22 март 2010

Маите и края на епохата

maya Напоследък много се нашумя с 2012 г. и предсказанието на маите. В тази тема ще се опитам да отделя само фактите от хилядите небивалици, писани къде ли не.
Основните източници, които съм ползвал са от тук и от книгата Мистерията 2012 на Джон Дженкинс. Този учен не е само писател, защото е прекарал дълги години из джунглите на Гватемала и Мексико, изучавайки цивилизацията на маите.
Накратко, какво знаем за техния календар и уникалните им астрономически знания? Календарът им, макар и не толкова древен като българския е също изумително точен. Двата основни календара, на които искам да обърна внимание са обикновения (използван за ежедневни нужди), в който има 365 дни и Тцолкин - този за свещенодействия, който е с 260 дни. Доколко точен им е 365 дневния календар съдете по това;
В съвременния грегориански календар годината има 365.2425 дни, като се има предвид високосната година, което за 10 000 години ни дава грешка 3.02 дни.
Майския календар обаче е 365.242129, който за 10 000 год. дава грешка само 1.98. Само този факт ни говори за невероятните им астрономически способности. На всеки 52 години двата календара 365/260 се синхронизират, подобно на две зъбни колела, по малкото в по-голямото. На всеки 52 години се е провеждал фестивал на новия огън в чест на това, че небесните тела все още се движат и живота продължава, които са били съпроводени и с човешки жертвоприноси. Над тези 52 години се е изчислявало по т.н. дълго броене. Тяхната математика е била различна от нашата и са използвали термини като бактун. В посочените сайтове е дадено точно обяснение как са се изчислявали, което не е предмет на темата. По интересните дати в календара им са;
0.0.0.0.0 , което отговаря точно на 13.08.3114г пр. Хр. От тогава им започва календара;
13.0.0.0.0 датата на 21.12.2012 когато и свършва.
Тези 13 бактуна преставляват големия цикъл на майската ера или 13х144 000 дни.
Календара Тцолкин е още по-интересен с това, че е базиран върху цифрата 26 000. Това е пълната прецесионна обиколка около Плеядите. Харакерното е, че на всеки 52 години Плеядите се подреждат точно в полунощ с Земята и Слънцето, пресичайки меридиана. Така 52 цикъла по 500 дават 26 000 години. Повече от ясно е, че няма как този народ да е притежавал подобни знания, ако не е имала сериозна намеса от по-висш разум.
За изчисляване на прецесионните цикли обаче маите са използвали Еднажден, а не както ние, българите пролетното равноденствие - Навруз.
И тук си идваме на думата за Плеядите. Маите са ги наричали Тцаб (Опашката на гърмящата змия). В питкоглифите им много често за използвали животни, символизиращи небесните тела. Например Млечния път понякога го дават като крокодил, а устата на крокодила - Тъмната зона на Млечния път. Еклиптиката на Слънцето - като нагъната змия. Самото нагъване символизира наскоро откритата осцилация около равнината на Млечния път. На всеки 36 млн. години Слънчевата система пресича галактическата равнина (екватора). Интересното е, че тези периоди съвпадат с времето на масово изчезване на цели животински видове, както и на климатични и геологични промени в планетарен мащаб. Според професор Напиер от Кардифския институт по астробиология ние сме недалеко от подобно пресичане на равнината. Според Дженкинс (изследователя на маите), това може да стане по всяко време между 1980 и 2016г. И пак според него, подреждането на Земята, Слънце и Световното Слънце (центъра на Галактиката) е отразено в глифовете на маите, като този, където световното дърво символизира Млечния път.
Плеядите от своя страна също ще завършат поредния 52 годишен цикъл през 2012.г Огромното внимание, което маите са отделяли на това съзвездие е свързано и с това, че според предците им, предавано от поколение на поколение, те идват именно от там. От Плеядите и по-конкретно от Алциона. Още една древна високоразвита култура като българската, която свързва произхода си с плеадианския ген.
Като превъзходни астрономи, маите са могли да изчисляват слънчеви затъмнения, както и движенията на други небесни тела от Слънчевата система като Марс и Венера. Това са все неща, които нашите предци също са умеели. Например, знаейки за предстоящо затъмнение са могли да го използват като оръжие в битката. Но за мезоамерика и за култура, значително по млада от нашата, тези знания наистина са наистина уникални. Най-важното обаче си остава предсказанието за 2012 г. Има и още подобни предсказания, касаещи този период като тези на Нострадамус, св. Йоан Богослов и дори Ванга. Но в нито едно от тях не е посочена с точност не само годината, но и деня. Съвпадение или не, края на 13-те бактуна (майската епоха) идва точно в деня Еднажден. Който пък ние го свързваме с Отключеното Небе и Новата Година от българския календар.
Разпространеното мнение сред хората е, че на тази дата, 21.12.2012 просто свършва календара на маите. Но не е само това!
В древния град на маите Тортугеро, провинция Табаско, Мексико преди години беше открит един каменен надпис, известен като Паметник 6. На него има някои изтрити от времето глифове, но най-важната част от текста е четлива. Разшифроването на майската писменост става неотдавна, в средата на миналия век. Този надпис обаче категорично посочва датата 21.12.2012 като последната дата в техния календар.
Ето и самия текст;
"Tzuhtz-(a)j-oom u(y)-uxlajuun pik
(ta) Chan Ajaw ux(-te') Uniiw.
Uht-oom ?
Y-em(al)?? Bolon Yookte' K'uh ta ?.
"Тринадесетият бактун ще свърши на 21.12.2012.
? ще стане.
(И то ще бъде) спускането (??) на Болон Йокте (Бога на деветте опори?) към ?"
Въпросителните са местата, на които глифите не се четат. Датата Еднажден е точно изчислена спрямо техния календар.
image
Съвпадението на някакво астрономическо събитие и "спускане" от Небето с отключеното Небе на Еднажден - българската Нова година е повече от случайно. Отделно според българския календар, епохата на Водолея, огнената епоха на Агни вече е започнала, макар не и в пълна сила все още. Горе-долу по това време свършва и колобърското Проклятие от 864г. Тогава пък според хазарската вещица Джуна Давидашвили, кабалистите няма да могат да виждат (и предсказват) нататък бъдещето, което ги прави неспокойни. Остават ни още 2 години да разберем както ще стане - края на света или края на една епоха и промени в глобален мащаб.

0 коментара:

Публикуване на коментар