08 юни 2012

Робство ли? Какво робство? Не сме вече в тъмните векове. Дали??


Някои хора от западните общества мислят, че робството и империализма са далечен и тъжен спомен от тъмните векове. Други пък знаят как стоят нещата, но не им пука. Разбира се, и едните и другите дори не осъзнават колко много грешат. Тъмните векове не са свършили. Дали робството продължава да бъде факт в днешния свят?
Ами...нека проверим това. Нека направим анализ, като проверим произхода на нещата, които използваме в ежедневния си живот, като дрехи, козметика, храна, бижута и техника. Да видим от къде идват тези неща, от кого се добиват материалите за тях, кой ги произвежда и т.н.
Преди да започна, ще споделя една мисъл с вас. Чудя се кога ли ще дойдат и за нас? Вие как мислите?

Един човек е знаел:
В Германия, те дойдоха първо за комунистите и аз не казах нищо, защото не съм комунист. После те дойдоха за евреите и аз не казах нищо, защото не съм евреин. После те дойдоха за профсъюзните членове и аз не казах нищо, защото не съм в профсъюз. После те дойдоха за католиците и аз не казах нищо, защото съм протестант. Накрая, те дойдоха и за мен и вече не беше останал никой, който да говори за мен.

Пастор Мартин Ниймюлер
Извинявам се на всички, че ще трябва да започна тази тъжна тема, но е крайно време да погледнем истината в очите. Не можем да се крием зад фалшиви ценности или фалшив национализъм и да се поддаваме на различните експресии на егото. Нямаме право.

Повече от 1 милиард души по света живеят с по-малко от един долар на ден. Над 800 милиона души всяка вечер заспиват гладни. 300 милиона от тях са деца. От тези 300 милиона деца едва 8 % са жертви на ситуация на повсеместен глад или друга криза. Над 90 % страдат от трайно недохранване и недостиг на микроелементи в храната. На всеки 3,6 секунди още един човек умира от глад. Болшинството са деца под 5-годишна възраст. 

На снимката в началото, мъжа и жената са заобиколени от различни неща като памук, ябълка, лаптоп, мобилен телефон, портокалов сок, грим, кафе, риза, диамант. По-надолу ще опиша откъде идват всички тези неща, как се добиват и как се произвеждат.
На същата тази снимка мъжа казва: "Толкова съм щастлив, че живеем в свят без робство и империализъм."
Сами прецернете дали е така:

Памук

Бере се в Узбекистан, където 2 милиона деца, не по-големи от 7 години са принудени да берат памук за 3 цента на килограм.





Ябълки

Берат се в Калифорния и на други места от мексикански работници имигранти, на които не се заплаща минималната работна заплата, нито се предоставят жилища.


Лаптоп

Произведен в Китай от възрастни, работещи по 18 часа на ден за 32 цента на час. Лаптопът се връща обратно в Китай, където деца го разрушават за ценни метали, включително олово.



Мобилен телефон

Злато, титан, калай и волфрам, добивани в мини в Конго, в трагични условия на труд, причиняващи заболявания и регионални конфликти, отговорни за смъртта на повече от 5 милиона души и системно изнасилване на жени.


Портокалов сок

Портокалите се берат в Чили, от жени, работещи по 60 часа на седмица под минималната работна заплата.





Лице

Гримовете и други козметични продукти се създават от соли от Мъртво море, с произход окупирания Западен бряг, земя, открадната от Израел от палестинците, които са обект на продължителни и тежки нарушения на човешките права.


Кафе

Бере се в Гватемала, където цели семейства с деца на 6 години, са принудени да берат 100 килограмова квота, за да получат минимална работна заплата от по-малко от 2 долара на ден.



Риза

Шие се в Индия, в принудителни условия на труд от хора, които печелят по-малко от 25 цента на час, работещи 16 часа на ден и в същото време на са в състояние да изпратят децата си на училище



Диамант

Добива се в мините на Сиера Леоне от деца на 7 години, които работят при изключително опасни условия за 10 цента на час, шест дни в седмицата.





Можете да видите още снимки тук.

0 коментара:

Публикуване на коментар