09 юли 2014

Поредица: Тринадесетте масонски тайни - Тайна номер три

Масонска тайна номер три - Яхин и Боаз

Древната история е изпълнена със символични самостоятелни структури-близнаци и често между тях е изобразено някакво същество. Те просто стоят като мистериозни маркировки на портали към непознати отвърдни светове.

За книгата "Златната Зора" се смята, че съдържа всички магически учения на "Херметичния орден на Златната Зора", чийто член е самопровъзгласилия се за "Звяра" Алистър Кроули. Твърди се, че в книгата се намира разяснението на символите на степента на новопосветения, която изяснява мистичното значение на двете колони (колоните на бог Шу, колоните на Хермес, колоните на боговете на Светлината на зората и т.н.). В книгата са описани магическите ритуали с двете кули и се обяснява на начинаещия, че мистериозния и магически мотив на двете колони има много имена и исторически препратки. Една от които са северната и южната колони на вратите към египетската Зала на Истината, които веднага ни напомнят за северната и южната кули-близнаци на Световния търговски център.


Нещо повече, масонът 33-та степен Менли П. Хол в книгата си "Тайните учения на всички времена" пише за египетските обелиски, които са заменими с другите структури-близнаци в историята. Всичко сочи, че обелиските пред светилищата на Египет имат същия символичен смисъл, като библейските колони-близнаци Боаз и Яхин в Соломоновия храм (3 Царе 7:21, Боаз (В) и Яхин (J), Соломоновия храм).


Срещат се в монументи с мотива "каквото горе, такова и долу" - пергел (или компас) и триъгълник, символ на печата на Соломон, магическото изобразяване на планетата Сатурн, която пък е в Близнаци (чийто астрологичен символ са самите кули-близнаци).


Концепцията за кули близнаци се среща и във филми като "Властелинът на Пръстените", в който има множество изображения на тази концпеция. Там се срещат кули близнаци, всевиждащо око, полумесец, кулите са във формата на рога на бик; всички те сочат към Сатурн. Саурон работил с тъмните сили на Тъмния Лорд, Моргот. Да не говорим, че
историята се върти около пръстена (оттук и името Властелинът на пръстените), което е още една препратка към пръстените на Сатурн. Пръстенът е зъл артефакт, създаден от Саурон за да помогне за създаването на илюзии (можете да видите в това виртуалната реалностна матрица на света, в който живеем).

Колоните близнаци Боаз и Яхин

В Библията на крал Джеймс за Боаз и Яхин е написано (3 Царе 7:17 във версията на крал Джеймс е 1 Царе), че всяка една е била украсена с "шахматна изработка". Можем да забележим същия детайл да обгражда символичните колони във всяка масонска зала. В същата библейска глава Яхин и Боаз са описани с украса от нарове (3 Царе, 7:20
"...нарове..."), елемент, който можем да забележим в таро картата "Висшата жрица", която стои между същите колони.


На върха на картата може да бъде видян и познатия символ на Близнаците. Боаз и Яхин магически представляват полярност.

Боаз
Яхин
Мрак
Светлина
Женско
Мъжко
Раждане
Смърт
Север/Юг
Юг/Север

Полярности като мрак и светлина, мъжко - женско, раждане и смърт и заменяемите Север и Юг, отново напомняйки за кулите-близнаци на Световния търговски център.

В "Тайните учения на всички времена" Хол твърди, че в мистериозното Сефиротично дърво на живота тези две колони символизират "жестокост" и "милост". Дървото на живота, разбира се, е Кабала - сложна символична карта на съзнанието. Сефиротите или сферите представляват астрологичните планети, които са свързани с магически пътища, всеки от които се "управлява" от определена таро карта от 22-та големи аркана. Масонските колони Боаз и Яхин са заменяеми с двете външни колони от Дървото на живота. Те са ни познати като Жестокост и Милост - още един пример за тяхната полярност, за която споменахме по-рано.

Пълното дърво на живота е заменяемо и с друго масонско табло, което е ориентирано с буквите Е за Изток и W за Запад, съответно в горния и долния край, следователно двете външни колони Боаз и Яхин са ориентирани съответно на Север и Юг.


"- О, Боже! Това е! През цялото време е било толкова просто! 
- Сега пък какво? Проклетия рояк ще се стовари върху нас всеки момент!
- Чакай! Разбрах всичко! Второто парче служи като компас за тунела. С него мога да отворя портал навсякъде. Въвеждам координатите на палатата на Съвета за мир. Когато им кажем за Рона, те ще нанесат превантивни ядрени удари над рояка. Това е!" - Компютърната игра Sanitarium

"И Соломон изправи стълбовете за трема на храма; и като изправи десния стълб, нарече го Яхин; а като изправи левия стълб, нарече го Боаз." - 3 Царе 7:21 / 2 Летописи 3:17

Преминаването на масонът Брат през степен Калфа е важен момент в развитието на всеки свободен зидар. Това е време (като преминал Чирак) на подготовка (старателна и искрена) и пречистване (в Свещения Огън), за да се изчисти от мръсотиите на външния "дом на търговията", така че да може да "премине" през "булото" на Храма. Преминаването през
"булото" загатва за преминаването през покрития вход към средната камера на Храма - мястото, където Калфите получават своите възнаграждания. "Тремът" на Храма на цар Соломон е мястото, където са разположени колоните. "Възнагражденията" не са задължително монети или пари, а по-скоро "духовни" награди.

Думата "porch" е свободно преведена във версията на крал Джеймс на Библията (в българската версия е "трем" или "притвор"). Тя може да бъде преведена по-правилно като "вход", "врата", "порта", "коридор", "междинна енергия", "портал" и др.

"Не знаете ли, че сте храм на Бога и че Божият Дух живее във вас?" - 1 Коринтяни 3:16

Ако ние сме Храма, тогава какво се стремим да "строим" и къде са "разположени" колоните?

"...и няма да кажат" ето, тук е, или: ето, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е." - Лука 17:21

Портал, покрит с було

Булото в храма покрива "Пресветата Светих". 

"Оня, който е оскопен или му е отрязан детеродният член не бива да влиза в обществото Господне." - Второзаконие 23:1

"Вие сте нашето писмо, написано в сърцата ни, което узнават и четат всички човеци ..." - 2 Коринтяни 3:2

В масонския символизъм Слънцето представя нетленния дух, нематериалното злато - Разумът. С едната ръка докосва Небесата, а с другата Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар