09 януари 2013

Естествен домашен слънцезащитен крем


Повечето слънцезащитни продукти съдържат токсични съставки или ендокринно-смущаващи химикали, които в много случаи могат всъщност да подпомогнат растежа на рак на кожата и производството на свободни радикали в организма. В действителност, в годините от началото на употребата на слънцезащитен крем, степента на рак на кожата всъщност се е увеличила и документ на FDA от 2007-ма година заяви, че: "FDA не разполага с данни, доказващи, че употреба на слънцезащитен крем помага за предотвратяване на рак на кожата". В действителност, много от докладите показват, че повечето слънцезащитни средства всъщност повишават риска от рак на кожата. Дори естествените налични в търговската мрежа слънцезащитни продукти често имат токсични съставки!

Като се има предвид, че много хора тези дни имат дефицит на витамин D, аз лично считам, че липсата на излагане на слънце е много по-голям проблем, отколкото прекаленото излагане. Недостигът на витамин D е свързан с много видове рак, включително най-смъртоносните видове рак на гърдата. Липсата на витамин D също е свързана с проблеми по време на бременността, включително прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно раждане и др.
Като общество, ние сме буквално невежи, когато става въпрос за излагане на слънце. За да се избегне рак на кожата, който не е особено смъртоносен рак, особено ако бъде хванат рано, ние отбягваме слънцето и по този начин и витамин D, който нашите тела произвеждат при излагане на слънце.
На всичко отгоре, самото излагане на слънце не е доказано, че е свързано с рака на кожата, но други фактори, като консумация на Омега-6 зеленчуково олио могат да имат голямо въздействие върху здравето на кожата!

В повечето случаи, моят подход към излагане на слънце е да получа достатъчна дневна доза, без да съм близо до точката на изгаряне. Тъй като повечето от нас не работят навън тези дни, всъщност изисква усилия за да получите дневна доза слънце, вместо да го избягвате.

В случай, че знам ще бъда изложен на слънце, за много по-дълго, отколкото кожата ми е свикнала, често е достатъчно да използвам шапка или риза, за да предпазя кожата си.

Ако нито една от тези опции не е на разположение, например, един ден на плажа в началото на лятото, преди да съм бил изложен много на слънце, много рядко бих използвал природни слънцезащитни продукти. Въпреки това, бих искал да споделя с вас моята рецепта, така че, ако сте на слънце за продължителни периоди от време през лятото, да имате природна опция.

Това би било по-естествена алтернатива за много малки деца, тези, които вземат лекарства, които увеличават риска от слънчево изгаряне или тези, които изгарят много лесно.

Само да уточня, въпреки че този естествен слънцезащитен крем мирише страхотно и е естествено овлажнен, не ви препоръчвам да го използвате ежедневно, тъй като витамин D, който ще получите от слънцето, ще бъде по-полезен за вас в дългосрочен план!

Природен домашно направен слънцезащитен крем - съставки:
  • 1/2 чаша бадемово или маслиново олио (може да се смеси с билки първо, при желание)
  • 1/4 чаша кокосово масло (естествен слънцезащитен фактор 4)
  • 1/4 чаша пчелен восък
  • 2 супени лъжици цинков окис (Това е не-нано версия, която няма да се абсорбира в кожата. Внимавайте да не вдишате цинковия прах). Това прави естествен слънцезащитен фактор 20 + или повече може да се добави).
  • По желание: 1 чаена лъжичка витамин Е масло
  • По желание: 2 супени лъжици масло от шеа (естествен слънцезащитен фактор 4-5)
  • По желание: Етерични масла, екстракт от ванилия или други натурални екстракти, които да отговарят на вашите предпочитания
Как да се направим природен слънцезащитен крем:

1. Сложете съставките с изключение на цинковия окис в половин-литров или по-голям стъклен буркан. Можете да използвате празен буркан от кисели краставички, маслини или други храни.
2. Напълнете средна тенджера с няколко сантиметра вода и я загрейте до средна топлина.
3. Сложете капака на буркана без да го затягате и го поставете в тенджерата с водата.
4. Тъй като водата се загрява, съставките в буркана ще започнат да се топят. Разклащайте или разбърквайте от време на време за да се смесят добре. Когато всички съставки се стопят напълно, добавете цинковия окис, разбъркайте добре и изсипете съдържанието в буркана, който ще използвате за съхранение. Няма да работи добре ако го сложите в шишенце с помпичка!
5. Разбъркайте няколко пъти, докато сместа се охлажда да се уверите, че цинковия окис се е смесил.

Използвайте крема така, както нормално бихте използвали всеки слънцезащитен продукт. Най-добре е да го използвате в рамките на шест месеца от направата.

Допълнителни бележки:
  • Този слънцезащитен крем е донякъде, но не напълно водоустойчив и ще трябва да се намажете отново след изпотяване или плуване
  • Уверете се, че да няма да вдишате цинковия окис, използвайте маска, ако е необходимо!
  • Тази рецепта има слънцезащитен фактор от около 20, макар че добавяне на повече цинков окис ще увеличи слънцезащитния фактор
  • Добавете още пчелен восък, за да направите по груб слънцезащитния крем и по-малко за да го направите по-мек
  • Аз препоръчвам кокосов или ванилов екстракт или етерично масло от лавандула за аромат
  • Съхранявайте на сухо и хладно място или в хладилника
  • Аз предпочитам да го съхранявам в малък буркан и го използвам като масло за тяло. 
  • Премахнете цинковия окис и ще превърнете крема в отличен лосион!
Още по-бърз начин да направите слънцезащитен крем:
  • Вземете бутилка от любимия си лосион (да не съдържа цитрусови масла!)
  • Добавете няколко супени лъжици цинков окис
  • Разбъркайте добре
  • Използвайте сместа като слънцезащитен крем
Какво мислите? Добавете коментар!

0 коментара:

Публикуване на коментар