02 септември 2013

Поредица: Оцеляване - Встъпителни мисли и Въведение

Отне ми доста време да събера и организирам информацията в това ръководство. За целта използвах официална информация на различни световни агенции по гражданска защита и реакции при бедствия. Също така приложих знанията, които имам, чрез тренировки и практика и използвах съвети на мои приятели, служили в специалните части и други военни подразделения, както и на различни хора по света, запознати с техниките за оцеляване.

По време на подготовката един интересен факт ми помогна много: без значение колко предизвикателна е задачата, някой, някъде по света знае как да се справи с нея.

И още по-впечатляваща беше тяхната щедра готовност свободно да споделят своите знания. Те, като опитни туристи, ловци, сървайвалисти и експерти в областта на подготовката за извънредни ситуации, са наясно колко зле е подготвена широката общественост за непредвидени бедствия и имаха желание да помогнат по всякакъв начин.

Основната цел на това ръководство е да ви мотивира да създадете и изпълните план за готовност в спешни ситуации.

Реалността е, че вие сте подготвени за бедствие или извънредна ситуация точно толкова, колкото сте били три секунди, преди да се случи. След като сте погълнати от бързата и обикновено непредсказуема работа да оцелеете, не можете да се върнете назад във времето и да подготвите нещата, които не сте подготвили.

Това ръководство ще бъде създадено също и в pdf format. Моля, съхранeтe копие от него на преносима памет и на вашия компютър, така че да ви бъде на незабавно разположение във времена на нужда. Дори ще ви покажа как да поддържате компютъра и мобилния си телефон напълно заредени, дори и ако цялата електрическа мрежа е изключена. Пътуването с раница пълна с книги и купища хартия по време на бурни времена е напълно неприложимо. Имайки тази информация лесно преносима и достъпна в цифров формат може да ви спаси живота.

Трябва да изпълните три етапа за да се подготвите за потенциални извънредни ситуации:

1. Съберете цялата информация, която ще ви трябва. И това ръководство ще ви бъде в неоценима помощ.

2. Прочетете и разберете събраната информацията. Отделете време за да прегледате това ръководство. Можете да пропуснете частите, които не е задължително да се приложат към вашите обстоятелства. Например, ако живеете в близост до разлом, обърнете специално внимание на частта за земетресения, а ако живеете в близост до река, съсредоточете се повече върху това, какво трябва да знаете за опасностите от наводнения.

3. Предприемете действия. Цялото знание на света е безполезно, ако не направите нещо конкретно по въпроса. Създайте си кристално ясен план за готовност при спешна ситуация и го задвижете.

Тук говорим за нещо сравнително просто, но жизнено важно: значителната разлика между участие и ангажираност. В човешките отношения, това е разликата между случайното запознанство и брака. В покера термина за това ниво на ангажираност е "залагам всичко".

Преди да се гмурнете в информацията, предоставена в това ръководство, отделете малко време за да определите мотива си да го прочетете. Освен ако не се ръководите от ясно чувство за цел, ще имате много малко мотивация да направите прехода от участие към ангажираност. Ако поемате ролята на ръководител за доброто на семейството си, тогава, поддържайки тази мисъл в ума си, докато четете, тя целенасочено ще ви движи напред, стъпка по стъпка, докато не завършите всяка на задачите в личния си план за спешна готовност.

Пътуването през това ръководство ще ви преведе през пет части и около 30 глави. Няма съмнение, че, без значение колко много вече знаете, преди да прочетете това ръководство, в крайна сметка прочитайки го, накрая ще имате по-съсредоточен поглед върху това, което трябва да се направи ... за себе си, семейството си, приятелите си и вашата общност. Мислете за това като изкачване по стълба; всяка стъпка ще ви отведе по-високо и ще ви даде по-широка перспектива за ландшафта около вас.

Основната функция на ръководството е да ви помогне да се подготвите и да ви даде необходимото съдействие за трансформиране на теоретичните знания в мощно действие.
Това ръководство ви дава почти цялата информация, която ви трябва за да се подготвите и да оцелеете. Остава само един въпрос:

Готови ли сте да превърнете това знание в мощен план за готовност при извънредни ситуации, който може лесно да определи колко добре вашето семейство ще се справи с всяко бедствие?

Може би ще попитате „Защо да се създава цялостно ръководство по оцеляване, след като голяма част от информацията, съдържаща се в него е вече лесно достъпна?“ Отговорът се крие във въпроса. Тъй като вече има толкова много информация от много различни източници, настоящото ръководство е замислено да послужи като надежден източник на най-доброто съдържание, което да помогне на вас и вашите близки да оцелеят, преди, по време и след природно бедствие или авария.

Информацията в това ръководство не идва от един единствен източник, а представлява натрупана структура от знания, идваща от правителствени агенции за подготовка при бедствия, неправителствени агенции, специалисти по оцеляване, военни и цивилни ръководства за подготовка по оцеляване и лични преживявания на много оцелели.

Трябва само да погледнете последните световни новини, за да разберете необходимостта от това ръководство. Но намерението му не е да всява страх, а да просветли и да даде възможност. Да ви отвори очите за реалността, че живеем на крехка планета, която показва признаци на достигане до повратна точка, която не може и не трябва да се пренебрегва.

Това ръководство осигурява надеждна, практична и полезна информация, предназначена да вдъхнови самостоятелността. То предоставя основна информация, която ще увеличи шансовете ви по време на бедствие или авария, но преди всичко друго, то дава насоки, който заменят страха - с увереност.

Ръководството също е свидетелство за идеята, че нашите предци са дошли на този свят с всичко, което е необходимо за да оцелеят, без значение какъв живот ще имат. Това знание служи като напомняне, че силата остава във вас и може да бъде използвана, когато съвременните удобства, които приемаме за даденост – вече не съществуват.


Въведение - Променете начина си на мислене от жертва към оцеляващ

"Има ли друго същество в природата, което да се отчайва, освен човека? Животно с крак хванат в капан, не изглежда да се отчайва. То е твърде заето с това да се опитва да оцелее. " - Мей Сартън

На 12 август, 2000 г., в 02:00 часа сутринта, тогава 83-годишната Тили Тутър тръгва с автомобила си за да вземе нейни роднини от Форт Лодърдейл / Международно летище Холивуд. Тя така и не пристига. В крайна сметка нейната внучка, Лори Симс и нейният приятел взимат такси до апартамента на Тили. Когато виждат, че не е там, опасявайки се от най-лошото, Симс съобщава за нейната липса в полицията. Къде всъщност е Тили, Лори не може да си представи и в най-смелите си мечти. Тили виси върху дърво, в капан в колата си, над блато.

Колата излетяла през мантинелата, когато била ударена отзад от шофьор, който избягал. Насинена и счупена, Тили остава там три дни, преживявайки само на дъждовна вода, която тя събира с калъф за волан, изкарвайки го през през разбитото предно стъкло, както и на няколко бонбона. Историята на Тили я изпраща на заглавните страници на вестници в цяла Америка, говорещи за борбената баба от Флорида. Тя дори бе излъчена от канала Дискавъри, както и други телевизионни канали.

Вдъхновяващи истории за оцеляване като тази на Тили не са редки, често те са включени в книги или са превърнати в големи игрални филми. Такива като филма „Живи“, представящ мъчителните събития около самолетната катастрофа в Андите през октомври 1972 г. с оцелелите членове на уругвайския отбор по ръгби на борда, и какво са принудени да направят, за да оцелеят. Или филма на Джеймс Франко, номиниран за Оскар – „172 часа“, изобразяващ алпинистта Арон Ралстън и невероятните му злополучния в Blue John Canyon в Юта, където след 172 часа той взима абсолютното решение - сам да ампутира долната част на дясната си ръка за да се освободи от скала, която го затиска.

Но точно както не е нужно сериозно природно бедствие за да се окажете в отчайващо положение, не всички истории за оцелели се намират на първа страница на вестниците. Има стотици, дори хиляди, точно толкова невероятни истории за оцеляване, които се случват по цялата планета, всеки ден.

Като тази за друга баба, силна и упорита като Тили Тутър, Тереза Борде, 62-годишна французойка, която оцеляла 11 дни, изгубена в испанските Пиренеи на нищо друго, освен дъждовна вода и диворастящи билки.

Или тази на Шейн Йънг, които се влачил в продължение на 3 мили докато бъде спасен, издържайки невероятната болка от фрактура на прешлените, за да избегне замръзване до смърт на върха на планината, след като АТВ-то му се преобръща, почти смазвайки го.

Независимо дали техните конкретни истории са станали легендарни или не, това, което тези хора са имали помежду си е била решителността, волята – да не бъдат жертви. Те са си казвали, а понякога дори и са викали силно:

"НЯМА ДА УМРА ДНЕС, ЧУВАШ ЛИ, НЯМА!"

Нека да погледнем какво наистина означава да „оцелееш“. Оцеляване, в най-буквалния смисъл на думата означава да "останеш жив." Освен може би с изключение на пълно разрушение на човечеството - въпреки че това ръководство ще ви помогне и с това - това обикновено означава, просто да останеш жив, докато пристигне помощ и бъдеш спасен. И това има повече общо с вашата нагласа, отколкото с всяко обучение, което сте имали, или екипировката, което имате под ръка.

Оцеляването е състояние на ума - Вашият мозък е най-мощният ви инструмент за оцеляване!

Има нещо, което на всеки, взел участие във някакъв вид обучение за оцеляване, му е набивано постоянно в главата, наречено Правилата на Трите. Човек може да оцелее:

    • Три минути без въздух
    • Три часа без подслон
    • Три дни без вода
    • Три седмици без храна

Идеята на Правилата на Трите е проста: да знаете вашите приоритети в извънредна ситуация. В днешното обсебено от храната съвременно общество, в което живеем, необучените хора, които се намират за първи път в извънредна ситуация, често прекарват времето си да обикалят наоколо, изтощавайки себе си в намирането на източници на храна, и изведнъж пада нощта, става студено, завалява дъжд или сняг, и те са мъртви до сутринта без подслон.

Оцеляването, в повечето случаи започва с познаването и задаването на приоритети.
Когато приключите с това ръководство, вие ще знаете правилата на Трите и как да приложите всяко едно от тях в почти всяка критична ситуация, в която може да се озовете – вие или семейството ви.

0 коментара:

Публикуване на коментар