28 август 2013

15 къмпинг съвети за начинаещи пътешественици


В сезона за спане под звездите и всички други дейности сред природата, бих искал да публикувам тази статия, която ще ви помогне да излезете на открито с максимален коефициент наслада!

1) Вземете само това, което можете да носите удобно. Проверете това, като излезете на 30-минутна разходка с пълната раница преди да тръгнете. Ако някоя част от тялото (раменете, гърба, врата и т.н.) ви болят, променете нещо в раницата.

2) Изключете мобилния си телефон, спрете текстовите съобщения и всякакви други джаджи и технологии. Постоянно се наслаждавайте на прекрасното творение на природата и бъдете с хората, с които сте. Няма да съжалявате за този съвет със сигурност!

3) Водете си списък на това, което ви се иска да бяхте взели на пътуването и това, което сте взели, но не сте използвали. Това ще ви помогне да промените списъка на нещата, които ще вземете следващия път. В крайна сметка ще разберете от колко малко наистина имате нужда.

4) Вземете си добър нож и основен комплект за оцеляване. Никога не подценявайте дивата природа.

5) Пийте много вода. Толкова е лесно да се обезводни човек. Така че се уверете, че имате сигурен източник на чиста вода за пътуването си и не забравяйте за пречиствател на вода. Това могат да бъдат пречистващи таблетки ( аз лично използвам KATADYN Micropur Forte MF 1T), воден филтър (напр. KATADYN VARIO) или UV лампа (напр. STERIPEN Classic).

6) Обуйте обувките си преди да тръгнете на туризъм с тях. Убедете се, че са ви удобни. Научих това по трудния начин, твърде много пъти. Обувките и респективно краката са много важни, тъй като те са единственото ви средство за транспорт.


7) Вземете си хубава книга за оцеляване (препоръчвам "Ръководство по оцеляване на SAS" на Джон Уайзман) и правете нещо ново от книгата всеки ден от вашето приключение. По този начин ще изградите уменията си и ще бъдете по-добре подготвени.

8) Вземете храна, която не изисква много подготовка. Вряща вода е почти цялата подготовка, от която обикновенно имам нужда. Почиствайте тенджерите и тиганите от нагара, в противен случай приключението се превръща в доста мазно!


9) Вземете малко високоенергийна забавна храна като твърди бонбони, различни енергийни храни и др., които отговарят на вашите предпочитания, опаковат се лесно, леки са и няма да се разтопят или развалят. Ще получите енергия и удоволствие, които са много важни в природата.


10) Когато пътувате с други хора, вървете заедно с най-бавния човек и правете планирани спирания за почивка. Да, може да бъде разочароващо за мъже и татковци, които искат да завладеят всички пътеки, но ще създаде много по-приятен престой за всички останали.

11) Вземете това, което ви трябва за да останете затоплени и сухи - точка! Хипотермията е убиец номер 1 в дивата природа. И ако сте подгизнали или незащитени можете да изпитате хипотермия при температура от 10-15 градуса по Целзий.


12) Не забравяйте за тоалетна хартия! Направих това един път и ... ами не са необходими подробности ... но вече никога не забравям! О, и вземете малка сгъваема лопата, за да направите дупка ... по очевидни причини.

13) Вземете резервни инструменти за да запалите огън (подпалки, магнезиева запалка, непромокаеми клечки). Моят любим инструмент? Да, познахте ... Запалка! Защо да се мъчите, освен ако не ви се налага?


14) И понеже заговорихме за огън ... Не забравяйте! От едно дърво могат да се направят милиони кибритени клечки, но само една клечка може да унищожи милиони дървета. Никога не си тръгвайте, преди да сте се уверили, че сте загасили огъня си правилно. Грижете се за дивата природа и дивата природа ще се погрижи за вас.

15) И последно, но не на последно място ... Никога не подценявайте терена, условията и времето! Тръгнали сте на приятна разходка сред природата, която може да се превърне в ужасен кошмар ако я подцените. Дивата природа не прощава в такива случаи. И рано или късно някой бива сериозно наранен или дори по-лошо.


Това е засега ...

Забавлявайте се и бъдете в безопасност!

0 коментара:

Публикуване на коментар