се изправяли и сте преодолели в живота си. Във всяка ситуация на оцеляване, най-вероятно ще се сблъскате с много по-лоши проблеми. Вашата умствена нагласа ще ви бъде най-голямото предимство, но може да бъде и най-големия ви провал. Ще трябва да победите негативните мисли и емоции, а също и да завладеете най-големите си страхове. За да бъдете подготвени да се справите емоционално с бедствия, преди това трябва да отдалечите умствените си процеси далеч от отчаянието и да се настроите към нагласата "мога да го направя", когато дойде кризата!

Съвременното общество е програмирало умовете ни да очакват незабавно облекчение от дискомфорта. Ако е тъмно просто святкате лампата, ако сте гладни, просто тичате до хладилника, когато ви е студено, просто пускате парното. Но това ментално програмиране може да бъде препрограмирано. Умът ви има забележителна способност да се адаптира. Можете да се върнете към инстинктите си и да преквалифицирате ума си винаги да се надява на най-доброто, но да се подготвя за най-лошото.

Страхът е съвсем реална човешка емоция. Страхът е естествена реакция при криза. Няма войници, полицаи, парамедици или други хора, които бихте могли да приемете за "смели", и които да ви кажат, че са "безстрашни" в бойна или друга ситуация на живот и смърт. Определението за смелостта не е липса на страх, а неговото приемане и способността да го използвате позитивно, когато можете и да го победите, когато трябва.


По-голямо безпокойство от страха, е паниката. Казано по-просто, в ситуация на оцеляване паниката убива. Паниката е вашата неконтролирана необходимост да забравите всичко и просто да се опитате да избягате от вашата ситуация. Паниката е предизвикана от стрес, причинен от страх от неизвестното, липсата на увереност, да не знаете какво да правите и да позволявате на въображението ви да ви обърка.

Ето някои „стресови“ фактори в ситуация на оцеляване:

• Самота
• Умора
• Студено / Топло
• Глад
• Жажда

Но ако се вгледате внимателно в този списък и причините за паниката - ще откриете, че има един общ начин за преодоляване на всеки един от тези стресови фактори и той се нарича ГОТОВНОСТ!

В идеалния случай, когато предприемете мерки да бъдете колкото се може по-подготвени да се справите с бедствие или кризисна ситуация, вие ще имате познанията, екипировката и уменията, необходими за да увеличите увереността си, да управлявате вашите страхове и да премахнете необходимостта от паника.

Всичко се свежда до това: може никога да не бъдете в състояние да контролирате обстоятелствата, които са ви поставили в ситуация на оцеляване - но това, което винаги можете да контролирате, е вашите реакции към тях. Да бъдете в състояние да се справите със стреса и да избегнете паниката, значително ще подобри способността ви да запазите спокойствие, да останете концентрирани и да пазите себе си и хората около вас живи по време на всяка криза. Прилагане на техники за релаксация, умения за увереност и поддържане на положителна нагласата ще ви помогнат.


Здраве

Освен да сте психически подготвени, едно от най-важните неща, които можете да направите за да увеличите шансовете си за оцеляване при бедствие или кризисна ситуация, е да поддържате възможно най-добра физическа форма. Времето да влезете във форма не е по време на криза!

Започнете с пълен физически преглед при лекаря. Проверете основно зъбите си. Ако имате някакви проблеми със зъбите, оправете ги. Вярвате или не, малък проблем със зъб може да бъде смъртоносен в ситуация на оцеляване.

Нещата, които чувате за подобряване на вашата диета за ежедневно здраве, са още по-важни ако искате да увеличите шансовете си за оцеляване по време на криза.
Да бъдете във "Форма за оцеляване" се свежда до кондициониране на ума и тялото за пикова производителност. Можете да направите това независимо дали сте на 20, 40, 50 или 70 години!

Ползите, които ще получите като поддържате добра физическа форма ще увеличат шансовете ви за оцеляване в природно бедствие - това ще увеличи и шансовете ви за оцеляване в токсичната супа, в която плувате всеки ден.

За спортистите, "пикова производителност" означава извличане на максимума от тялото си и от себе си. Това означава поставяне на ясни цели, печеливша нагласа и наливане на възможно най-доброто „гориво“ в двигателя. С тези три основни мисли в ума, всеки може да постигне пикова производителност на всяка възраст.

Пиковата производителност в тялото е точно като пиковата производителност в двигателя на колата. Ако искате да получите най-доброто, зависи от това, което слагате. Така че, оставете поничките!

Най-добрият начин да бъдете здрави и да останете здрави е да започнете начисто, а това означава детоксикация. Детоксикацията е начинът да изчистите тялото си от натрупаните вещества от преработени или бързи храни и други токсини като кофеин, никотин и алкохол. Не се притеснявайте, това не значи две седмици да пиете трева в някоя пещера. Просто трябва да намалите кафето, алкохола, вредните мазнини и захарта. Една класическа диета за детоксикация върви ръка за ръка с диетата, която ще подобри здравето ви като цяло.

С други думи, същите препоръки за детоксикация на тялото ви, също може да ви помогнат да отслабнете и да намалите холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Двуседмична детоксикация започва с питейна вода, много вода, най-малко 2-3 литра на ден. Един лесен начин да се постигнете това - опитайте се да заместите с чаша вода, най-малко две чаши кафе и/или сода на ден.

Други начини за детоксикация, включват:

• Премахнете вредните напитки. Може да бъде трудно, но въздържайки се в продължение на две седмици ще намали триглицеридите и може да помогне за намаляване на теглото. Също така, пиенето обикновено върви заедно с яденето на нездравословна храна и солени закуски, премахнете тези напитки и ограничете нездравословната храна.

• Кажете сбогом на сладкото. "Да подсладиш живота си" не е просто израз - това е генетична реалност. Мозъците ни жадуват за захар. Установено е, че захарта стимулира същите "центрове за удоволствие" в мозъка като морфина. Но това състояние на удоволствие идва с висока цена, като висок холестерол и високо кръвно налягане, тъй като повечето храни, които съдържат захар, също съдържат мазнини и холестерол. Ключът към намаляване захарта не е толкова в прекратяване на консумирането на очевидното, като торти и сникърс, които не са мястото, откъдето повечето от нас се "захаросват" така или иначе. Трябва да избегнете лошите добавени захари като фруктозен царевичен сироп, който производителите слагат в най-различни готови храни, включително хляб, макаронени изделия, кетчуп и салати. Захарта не винаги е очевидна. Потърсете неща върху етикета като захароза, или нещо друго, завършващо на "-оза", аспартам, декстрин, малц или царевичен сироп – всички те са захари. За да премахнете захарта, опитайте да използвате подправки като канела, бадеми или екстракт от ванилия за подслаждане на храни и напитки. Заместете жаждата за захар с плодове. Антиоксидантите в тях ще ви предоставят допълнителни предимства и ще ви помогнат да постигнете целта си да достигнете форма за оцеляване.


Стимулирайте имунната си система

Може би инстинктивно знаете, че има някои храни, които са по-добри за вас, отколкото други. Но знаете ли, че увеличаването на консумацията на някои храни може да засили имунната ви система, да намали стреса, да се пребори с болести и да удължи живота ви по време на криза?

Има група от храни, известни като суперхрани. Някои суперхрани не са изненада. Някои майки винаги карат децата си да ядат броколи. Изглежда, те знаят това, което клиничните проучвания вече доказаха. Броколите са една от най-мощните суперхрани. А някои могат да ви изненадат - като боб и някои ядки.

Какво ги прави толкова супер? Суперхраните може да не са в лъскави опаковки, но много от тях са доста цветни и лесно се забелязват. Това е така, защото едно от нещата, което всички суперхрани имат са фитохимикалите. Фитохимикалите са вещества, които дават на растенията цвета им, тяхната хранителност и тяхната устойчивост на болести. Също така няма нужда да казвам, че всички суперхрани са "изцяло натурални". Няма да намерите нищо преработено или рафинирано в суперхраните. Другите характеристики, които всички суперхрани имат, е че са антиоксиданти и са високо хранителни.

Суперхраните са богати на витамини А, В и С. Критични минерали като фолиева киселина, магнезий и калий се намират в суперхрани, както и в "добрите мазнини" като Омега-3 и гама-линоленова киселина.

Примери за суперхрани:

• Зелен чай
• Череши
• Боровинки
• Тъмен шоколад - не млечен шоколад - трябва да бъде тъмен шоколад за да има някакви ползи за здравето, с най-малко 80% какао
• Броколи
• Фасул
• Тиква
• Спанак

Обратно на това, което ви казват, ваксините не "стимулират имунната ви система" и в действителност правят много малко за подобряване на вашето здраве. Въпреки това, може да има някои много специфични ваксини, които биха могли да бъдат полезни в определени географски райони и при някои много специфични ситуации за оцеляване.

Освен ако не сте в лошо здраве, особено дете или стар човек в лошо здравословно състояние, сезонните грипни ваксини по принцип не са препоръчителни и са напълно безполезни в случай на пандемия, която винаги е резултат от непознат щам. Ще сте много по-добре без да инжектирате такива ваксини в тялото си, а вместо това използвате спорт и диетична програма с високо съдържание на антиоксиданти, които естествено ще засилят имунната ви система и ще укрепнат устойчивостта ви на грип и всички патогени.

Да бъдете здрави за да увеличите шансовете си за оцеляване при бедствие е един непрекъснат процес. Да се ​​научите как да готвите здравословна храна не е само чудесно умение за живот – то е умение за оцеляване.


Увеличете количеството сурови плодове и зеленчуци, които консумирате всеки ден, докато се опитвате да станете по-малко зависими от преработени храни и модерните начини за приготвяне на храна. Научете се как да печете хляб, вместо да го купувате от магазина - не е толкова трудно, здравословнао е и може да ви спаси живота един ден!

Освен "Формата за оцеляване" друга част от подобряването на физическата ви готовност да се справите с бедствие е да научите някои допълнителни умения, които нямате. Ако не знаете как да плувате, научете се! Направете курс по йога, тай-чи или други техники за намаляване на стреса. Те могат да ви помогнат да се справите преди, по време и след бедствието. Научете се на основна самозащита. Колкото повече можете да научите и колкото повече можете да предизвикате себе си физически - толкова по-добре ще можете да реагирате в ситуация на оцеляване.

Също е много добра идея да научите изкуствено дишане и основна първа помощ. Вашият местен център на червения кръст ще ви предложи много такива курсове. Те могат да ви помогнат да бъдете по-добре подготвени при извънредни ситуации, да изградите увереност, а също и са чудесен начин да се срещнете с хора с еднакви интереси и да увеличите приятелите си – което винаги е хубаво нещо, независимо дали има извънредна ситуация или не!

0 коментара:

Публикуване на коментар