08 януари 2013

Как да направим естествена домашна паста за зъби.

Здравейте, тези дни си мислих, че би било много добре да отворя нова рубрика в сайта, в категория "Здраве", която да включва различни начини за домашно направени продукти, които да са естествени заместители на комерсиалните и пълни със всякакви неща продукти. Рубриката също ще включва начини за здравословно хранене и природен начин на живот.
Като първа публикация в тази рубрика, мисля, че е подходящо да публикувам един здравословен вариант на естествена паста за зъби, който разработих.
Защо естествена паста за зъби? Ами, повечето марки съдържат флуорид, токсичен химикал, който всъщност не е доказано, че намалява кариеса и със сигурност не е в списъка на продуктите, които бихте използвали в диета с ниско съдържание на фитинова киселина. Флуорида също е свързан с увреждане на щитовидната жлеза и е домакин и на други проблеми.

Дори и естествените пасти за зъби, които се продават, често съдържат сулфити или сулфати (особено натриев лаурил сулфат) или глицерин, за който някои хора твърдят, че обгръща зъбите и ги предпазва от реминерализиране.
Има няколко добри природни пасти на пазара, но след разглеждане на съставките, разбрах, че бих могъл да си направя подобна смес и у дома ... и експеримента "Паста за зъби" беше роден.

Признавам си, имах няколко неуспешни опита преди да открия този. Първоначално се опитах да смеся кокосово масло и сода в равни пропорции, което направи кокоса солен. Също се опитах да използвам листо от стевия, която е пракрасен подсладител, но децата не можаха да преглътнат зеления цвят.
В крайна сметка убедих себе си да използвам стевия на прах (най-естествената, която можах да намеря), но също така бих искал да опитам и ксилитол, тъй като има някои предполагаеми ползи в денталното здраве.

Най-накрая улучих една рецепта, която на вкус бе доста добра и децата не плюеха пастата!

Естествена домашна паста за зъби - съставки:
  • Около 1/2 чаша кокосово масло
  • 2-3 супени лъжици сода за хляб
  • 2 малки пакетчета стевия на прах (стевията е изключително сладка)
  • 15-20 капки етерично масло от мента или канела
  • 10 капки екстракт от семена на грейпфрут (по желание)
  • 10 капки екстракт от смирна (по желание)
Как да направим естествената домашна паста за зъби

1. Разтопете или леко стоплете кокосовото масло.
2. Прибавете останалите съставки и разбъркайте добре. Ако използвате полутвърдо кокосово масло, използвайте вилица, ако не, използвайте лъжица. Ако използвате напълно разтопено кокосово масло, ще трябва да разбърквате няколко пъти, докато сместа се охлажда за да се размеси содата.
3. Сложете сместа в малък стъклен буркан (можете да я разделите в отделно бурканче за всеки член от семейството).
4. Оставете да изстине напълно.

Използване: Натопете четката за зъби и отгребете малко количество. Може също да използвате малка лъжичка за да поставите пастата върху четката.

Работи ли?

Използваме тази естествена паста за зъби от известно време вече и изглежда, че върши отлична работа. Всъщност забелязах по-малко плака върху зъбите на децата и на себе си, когато си мием зъбите, и зъбите ми се чувстват по-гладки. Ще ви информирам след следващия стоматологичен преглед, но имам няколко приятели, които използват подобни смеси в продължение на години и никога не са се оплакали от проблеми.

Какво мислите? Готови ли сте да си направите ваша собствена паста за зъби? Разкажете ми за това по-долу в коментарите!

0 коментара:

Публикуване на коментар