29 февруари 2012

Типове цивилизации във Вселената

Каква би могла да бъде една извънземна цивилизация? Ами, понеже нашата наука все още не е открила извънземни цивилизации, всичко това са догадки, въз основа на законите на физиката и на опита на човечеството тук, на Земята. Всичко това може да бъде напълно погрешно или може да бъде напълно вярно, или може да бъде някъде по средата. Това е голям скок в бъдещето и теоретизиране, но времето за една цивилизация да еволюира от тип до тип,  в някои случаи е огромно и освен ако не започнем да живеем вечно в човешки тела, много малко можем да знаем за това.

Скалата на Кардашев е метод за измерване колко напреднала би могла да бъде една цивилизация. Този метод разчита на това, как цялата цивилизация консумира енергията и ресурсите си и как ги прилага във Вселената. Както може би се досещате, руския астроном Кардашев, е мислил за това през 1964 година. Това звучи малко остаряло, но все още е добра идея и днес. СЕТИ, научно-фантастичните писатели и футуристи я използват.

Цивилизация - тип 0

Вероятно можете да се досетите, че горката стара човешка цивилизация или може би трябва да кажа нова цивилизация е в тази категория. А това дори не се смята за цивилизация във Вселената. Ние сме деца на един ден, които дори не са в състояние да ходят все още. Повечето от енергията, която използваме, идва е от природните ресурси на планетата, а именно петрол, газ и въглища, и които както всички знаем, не са възобновяеми. Ние сме още на ниво мислене да използваме слънчева, геотермална, вятърна и други подобни енергии. Да не говорим за магнитна, гравитационна или енергия на нулевата точка. Нашата цивилизация е около 0,73 по скалата на цивилизациите и бавно се изкачва нагоре. Чудя се дали човечеството ще получи подарък, когато достигне тип 1.
Цивилизацията не е обединена на планетарно ниво, под едно общо лого. Има отделни фракции, които постоянно търсят власт и начини да доминират над останалите.

И тук възниква въпроса, дали някога човечеството ще еволюира до цивилизация - тип 1? Труден въпрос

Има спекулации, че ние ще достигнем тип 1 цивилизация в следващите 100 до 200 години. След това, с големи скокове и постижения, тип 1 цивилизацията се движи нагоре по скалата. Калкото по-нагоре се изкачват цивилизационните типове, те започват да научават повече и повече и се движат нагоре експоненциално. Спомнете си, че е отнело над 300 милиона години, за хората да се развият до състоянието, в което сме днес (и то какво състояние).

Скалата на Кардашев покрива нивата от 1 до 3 и обхваща само начина на използване на енергията. Но в тази статия ние ще отидем по-далече, за да направим най-доброто предположение. Ако някой от вас има двустранен контакт с цивилизация от тип 7, моля уведомете ме и аз ще редактирам статията.

Нека да разгледаме прогреса на нашата цивилизация до сега и малко след това:

1. Откриването на огъня.

2. Разработването на каменни сечива

3. Индустриалната революция.

4. Технологичната революция през 19-ти век до 20-ти век.

5. Ядрени оръжия, ядрен синтез и разделяне.

6. Постиженията от края на 20-ти, до началото на 21-ви век.

И какво следва след това:

7. Добиване на енергия чрез термоядрен синтез и космически елеватори.

8. Технологична точка, на границата на тип 1, където цивилизацията или унищожава себе си или оцелява.


Тип 1

Доминиращата раса на планетата е обединена под едно общо правителство. Всички хора са обединени под едно общо лого, никой не се конкурира с друг за власт. Вместо това цивилизацията се развива към космоса, като един гигант - планетарна нация.  
Този тип цивилизация контролира енергията на цялата планета. Тя може да контролира времевите шаблони, може да предотврати земетресения, вулкани и наводнения. Въпреки, че е в напреднал стадий, тип 1 цивилизацията все още е изправена пред опасност от изчезване, от външни природни въздействия, като комети и астероиди.

Преминаването от тип 1 до тип 2 цивилизация, може да отнеме около 1000 години експоненциално. Да го кажем по друг начин, колкото повече знаеш, толкова повече можеш да знаеш. В момента общото количество на човешкото познание се удвоява приблизително на всеки 10 години.
Ето и някои характеристики на тип 1 цивилизация:

1. Цивилизацията е на границата на космическа индустрия и колонизация.

2. Минна индустрия на астероиди.

3. Планетарен добив на горива и енергия.

4. Първо междузвездното пътуване.

5. Орбитална култура.

6. Пръстеновиден свят.

7. Започва строителство на Дайсън сфери и дискове на Алдерсон.

8. Цивилизацията се простира в цялата Слънчева система.

9. Една нация без граници.


Тип 2

Контролира енергията на цялата звезда в планетарната система. Тя има способността директно да минира звездата си за ресурси. Тази цивилизация напълно в проучила собствената си звездна система и е установила колонии в съседни звездни системи. Енергийния фактор, усвоен от тип 2 цивилизация е около 10 милиарда пъти по-голям в сравнение с този, на тип 1. Тип 2 цивилизацията е почти имунизирана от изчезване.

Характеристики:

1. Завършване на Дайсън сферите, когато звездата е изцяло или частично затворена, за да събере енергията на слънцата.

2. Създаване на най-близката звезда колония.

3. Звездно елевиране, където звездите са минирани за добива на суровини.

4. Колонизация на най-близките 100 звезди.

5. Стар Трек тип цивилизация. Може би, или може би не.


Тип 3

Контролира енергията на цялата галактика, изцяло. Такава цивилизация може да манипулира пространство-времето континум и притежава почти богоподобни способности. Тя може да бъде застрашена от изчезване само от смъртта на самата Вселена (и дори това може да бъде избегнато). Енергийното усвояване на тип 3 цивилизацията бележи 10 милиардно увеличение. От там започват да се случват събития и неща, които изобщо не разбираме на нашето ниво и по-нататък.

1. Космически времеви и манипулационен контрол на произведената енергия на целия галактически супер клъстер.

2. Тип цивилизация - Междузвездни войни (спорно).

3. Способност да преживеят край на Вселената.

4. Контролира цялата галактика в продължение на хилядолетия.


Тип 4

Многоизмерни същества, но не от ранга на богове, въпреки че могат да изглеждат като такива за цивилизация от тип 0. Персонажите Q в Стар Трек биха се вместили в тази категория. Възможно овладяване на тъмната енергия.





Тип 5

Енергиен контрол над цялата вселена. Такава цивилизация се приближава до границите на спекулации, познати на съвременното ни научно разбиране и дори те не биха били възможни. Точката Омега на Франк Дж. Типлър би могла да се вмести в тази категория.



Тип 6

Енергийна контрол над множество вселени, ниво на енергията, което е технически безкрайно.
Цивилизацията може да придобие способността да променя физичните закони в множество вселени.
Тези цивилизации могат да избягат от умираща Вселена, и по този начин да станат вечни, което е възможно дори и за по-малко напреднали цивилизации

Тип 7

Това биха било същества, които са нещо като божества, които могат да създават вселени по собствена воля и да ги използват като източник на енергия, много голям при това. Тип 7 е далеч отвъд осъзнаването, което хората могат да разберат, дори и като технологична сингулярност.

Посочените по-горе способности са свързани с енергията, произведена от дадения тип цивилизация, но има и други начини за класифициране на стъпките на еволюцията във Вселената. Информацията, до дадената цивилизация може да се използва от нея по различни начини.

Както може би се досещате, човечеството не може да разбере извънземните цивилизации, може само да мечтае какви са и какво могат да правят. Затова горепосочените типове цивилизации не могат да бъдат наблюдавани и бъдещото развитие може да настъпи по различен начин.

Също може да има и уникални условия на Земята, които да позволяват по-бързо (или по-бавно) развитие в сравнение с цивилизациите, които са около нас. Може да има много уникални неща за Земята като наклона спрямо Луната, създаващ приливи и отливи и защита от астероиди, комети и радиация.

Описанието на тези видове цивилизации може и да е неправилно, като се има предвид колко малко човечеството знае за Вселената. Но е добро начало, все пак. Да се ​​надяваме, че има парти, всеки път, когато човешката цивилизация се развие в нов тип.

0 коментара:

Публикуване на коментар