10 декември 2013

Поредица: Оцеляване - Част I – Основи на оцеляването - Да се евакуирам или да остана?

Често, когато сме изправени пред предстоящо бедствие, възниква въпросът дали да се евакуираме или да останем там, където сме. Няма точен и еднозначен отговор, защото всичко зависи от естеството на извънредната ситуация, къде живеете, какво е вашето ниво на подготвеност и нивото на вашето семейство.

Всички сме виждали снимки по новините на хора, които отказват да се махнат пред лицето на урагана, дори и ако са в задължителна зона за евакуация. Понякога това е правилното решение, а друг път - има трагични резултати.

Преди да се наложи да вземете решение в крайна сметка да останете или да тръгнете, трябва да бъдете старателно подготвени за всяко едно от двете. Това означава, че вашият домашен комплект за оцеляване е готов, функциониращ и достъпен, и че вашата раница за оцеляване е готова.

Да бъдете подготвени за евентуална евакуация трябва да бъде част от оценката ви на риска. Може вече да знаете, че живеете в зона за евакуация при ураган или зона с възможност за наводнения, поради близостта ви до бреговата линия или други водни басейни. Ако е така, то местните агенции за готовност при извънредни ситуации, най-вероятно вече са създали ясно обозначени определени маршрути за евакуация. Бъдете сигурни, че сте запознати с тях. Също така се уверете, че имате алтернативи на официалните пътища, ако са станали твърде блокирани и непрекосяеми.

Може би си спомняте, че в публикацията за готовност в дома се препоръчва ако знаете, че живеете в такава зона, да имате автомобил, по възможност 4х4. Ако имате такъв, бъдете сигурни, че е зареден с гориво, че е в добро състояние и е готов да тръгне по всяко време. Ако живеете на остров или някаква друга крайбрежна зона, с един-единствен път за достъп, като например мост или провлак - когато предстои буря, може би е добра идея да помислите да паркирате вашето превозно средство от друга страна на пътното платно в непосредствена близост, където можете да стигнете до него, за да се евакуирате, преди да стане твърде лошо или пътя да се задръсти с трафик.

Не забравяйте, ако ще се евакуирате има голям шанс нормалното пътуване по пътищата да не е възможно, особено ако решите да се евакуирате по-късно. Комуникациите, обществения транспорт, уличното осветление, светофарите, както и друга инфраструктура, която обикновено прави пътуването по шосето лесно, може да не функционира.

Като част от плана ви за евакуация, трябва да сте готови да пътувате пеша, ако е необходимо. Трябва да познавате вашия евакуационен маршрут преди да възникне извънредна ситуация. Преминете го няколко пъти; търсете места по този път, които могат да се използват за подслон или други съоръжения, в случай, че бъдете принудени да напуснете автомобила си и да вървите пеш.

Ако трябва да се евакуирате пеша, това означава, че ще трябва да носите раницата си за оцеляване на гърба си. Пътуването с километри в несигурни условия, носейки раница не е лесно за някой нетрениран. Част от това да влезете във "форма за оцеляване" може да бъде да сложите раницата си на гърба и да ходите на поход с нея поне веднъж на седмица. Това е не само страхотно упражнение, но и ще ви помогне да придобиете сила и издръжливост, за да носите раницата, когато трябва. Този вид подготовка може да бъде особено полезна за по-младите членове на семейството. Тренировката за евакуация може да се комбинира със забавни семейни приключения.

Да останете или да се евакуирате​​?

При липса на официални заповеди за евакуация от държавните или местни власти, трябва да се евакуирате, когато е налице непосредствена опасност, като например:

• Ако помиришете газ, дим, видите пожар или друга предпоставка за вашата безопасност, евакуирайте всички обитатели на къщата. Когато сте на безопасно място, обадете се на местния спешен номер, най-добре 112 и докладвайте за инцидента.

Ако местните власти издадат цялостни заповеди за евакуация, използвайте маршрутите за евакуация и посочените методи; когато е възможно и ако времето позволява:

• Носете здрави обувки, ризи или фланели с дълъг ръкав и панталони;
• Носете автомобилни ключове, кредитни карти, пътни карти, мобилен телефон, зарядно и важни телефонни номера;
• Носете си раницата за оцеляване;
• Ако имате домашен любимец, вземете го със себе си, сложете му нашийник, маркиран с вашето име и името на животното;
• Заключете дома си, изключете електричеството, спрете водата; не спирайте газта;
• Оставете бележка на вратата къде отивате;
• Ако по някаква причина сте отделени от другите членове на семейството, отидете на предварително определеното място за среща;
• След като пристигнете на безопасно място, обадете се на контакта си извън района или града;

Ако все пак решите да се евакуирате, най-добре е да отидете при приятел или роднина извън зоната за евакуация. Все пак, ако не можете да се доберете до него, поради извънредната ситуация, може да се наложи да отидете в бедствено убежище или да направите собствен подслон, някъде извън опасната зона.

Убежища при бедствия

Непосредствено след голямо бедствие, ще бъдат избрани подходящи места за убежища от предварително определен списък, според районите в нужда и оценка на броя на евакуираните хора. Всяко място трябва да бъде инспектирано за безопасност преди да бъде открито за обществеността. Поради това не е възможно предварително да се каже със сигурност кои места действително ще работят като бедствени убежища. Веднага след като местата са официално определени, този списък ще бъде обявен, чрез местните медии на обществеността. Ако не е безопасно да останете, където сте и няма алтернатива, евакуирайте се към определените бедствени убежища.

Ако все пак отидете в убежище:

• Кажете къде отивате на вашия контакт извън бедствената зона;
• Вземете си раницата за оцеляване с вас;
• Първоначално, спешните убежища може да не са в състояние да осигурят основни консумативи и материали. Обмислете взимането на допълнителни неща (напр. одеяло, възглавница, надуваем дюшек, кърпа, памперси, храни и консумативи за бебета). Убежищата могат да бъдат много плашещи за децата, не забравяйте да вземете някои от любимите им игри, играчки и книги, както и някои любими "комфортни храни" или закуски;
• Осигурете и вашия домашен любимец. Ако не можете да направите други планове за вашите домашни любимци, в "човешките" убежища ще има персонал за да помогне на вашия домашен любимец.


Убежище на място

Има моменти, когато вместо да издадат задължителна заповед за евакуация, гражданските агенции за готовност може всъщност да ви посъветват да останете вкъщи. Това се случва обикновено, когато бедствието включва потенциално излагане на токсични материали.

Един от съветите, който може да ви бъде даден в случай на авария, където опасни материали са били изпуснати в атмосферата, е да останете на място. Това е предпазна мярка, целяща да ви опази, докато сте закрито.

Убежище на място означава да изберете малка, вътрешна стая, с малко или без прозорци и да направите убежище там. Това не означава да отцепите целия ви дом или офис сграда.

Защо може да се наложи да останете на място:

Химични, биологични или радиационни замърсители могат да бъдат освободени случайно или умишлено в атмосферата. Ако това се случи, ще бъде предоставена информация от страна на местните власти, по телевизионните канали и радиостанции за това как да вие и семейството ви  да се защитите. Тъй като информацията най-вероятно ще бъде предоставена по телевизията и радиото, важно е да имате около себе си телевизор или радио, дори по време на работния ден. Най-важното нещо за вас е да следвате указанията на местните власти и да знаете какво да правите ако ви посъветват да се подслоните на място.

Как да се подслоните на място

В дома:

• Затворете и заключете всички прозорци и външни врати;
• Ако ви се каже, че има опасност от експлозия, пуснете пердетата и затворете всички щори или завеси;
• Изключете всички вентилатори, отоплителни и климатични системи. Затворете комина или камината;
• Вземете домашния си комплект за оцеляване и се уверете, че всички устройства на батерии като фенери, радиостанции и др. са заредени и работят;
• Отидете във вътрешна стая без прозорци, която е над нивото на земята. В случай на химически заплаха, надземните места са за предпочитане, тъй като някои химикали са по-тежки от въздуха и може да проникнат в мазето, дори ако прозорците са затворени;
• Вземете вашите домашни любимци със себе си и не забравяйте да вземете допълнителна храна и вода за тях;
• Добре е да имате жичен телефон в стаята, която изберете. Обадете се на вашия контакт при извънредни ситуации и дръжте телефона на разположение ако имате нужда да съобщите за животозастрашаващо състояние. Мобилното телефонно оборудване може да е претоварено или повредено по време на извънредни ситуации;
• Използвайте тиксо или пластмасово фолио за да запечате всички отвори около вратата и в помещението;
• Слушайте радио или телевизия, докато ви кажат, че всичко е безопасно или ви кажат да се евакуирате. Местните власти може да наложат евакуация в специфични области с най-голям риск във вашата общност, така че не забравяйте да вземете и раницата си оцеляване с вас в запечатаната стая.

На работното място:

• Затворете офиса. Кажете на всички да влязат на закрито в стая или зала, която сте определили за случая. Затворете и заключете всички врати;
• Ако има клиенти или посетители в сградата, помолете ги да останат - не да си тръгват. Когато органите осигурят указания за подслон на място, те искат всички да се съобразят с тези стъпки и да останат там, където са, а не да шофират или да ходят на открито;
• Освен ако не е налице непосредствена заплаха, кажете на служителите, клиентите и посетителите да се обадят на техните контакти при аварийни случаи за да знаят къде са, и че са в безопасност;
• Включете системата за пренасочване на обажданията или алтернативни телефони системи или услуги. Ако офисът ви има гласова поща или телефонен секретар, променете записа за да посочите, че офиса е затворен, и че персоналът и посетителите са останали в сградата, докато властите кажат, че е безопасно да я напуснат;
• Затворете и заключете всички прозорци, външни врати и всички други отвори;
• Ако ви се каже, че има опасност от експлозия, затворете всички щори или завеси;
• Запознайте служителите с всички механични системи в сградата. Изключете всички внтилатори и системи за отопление и климатизация;
• Някои системи автоматично сменят вътрешния въздух с външен  - тези системи, по-специално, трябва да бъдат изключени, запечатани или дори счупени, ако се наложи;
• Вземете основни консумативи и доставки за бедствие, като например дехидратирана храна, бутилирана вода, радиоапарати, консумативи за първа помощ, фенерчета, батерии, тиксо, фолио и пластмасови торби за боклук;
• Изберете вътрешна надземна стая, с най-малко прозорци или отвори. Стаята трябва да има достатъчно пространство за всеки за да може да седне. Избягвайте пренаселването, като изберете няколко стаи, ако е необходимо. Големи складове, битови помещения, килери или конферентни зали без външни прозорци ще свършат работа. Избягвайте избора на стаи с механично оборудване като вентилатори или вентилационни тръби, тъй като това оборудване не може да бъде запечатано отвън;
• Добре е да имате жичен телефон в стаята, която изберете. Обадете се на вашия контакт при извънредни ситуации и дръжте телефона на разположение ако имате нужда да съобщите за животозастрашаващо състояние. Мобилното телефонно оборудване може да е претоварено или повредено по време на извънредни ситуации;
• Използвайте тиксо или пластмасово фолио за да запечатате всички отвори около вратата и в помещението;
• Запишете имената на всички в стаята, обадете се на вашия контакт при бедствие и докладвайте кой е в стаята с вас, както и връзката им с вас или вашия бизнес (служител, посетител, клиент и т.н.);
• Слушайте радио или телевизия, докато ви кажат, че всичко е безопасно или ви кажат да се евакуирате.

В училище:

• Затворете училището. Активирайте евакуационния план на училището. Следвайте процедурите за обратна евакуация за да приберете всички ученици, преподаватели и служители на закрито;
• Ако има родители или посетители в сградата, помолете ги да останат - не да си тръгват. Когато органите осигурят указания за подслон на място, те искат всички да се съобразят с тези стъпки и да останат там, където са, а на да шофират или да ходят на открито;
• Осигурете реботещ и достъпен телефон за запитвания от загрижени родители и имайте поне един телефон на разположение на училището. Определете човек, който да отговаря на обажданията. Тази стая също трябва да бъде запечатана. Трябва да има начин за комуникация между всички стаи, където са хората;
• В идеалния случай, използвайте училищната радоуредба;
• Ако децата имат мобилни телефони, позволете им да ги използват да се обадят на родител или настойник, да ги уведомят, че са били помолени да останат в училище до второ нареждане, както и че са в безопасност;
• Включете системата за пренасочване на обажданията или алтернативни телефони системи или услуги. Ако училището има гласова поща или телефонен секретар, променете записа за посочите, че сградата е затворена, и че персоналът и учениците са останали в нея, докато властите кажат, че е безопасно да я напуснат;
• Затворете и заключете всички прозорци, външни врати и всички други отвори;
• Ако ви се каже, че има опасност от експлозия, затворете всички щори или завеси;
• Запознайте служителите с всички механични системи в сградата. Изключете всички внтилатори и системи за отопление и климатизация;
• Вземете основни консумативи и доставки за бедствие, като например дехидратирана храна, бутилирана вода, радиоапарати, консумативи за първ апомощ, фенерчета, батерии, тиксо, фолио и пластмасови торби за боклук;
• Изберете вътрешна надземна стая, с най-малко прозорци или отвори. Стаята трябва да има достатъчно пространство за всеки за да може да седне. Избягвайте пренаселването, като изберете няколко стаи, ако е необходимо. Физкултурни салони, битови помещения, килери или конферентни зали без външни прозорци ще свършат работа. Избягвайте избора на стаи с механично оборудване като вентилатори или вентилационни тръби, тъй като това оборудване не може да бъде запечатано отвън;
• Добре е да имате жичен телефон в стаята, която изберете. Обадете се на вашия контакт при извънредни ситуации и дръжте телефона на разположение ако имате нужда да съобщите за животозастрашаващо състояние. Мобилното телефонно оборудване може да е претоварено или повредено по време на извънредни ситуации;
• Запишете имената на всички в стаята, обадете се на училищния контакт при бедствие и докладвайте кой е в стаята с вас;
• Слушайте радио или телевизия, докато ви кажат, че всичко е безопасно или ви кажат да се евакуирате. Местните власти може да наложат евакуация в специфични области с най-голям риск във вашата общност.

В автомобила:

Ако шофирате и чуете по радиото съвет да се подслоните на място, вземете мерки веднага.

• Ако сте много близо до дома, офиса или обществена сграда, отидете там веднага и влезте вътре. Следвайте препоръките за подслон на място, описани по-горе;
• Ако не сте в състояние да стигнете до дома или сграда бързо и безопасно, тогава спрете отстрани на пътя. Спрете автомобила на възможно най-безопасното място. Ако е слънчево навън, за предпочитане е да спрете под мост или на сенчесто място, за да избегнете прегряване;
• Изключете двигателя. Затворете прозорците и вентилационните отвори;
• Ако е възможно, запечатайте отворите за отопление/климатизация с тиксо;
• Слушайте радио редовно за съвети и инструкции;
• Останете където сте, докато не ви кажат, че е безопасно да се върнете на пътя. Имайте предвид, че някои пътища могат да бъдат затворени или задръстени с трафик. Следвайте указанията на правоприлагащите органи.

По време на всяка директива за подслон на място, местните официални лица са най-добрият източник на информация за вашата конкретна ситуация. Следвайки инструкциите им по време и след извънредни ситуации, свързани с подслон, храна, вода и др., е най-добрият избор.

Освен съветите, посочени по-горе, ето и някои допълнителни:

Ако заповедта се дължи на химически разлив или други опасни материали, най-вероятно ще трябва да се подслоните само за няколко часа. Трябва да слушате радио и телевизия за да знаете веднага, дали е обявена заповед за подслон на място във вашия район. Ще получите информация от местната полиция, спешни координатори или правителството, ако трябва да се подслоните на място.

Действайте бързо и следвайте инструкциите на местните координатори при спешни случаи като правоприлагащите органи, службите за пожарна безопасност или местните лидери. Всяка ситуация може да бъде различна, така че местните координатори може да имат специални инструкции, които гражданите да следват.

Като цяло, направете следното:

• Влезте на закрито възможно най-бързо. Приберете всички домашни любимци;
• Ако има време, затворете и заключете всички външни врати и прозорци. Заключването ще ги затвори по-плътно и ще създаде по-добро уплътнение срещу химичното вещество.
• Изключете климатика или отоплителя. Изключете всички вентилатори. Затворете клапата на камината, както и всяко друго място, откъдето може да влезе външен въздух;
• Отидете в стаята за подслон на място и затворете вратата;
• Включете радиото. Дръжте телефона до себе си, но не го използвайте, освен ако не съществува сериозна извънредна ситуация;
• Мивките и тоалетната чиния трябва да имат вода в тях (можете да ги използвате, както обикновено). Ако е необходимо да пиете вода, пийте сихранена вода, а не вода от чешмата;
• Облепете с тиксо всички прозорци и врати. Използвайте тиксо да облепите всички отвори в стаята, запечатайте всички електрически контакти или други отвори;
• Ако сте далеч от вашия подслон, когато възникне химическо събитие, следвайте инструкциите на аварийните координатори, за да намерите най-близкото убежище. Ако децата ви са на училище, те ще бъдат подслонени там. Освен ако не сте инструктирани да го направите, не се опитвайте да стигнете до училището, за да приберете децата си у дома. Транспортирането им от училището до дома ще изложи и тях, и вас, на риск;
• Слушайте радио за да чуете кога е безопасно да напуснете убежището;
• Когато напуснете убежището, следвайте инструкциите от местните координатори за да избегнете замърсители, ако има все още останали такива. След като излезете от убежището, аварийните координатори могат да ви дадат допълнителни инструкции как да направите останалата част от сградата отново безопасна.

С изключение на гореспоменатите нареждания за подслон на място поради опасност от химическо замърсяване, можете да решите да се послоните на място за да избегнете буря или друго предстоящо бедствие. Не е препоръчително да го правите ако е издадена официална заповед за евакуация, но все пак това решение си е винаги ваше.

Но преди да решите, прочетете преживяванията на двама души, които са преживели урагана Катрина през 2005-та година.

Подобно на много от нейните приятели и съседи, Саманта Ръмби, жител на Метайрие, предградие на Ню Орлиънс, избира да остане, когато са дадени нарежданията за евакуация, в дните преди урагана Катрина да достигне сушата. След три дни без течаща вода, топла храна и електричество, и без правилната подготовка за подслон на място, тя най-накрая решава да напусне. Тя описва преживяванията си в местния вестник на Ню Орлиънс.

"Когато тръгнахме, имаше цяла колона линейки на магистрала 10," казва 32-годишната служителка на компания за медицински доставки. "Хеликоптерите изнасяха пострадалите от наводненията и можехме да видим деца през отворените врати. Имаше хеликоптери навсякъде. Беше като евакуацията на Виетнам."

Докато Ръмби кара на запад по магистралата, за да избяга от пострадалия град, тя забелязва друг факт.

"Имаше стопаджии", казва тя, "хора с раници, цели семейства, носещи малки бебета - опитваха се да спрат някого. Щях да спра, но имах две котки и куче в колата. Дори видях един монах в расо да върви надолу по магистралата. Беше като онези филми с Мел Гибсън, "Лудия Макс".

Ръмби казва, че е било глупаво да не се евакуира, но "никога не бях се евакуирала преди и си помислих, че мога да се справя. Преживяхме бурята, но бяхме там три дни, без електричество, вода и тоалетна", казва тя. "Имахме консерви, но забравих да купя отварачка за консерви, така че взехме назаем от един съсед. Слушахме радио и чухме хора да се обаждат и да казват, че са в капан на таваните си и умират. Беше толкова тъжно, че накрая го изключих. Беше трудно."

За разлика от нея, Шейн, сървайвалист, който се смята за подготвен, разказва различна история в блога си. "Когато Катрина се показа в залива, брат ми Браян каза, "Ще се отклони към Флорида. Няма проблеми." А аз казах: "Глупак! Този ураган може да ни убие всички!" ... С жена ми Андреа преразглеждахме плана си при ураган, и тъй като не бяхме правили нищо по него напоследък, нещата не бяха така организирани, както можеха да бъдат. Но все пак успяхме да опаковаме и бяхме готови да тръгнем за 12 часа. Но по това време беше 9:00 вечерта, така че решихме да тръгнем на следващата сутрин в 4:00."

Шейн и семейството му тръгват в 6:40 в Неделя сутринта на 28-ми Август, все още един ден преди бурята. "Исках да тръгнем по-рано, но имахме нужда от почивка за дългото пътуване. Както се оказа, тръгнахме в последния момент. Когато напускахме града, трафикът беше уживен, но се движихме. Непрекъснато чувахме по радиото за задръствания, точно зад нас. Изглеждаше така, сякаш яздихме вълна, която бавно замръзваше след нас. Отне ни 15 часа и половина за да стигнем до Хюстън - пътуване, което обикновено отнема само шест часа".

Той заключава: "Преживявал съм урагани и бури и преди; мащабното разрушение не е нещо ново за мен, но това никога не ми се беше случвало преди. Както си карах в трафика, беше очевидно за мен, че урагана е специален вид трагична игра. Терористичните атаки, земетресенията и други видове природни бедствия се случват доста бързо. Бум и готово. Урагана, обаче, е като атомна бомба, която експлодира много бавно, в продължение на цял ден. Можете да видите как всичко, много спретнато се превръща в хаос, и няма какво да направите, освен да се опитате да излезете от сцената, от театъра, и да отидете възможно най-далеч, преди да се превърнете в участник в пиесата, вместо зрител."

Сбогуване

Никога не е лесно да оставите дом зад себе си, но не забравяйте, каквото и да имате там, в крайна сметка то може да се замени, особено ако сте предприели стъпките, описани в публикацията за готовност в дома.

Дали да останете или да тръгнете в случай на бедствие е ваше решение. Ако можете и имате план за евакуация, да следвате препоръките на агенциите при бедствия и аварии, когато препоръчват евакуация винаги е умно решение. Колкото по-рано, толкова по-добре, преди пътищата да се задръстят и да станат непрекосяеми.

Чрез слушане на съветите за евакуация, най-лошото, което може да се случи е ... нищо да не случи и да се върнете у дома безопасно, с леко неудобство за няколко дни. Но в най-добрия случай, да се измъкнете навреме, подготвени и с раницата си за оцеляване може да означава разликата между живота и смъртта.

Също така винаги имайте предвид, че без значение колко добре оборудвана е раницата ви за оцеляване, тя никога няма да съдържа всичко, от което може да имате нужда за всички сценарии, особено ако трябва да се евакуирате, или дори да останете на място за продължителен период от време.

Винаги трябва да сте подготвени да импровизирате и да се задоволите с това, което е на разположение. Да се ​​научите да палите огън, да правите подслони, да приготвяте храна, да използвате природни техники за изцеление, и всички други умения за оцеляване, които научите, са също толкова решаващи, колкото и всяка екипировка, която изберете да носите със себе си.


0 коментара:

Публикуване на коментар