26 ноември 2013

Поредица: Оцеляване - Част I – Основи на оцеляването - Основна първа помощ - част 2

Продължение от част 1 ....

Химически изгаряния

Химическите изгаряния са различни от изгарянията, причинени от топлина или огън и изискват специфична първа помощ. Ако разяждащо химическо вещество изгори кожата, следвайте тези стъпки:

• Отстранете причината за изгарянето като първо изчеткате всякакъв останал сух химикал и след това изплакнете химикала от повърхността на кожата с хладка, леко течаща вода в продължение на 10 до 20 минути или повече;

• Отстранете всички дрехи или бижута, които са били заразени с химикала;

• Увийте изгорялото място хлабаво, със суха стерилна превръзка (ако е налична) или чиста кърпа;

• Измийте отново изгорялото място за още няколко минути, ако пострадалия продължава да преживява изгаряне след първоначалното измиване.


Електрически изгаряния

Електрическите изгаряния също представляват уникални предизвикателства за първа помощ. Те могат да са леки или не се показват върху кожата изобщо, но щетите могат да се разпространят дълбоко в тъканите под кожата. Ако силен електрически ток премине през тялото ви, могат да се появят вътрешни увреждания, като нарушен ритъм на сърцето или спиране на сърцето. Понякога разтрисането от токов удар може да ви хвърли надад или да паднете, което може да доведе до фрактури или други свързани наранявания.

Обадете се на спешна помощ, ако изгореното лице го боли, объркано е или има проблеми с дишане, сърцебиене или съзнание.

Докато помагате на някой след електрическо изгаряне и чакате медицинска помощ, следвайте следните стъпки:

• Погледнете първо. Не пипайте. Пострадалия все още може да е в контакт с източника на електричество. Ако го докоснете тока ще премине през вас;

• Изключете източника на електроенергия ако е възможно. Ако не, преместете източникът далеч и от двама ви, като използвате сух, непроводим обект, направен от картон, пластмаса или дърво;

• Проверете за признаци на обръщение (дишане, кашляне или движение). Ако отсъстват, започнете кардиопулмонална реанимация (КПР) веднага;

• Предотвратете появата на шок. Поставете пострадалия да легне по гръб с глава по-ниско от изгореното място ако е възможно и с вдигнати крака;

• Покрийте засегнатите места. Ако човекът диша, покрийте всички изгорени места със стерилен бинт или чиста тъкан. Не използвайте одеяло или кърпа, защото влакната от тях може да се залепят за изгарянията.

Токов удар може да възникне със или без признаци на външно електрическо изгаряне. Симптомите на токовия удар включват:

• Спиране на сърцето
• Проблеми със сърдечния ритъм (аритмии)
• Дихателна недостатъчност
• Мускулни болки и контракции
• Изгаряния
• Припадъци
• Скованост и изтръпване
• Безсъзнание

ВНИМАНИЕ: След природно бедствие като буря или земетресение, е наложително да избягвате всички паднали кабели и да приемете, че по всеки паднал кабел тече ток. Също така избягвайте да ходите през застояла вода, тъй като през нея може да тече ток от паднали проводници, които не можете да видите.

Порязвания, ожулвания и други сериозни рани

Малките порязвания и ожулвания обикновено не са животозастрашаващи, но въпреки това правилните грижи са от съществено значение за да се избегне инфекция или други усложнения. Следните насоки ще ви помогнат да се погрижите за прости рани:

Спрете кървенето. Малките порязвания и ожулвания обикновено сами спират да кървят. Ако не го направят, приложете лек натиск с чиста кърпа или бинт. Натискайте в продължение на 20 до 30 минути и ако е възможно вдигнете раната на високо. Не спирайте за да видите дали кървенето е спряло, защото това може да повреди или да премахне съсирека, който се формира и да предизвика ново кървене. Ако кръвта струи или продължава да тече след непрекъснат натиск, потърсете медицинска помощ.


Почистете раната. Изплакнете с чиста вода. Сапуна може да раздразни раната, така че опитайте се да го държите далеч от нея. Ако след измиването в раната остане прах или замърсяване, използвайте пинсети почистени с алкохол за да отстраните частиците. Ако все още има остатъци, потърсете лекарска помощ. Основното почистване намалява риска от инфекция и тетанус.
За да почистите областта около раната, използвайте сапун и кърпа. По принцип няма нужда да използвате водороден прекис, йод или йодо-съдържащ препарат за почистване.

Нанесете антибиотик. След като почистите раната, нанесете тънък слой антибиотичен крем или мехлем като Неоспорин или Полиспорин за да запазите повърхността влажна. Тези мехлеми не карат раната да заздравее по-бързо, но могат да предотвратят инфекция и помагат за естествения лечебен процес на организма. Някои съставки в някои мехлеми могат да доведат до мек обрив при някои хора. Ако се появи обрив, спрете да използвате мазилото.

Превържете раната. Бинтът ще я пази чиста и от взимодействие с вредни бактерии. След като раната е заздравяла достатъчно, че да няма възможност за инфенция, излагането на въздух ще ускори заздравяването.

Сменете превръзката. Сменяйте превръзката поне веднъж дневно или когато се намокри или замърси. Ако сте алергични към лепилото, което се използва в повечето бинтове, използвайте бинтове без лепило, стерилна марля и хартиена или хлабава еластична превръзка. Тези консумативи като цяло са достъпни в аптеките.

Зашийте дълбоките рани. Рана, която е повече от 6 мм. дълбока или е отворена, има мазнини или изпъкнали мускули, обикновено изисква шевове. Можете да използвате самозалепващи ленти или хартман комплект, но ако не може лесно да се затвори раната, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро. Правилното затваряне в рамките на
няколко часа намалява риска от инфекция.

Внимавайте за признаци на инфекция. Обърнете се към лекар ако раната не зарасва или забележите зачервяване, усилваща се болка, изсушаване, топлина или подуване.

По-тежки рани и кървене

Ако е възможно, преди да се опитате да спрете силен кръвоизлив, измийте ръцете си за да избегнете инфекция и използвайте медицински ръкавици. Ако раната е коремна и има излезли органи, не се опитвайте да ги върнете обратно на мястото им - покрийте раната с превръзка.

Други случаи на силен кръвоизлив

• Сложете пострадалият да легне и го завийте за да предотвратите загуба на телесна топлина. Ако е възможно поставете главата на лицето малко по-ниско, отколкото тялото или вдигнете краката и кървящото място.

• Използвайки ръкавици извадете видимите буклуци или остатъци в раната. Не изваждайте големи или дълбоко забити обекти. Вашата основна грижа е да спрете кървенето, а не да го увеличите.

• Приложете натиск директно върху раната, докато спре кървенето. Използвайте стерилна марля или чиста кърпа и упражнявате непрекъснат натиск поне 20 минути без да премахвате марлята, за да видите дали кървенето е спряло. Поддържайте натиска, чрез превързване на раната здраво с бинт или чиста кърпа и тиксо. Използвайте ръцете си ако нищо друго не е на разположение. Ако е възможно използвайте гумени или латексови ръкавици или използвайте чиста найлонова торбичка за защита.

• Не премахвайте марлята или бинта. Ако кървенето продължава и се просмуква през бинта, не го премахвайте. Вместо това добавете по-абсорбиращ материал върху него.

• Притиснете основна артерия ако е необходимо. Ако кървенето не спре с директен натиск, прилагайте натиск върху артерията, която доставя кръвта към мястото. Точките за натиска на ръката са от вътрешната страна, точно над лакътя и точно под мишницата. Точките за натиск на крака са точно зад коляното и в слабините. Притиснете главната артерия в тези области спрямо костта. Дръжте пръстите си прави. С другата си ръка продължете да оказвате натиск върху самата рана.

• Обездвижете пострадалата част на тялото след като кървенето е спряло. Оставете превръзките на място и закарайте пострадалия до спешното отделение възможно най-скоро.

Не е препоръчително да се използва турникет от необучени лица за да контролират кървене. Обаче, когато има силен кръвоизлив, където основна артерия е прекъсната, натиска може да е недостатъчен и да се наложи да се използва и турникет.

Турникетите са много ефективен начин за спиране на кървене от крайниците. Те обаче спират циркулацията на засегнатия крайник и трябва да се използват само, когато други методи, като например затягащи превръзки не са успели (или има вероятност да не успеят). Натискът от турникетите трябва да бъде освобождаван периодично за да се предотврати увреждане на тъканта от липса на кислород.


Признаците и симптомите на вътрешни кръвоизливи са:

• Насинен, подут или твърд корем
• Синини по гърдите или признаци на счупени ребра
• Кръв в повърнатото
• Рани, които са проникнали в гърдите или корема
• Кървене от ректума или влагалището
• Нарушен пулс и затруднено дишане
• Хладна, влажна кожа

Първата помощ в областта на вътрешните кръвоизливи е ограничена. Ако нараняването е просто натъртване, приложете студени компреси за да забавите кървенето, да облекчите болката и да намалите подуването. Ако подозирате, че има по-тежки вътрешни кръвоизливи, внимателно наблюдавайте пострадалия и бъдете подготвени да приложите сърдечен масаж ако е необходимо (и сте обучени да го направите). Също трябва да успокоите пострадалия, да контролирате всички външни кръвоизливи, да предотвратите шок, да разхлабите всички плътно прилепнали дрехи и да обърнете пострадалия на една страна за да не задави и да се задуши.

В ситуация на оцеляване, където сте откъснати от цивилизацията и от медицински персонал за продължителен период от време, дори и малки рани могат да станат опасни за живота. Според ръководствата за оцеляване на армията:

Откритите рани са сериозни в ситуация на оцеляване, не само заради увреждане на тъканите и загуба на кръв, но и защото те могат да се инфектират. Бактериите върху обекта, който е създал раната, кожата и облеклото на индивида или друг чужд материал или замърсяване, който се е докоснал до раната могат да причинят инфекция. Чрез правилните грижи за раната, можете да намалите допълнително замърсяване и да подпомогнете процеса на излекуване.

• Разкрийте раната възможно най-скоро, като премахнете или отрежете дрехите;

• Винаги огледайте изходната рана за това, какво е причинило нараняването;

• Почистете основно кожата около раната;

• Изплакнете; не пръскайте раната с големи количества вода под налягане. Въпреки, че не се препоръчва, можете да използвате прясна урина ако нямате вода на разположение.

Забравете това, което сте виждали по филмите! Методът на "отвореното лечение" е най-сигурният начин за контролиране на рани в ситуации на оцеляване. Не се опитвайте да затворите всяка рана, чрез зашиване или подобни процедури. Оставете раната отворена за да позволите оттичане на гной в резултат от инфекция. Докато раната може да се оттича, като цяло тя няма да стане опасна за живота, независимо от това колко неприятно изглежда или мирише.

В ситуация на оцеляване, известна степен на инфекция на раната е почти неизбежна. Болка, подуване и зачервяване около раната, повишена температура и гной в самата рана или на превръзката ще ви позволи да разберете дали се е инфектирала. При липсата на антибиотици в ситуация на оцеляване, ако раната се инфектира трябва да я третирате както следва:

• Поставете топъл, влажен компрес директно върху заразената рана. Сменяйте компреса, когато се охлади, дръжте топлия компрес върху раната в продължение на общо 30 минути. Прилагайте компреси три или четири пъти дневно;

• Канализирайте раната. Отворете и внимателно изследвайте инфектираната рана със
стерилен инструмент;

• Покрийте и превържете раната;

• Пийте много вода.

В случай на огнестрелна рана или други тежки рани, е по-добре да изплаквате раната често с наличната най-чиста вода. Ако питейната вода или методите за пречистване на питейна вода са ограничени, не използвайте питейна вода. Промивайте раната принудително всеки ден, докато зарасне. Може да ви остане по-голям белег, но шансовете от инфекция са силно намалени.

Продължете това лечение всеки ден, докато всички признаци на инфекция изчезнат.

Терапия с червеи

Ако не разполагате с антибиотици и раната е станала силно инфектирана и не показва никакви признаци на изцеление - обмислете терапия с червеи, както е посочено по-долу, въпреки опасностите и нейната обикновено непривлекателна природа:

• Изложете раната на мухи за един ден и след това да я покрийте;

• Проверявайте дневно за червеи;

• След като червеите се развият, дръжте раната покрита, но проверявайте ежедневно;

• Отстранете всички червеи, когато почистят цялата мъртва тъкан и преди да започнат със здравата тъкан. Повишената болка и ярката червена кръв в раната показват, че червеите са достигнали здравата тъкан;

• Промивайте раната многократно със стерилна вода или прясна урина за премахване на червеите;

• Проверявайте раната на всеки 4 часа в продължение на няколко дни, за да се уверите, че всички червеи са били отстранени;

• Превръзжете раната и я третирайте като всяка друга рана. Тя би трябвало да се излекува нормално.

Измръзване

По време на зимни бури или при всяка ситуация за оцеляване в студено време, измръзването е проблем. Когато са изложени на много ниски температури, кожата и основните тъкани могат да замръзнат в резултат на измръзване. Местата, които е най-вероятно да бъдат засегнати от измръзване са ръцете, краката, ушите, носа и други части на лицето.


Признаци на измръзване

Ако кожата ви изглежда бяла или сиво-жълта, много е студена и се усеща трудно или въобще не са усеща, това са признаци, че може да имате измръзване. Кожата също може да ви сърби, да гори или е безчувствена. Тежко или дълбоко измръзване може да предизвика появата на мехури и втвърдяване. Когато мястото се затопли, плътта става червена и болезнена.

Постепенното затопляне на засегнатата кожа е ключът към лечението на измръзване. 

За да направите това:

• Защитете кожата си от по-нататъшно излагане на студа. Ако сте навън, стоплете измръзналите си ръце като ги сложите под мишниците си. Защитете лицето, носа или ушите, като покриете мястото със сухи ръце с ръкавици. Не разтривайте засегнатата област и никога не търкайте сняг по измръзнала кожа;

• Махнете се от студа. След като сте на закрито, съблечете всякакви мокри дрехи;

• Постепенно затопляйте измръзналите места. Сложете измръзналите си ръце и крака в топла вода - от 40 до 42 градуса. Увийте или покрийте другите части на тялото с топло одеяло. Не използвайте директна топлина; като печка, лампа, камина или електрическа възглавничка, защото те могат да причинят изгаряния, преди да ги почувствате върху безчувствената си кожа;

• Не ходете на измръзналите си крака ако е възможно. Това допълнително уврежда тъканите;

• Ако има някакъв шанс засегнатите места да замръзнат отново, не ги размразявайте. Ако вече сте ги размразили, увийте ги така, че да не замразнат отново.

Сърдечна недостатъчност (или както я наричаме инфаркт)

Човек, който получи сърдечен удар може да изпита някои или всички от следните признаци:

• Неприятно кръвно налягане, пълнота или свиваща болка в центъра на гръдния кош;
• Продължителна болка в горната част на корема;
• Дискомфорт или болка, която се разпространява извън гърдите до раменете, шията, челюстта, зъбите, или едата или двете ръце;
• Недостиг на въздух, замаяност;
• Виене на свят, прилошаване, изпотяване или гадене.

Сърдечния удар обикновено причинява болки в гърдите за повече от 15 минути, но също може да няма и никакви симптоми. Много хора, които получават сърдечен удар имат предупредителни знаци, часове, дни или седмици по-рано.

Ако вие или някой друг получи остър миокарден инфаркт:

• Обадете се на спешна помощ. Не определяйте симптомите на инфаркта за повече от пет минути. Ако нямате достъп до спешни медицински услуги, обадете се на някой да ви закара до най-близката болница. Шофирайте само в краен случай, ако няма абсолютно никакви други възможности и осъзнайте, че това поставя вас и други хора в опасност, когато шофирате при тези обстоятелства;

• Сдъвчете и поглълнете аспирин, освен ако не сте алергични към аспирин или сте били информирани от вашия лекар, че никога не трябва да приемате аспирин. Но потърсете спешна помощ първо, като се обадите на медицинска служба или в болница;

• Вземете нитроглицерин, ако ви е предписано. Ако мислите, че имате миокарден инфаркт и вашият лекар ви е предписал нитроглицерин преди това, вземете го, както е изписан. Не приемайте нитроглицерин, предписан за някой друг, защото това може да ви постави в по-голяма опасност;

• Започнете сърдечен масаж, ако лицето е в безсъзнание. Ако сте с човек, който получи сърдечен удар и той или тя е в безсъзнание, кажете на медицинския диспечер или на друг медицински специалист за това. Ноже да ви посъветват да започнете кардиопулмонална реанимация (КПР). Ако все още не сте преминали обучение по КПР, лекарите препоръчват да прескочите изкуственото дишане уста-в-уста и да изпълните само компресиите на гърдите (около 100 в минута). Диспечерът може да ви инструктира за правилните процедури, докато пристигне помощ.

За кардиопулмоналната реанимация (КПР)

Силно препоръчително да участвате в курс по сърдечен масаж. Разбира се, ако сте сериозни в подготвката за оцеляване. Не забравяйте, вашият живот и този на семейството ви може да зависи от това.

При липса на подходящо обучение, ето съвет от медицинските служби:

• Необучени сте. Ако не сте обучени в КПР, тогава направете само сърдечен масаж. Това означава непрекъснати компресии на гърдите, около 100 в минута, докато дойде линейката (описано е по-подробно по-надолу). Не трябва да опитвате изкуствено дишане;

Обучени сте и сте готови. Ако сте добре обучени и уверени в способността си, започнете с компресии на гърдите, вместо първо да проверявате дихателните пътища и да правите изкуствено дишане. Започнете със сърдечен масаж с 30 компресии на гърдите преди да проверите дихателните пътища и да започнете изкуствено дишане;

Обучени сте, но отдавна. Ако някога сте получили обучение по КПР, но не сте уверени в способностите си, тогава просто направете компресиите на гърдите, около 100 в минута.

Горните съвети се отнасят за възрастни, деца и бебета, които се нуждаят от КПР, но не и за новородени.

КПР може да запази кислорода в кръвта, която тече към мозъка и други жизненоважни органи, докато по-добро медицинско лечение възстанови нормалния сърдечен ритъм.
Когато сърцето спре, липсата на кислород в кръвта може да предизвика мозъчно увреждане само за няколко минути. Човек може да умре в рамките на 8 до 10 минути.

Компресии на гърдите за неопитни

Сложете човека да легне по гръб върху твърда повърхност. Коленичете до врата и раменете му.

1. Поставете дланта на едната от ръцете си на средата на гърдите на пострадалия. 
2. Поставете дланта на другата ръка върху първата ръка и сплетете пръстите си. 
3. Повдигнете пръстите си нагоре, за да се избегне оказването на натиск върху ребрата. 
Натискайте върху горната част на корема или долната част на гръдната кост. 

Снимка: Български червен кръст

4. Уверете се, че раменете ви са разположени точно над гърдите на пострадалия. 

Снимка: Български червен кръст

Натискайте най-малко 5 см. (макс. 6 cм.) надолу върху гръдната кост с изпънати ръце. 
5. Оставете гърдите да се върнат напълно в начално положение всеки път. Това ще позволи на сърцето да се напълни отново с кръв. Уверете се, че ръцете Ви не са се разплели или приплъзнали от гръдната кост. 
6. Компресията и освобождаването на гръдния кош трябва да продължават еднакво време.

Снимка: Български червен кръст

7. Направете около 100 притискания в минута (може да се правят по-бързо, но не повече от 120 в минута).  Бройте по петици в този ритъм, 1 и 2 и 3 и 4 и 5 ... и ...

Ако не сте били обучени в КПР, продължете с компресиите на гърдите, докато има признаци на движение или докато спешния медицински персонал пристигне. Ако сте били обучени в КПР, преминете към проверка дихателните пътища и изкуствено душане.

Важно е да се прави разлика между "инфаркт" и "внезапно спиране на сърцето". Сърдечния удар е бавно ограничение на кислорода към сърцето, обикновено от запушена артерия; той е придружен от симптомите, описани по-горе ... болка в гърдите, изпотяване, затруднено дишане и т.н., и може да отнеме време докато жертвата изгуби съзнание и се изисква сърдечен масаж, ако се стигне дотам изобщо.

Внезапното спиране на сърцето от друга страна се случва за един миг. То се причинява от внезапен или "електрически проблем" към сърцето. При внезапно спиране на сърцето, пострадалия ще загуби съзнание почти веднага и веднага трябва да се започне сърдечен масаж за да се запази мозъка оксидиран, докато пострадалия бъде "върнат обратно" към нормален ритъм с дефибрилатор. Ако живеете с някой, за който знаете, че има риск от внезапно спиране на сърцето, може да искате да включите автоматичен външен дефибрилатор като част от вашия домашен компект за оцеляване.

Очаквайте част 3 ...

0 коментара:

Публикуване на коментар