25 юни 2009

Разсъждения относно действителността, в която живеем


Малко разсъждения относно проблемите, които наблюдавам в обществото.

В последните няколко компании, в които работих забелязах едно много интересно явление. Цялата работа се вършеше от работниците, а началниците работеха над проектите и насочваха работата.
Въпреки това обаче, имаше няколко собственика, които получаваха огромните пари, които караха коли, каквито дотогава не бях виждал. Какво правят те?

Ами нищо! Те просто притежават.

С нищо не помагат, вземат пари, които биха стигнали на хиляди хора да преживеят, но ПРИТЕЖАВАТ компанията, следователно печелят най-много от нея, а тези вършещи цялата работа, получават смешни възнаграждения, в сравнение с техните.

Какво правят богатите, когато влагат депозити в банките? Печелят лихва, само защото ПРИТЕЖАВАТ парите, които банката използва, а те самите не допринасят с НИЩО за подобряването на живота на хората.

Такава е болната действителност, в която обществото живее днес.

Почитат е все грешните хора. Все грешните хора се издигат, защото го правят благодарение на парите, не на ума си.

Много от популярните певци, актьори и спортни звезди получават страшно много пари, въпреки че зад купищата грим, самочувствие и алчност се крият най-обикновени хора.
Само че, важните личности не са тези, благодарение на които затъпявате.

Важните личности са тези, които ограмотяват хората, изобретателите, хората които са построили жилището ви, които са изработили уредите, улесняващи живота ви. Знаете ли колко смешни заплати получават те? Сигурно знаете, защото може би и вие работите като такъв.

Един футболист от Манчестър взема за седмица повече, отколкото обикновен човек би изработил през целия си живот - нормално ли е това? Да вземаш толкова много пари, защото риташ топка добре... Нормално е, защото законът на парите управлява света.

Политиците са хора, които изобщо не са в състояние да решават истинските проблеми на обществото. Работата им е свъразна предимно с насочването на финансите по различните сектори и изготвянето на финансови и социални програми. Тези хора изобщо си нямат представа как практически да решават проблемите на хората. Политиката, в днешният й вид, е меко казано неефективна, защото има твърде много информация, която политиците физически просто няма как да възприемат, че да могат да я използват, за да вземат правилни решения. Колкото и честни да са те.

Светът трябва да се поведе от учени, инженери и архитекти, не от идеалисти. С леви или десни идеи не можете да построите автомобил, необходими са ЗНАНИЯ.

Необходимо е обществото да започне да толерира знаещите, не имащите пари.

В момента политиците са просто група от хора, които се карат на заседанията, защитавайки всеки своята дясна или лява идеология - накрая обаче народа винаги е недоволен, ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО за ефективността на системата.

В правителствата на бъдещето няма да има политици - в огромни бази данни ще се съхранява цялата информация за всички сфери на живота и никой няма да взема решенията - хората сами ще достигат до тях, подпомогнати от изкуствен интелект.

Кой човек бихте послушали? Този, който е прочел една страница от една книга, или този който я е прочел цялата? Естествено е да предпочетете второто. Хората в парламента не разполагат с достатъчна информация, че да вземат решенията, нито пък са достатъчно компетентни. Но компютрите могат - много по-бързо и много по-ефективно.

Икономиката трябва да е базирана на ресурсите, не на парите. Попаднете ли на безлюден остров без храна и вода, колкото и пари да имате в джоба си, няма да имате особена нужда от тях (освен да ги ползвате за тоалетна хартия). Защото парадоксът е, че днес има достатъчно ресурси навсякъде да се построят болници и на всеки човек може да се осигури храна и подслон, но ... няма достатъчно пари!

Защо е така? Защото парите са най-големият инструмент за контрол над хората!

Ако отидете в Китай, можете да правите неща, които в Русия примерно не са разрешени. В САЩ можете да правите неща, които не са разрешени в Иран.

Където обаче, да покажете банкнотата, винаги вие сте прав!

Независимо дали е била комунистическа, демократична или фашистка - системата никога не се е променяла особено много. Винаги парите са били силата. Винаги банкерите са били хората, управляващи зад кулисите с невидимата ръка. Те например, са били причината, поради която загубилата първата световна война Германия, от държава с колосална инфлация и валутен срив, преуспява и се сдобива с модерна бойна техника, с която е в състояние да превземе света за няколко месеца.

Сравнението между сегашната икономика и тази базирана на ресурсите много ми напомня на сравнението между операционните системи Windows и Linux.

Първата е със затворен код, миниатюрна част от хората имат достъп до нея, за да я усъвършенстват, не разкриват на никого алгоритъма й, защото искат да печелят пари от продажбата й. Предпочитана е, защото е пълна с развлечения и не изисква определен набор от знания.

Linux е операционна система с отворен код. Свободна е за изтегляне и всеки може да участва в подобряването й, или да я моделира според своя вкус.

Такова трябва да е бъдещето на всяко нещо. Защото вече хората са взели финансовата игра твърде насериозно.

Убедих се сам колко трудно е да се спори с хората. Склонни са да ви се подиграят всякак, да ви нарекат всякак, но последното нещо, което биха направили е да отговорят на поставен от вас въпрос. Съмнявам се, че за това вина имат религиозните догми.

Религията казва "Не слушай какво ти казва "дяволът", той е лукав и ще те излъже".
Логиката казва "Чуй какво има да ти каже - който и да е ... и води аргументирана дискусия с него, защото може да не си прав."
А това човек да разбере, че не е прав, не е толкова страшно, защото това го доближава до истината. По-страшно е, когато дори не получава желаният разговор, а губи време в кавги от насочените към него сатирични коментари.

Обществото ни днес е НЕзряло. Необходимо е хората да се ограмотяват, не да затъпяват. Защото един грамотен народ никога няма да се остави да бъде управляван от шепа престъпници. Няма да има и нужда.

Народът обикновено яростно критикува досега управлявалите политици и в стремежа си да оправи бакиите си - избира нови. Въпросът е - било ли е това някога решението на проблема?
Историята показва, че не е било. Няма и да бъде.

И докато медиите и вестниците отчаяно се борят да закрепят рухващата система, подканяйки хората да гласуват, за да "упражнят гражданското си право на вот", а същевремено се подиграват без никакви аргументи на хората, които не искат да го правят, все повече и повече хора търсят решението другаде.

Това да си упражниш "законното право на вот" е все едно да те накарат да си избереш с брадва ли да ти резнат главата или с мачете - какъв е смисъла, след като резултатът накрая е един и същ?

Подиграват се с хората, че казвали: "Маскари са до един"...

Знаете ли защо хората казват така? - Защо?

Ами защото НАИСТИНА са маскари до един! Никой не може да ме убеди, че зад сладките им обещания не се крие просто желанието за облагодетелстване с власт и пари. Толкова е очивидно, че чак се пуля в екрана на компютъра от учудване, как може хората толкова наивно да скачат в обятията на нова партия и да наричат представителите й "добрите" без дори да са наясно с плановете й.

Все излизат клипове с млади хора: "Аз ще гласувам за ЕДИ КОЙ СИ, за да се въведе ред и законност" без да обясняват много, много, защо и как точно тази партия ще оправи нещата.
Просто евтини манипулаторски трикове.

Днешните олигарси ще се заменят с други. Не е виновен комунизма или мафията - вина има бездействието ни. Когато атакуваме тези въображаеми организации, ние бягаме от проблемите си, като виним друг за тях и търсим някой друг да оправи нещата. Защото са рядкост критиките към народа, цялата вина хвърляме на политиците. То това е и единственото нещо, за което служат - да поемат нашата вина.

1 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Петров,
Поздравления за гореизложените "обективни" и"по-
лезни разсъждения.И дай Боже,повече хора с подобни разсъждения.Цялото изложение е на "ниво",
но аз лично поставям на най-високо място неговия край.И АЗ САМИЯТ СЪМ СТИГНАЛ ДО НЕУТЕШИТЕЛНИЯ ЗА
НАС,Т.Н "ЕЛЕКТОРАТ" ИЗВОД,ЧЕ "СТРОИТЕЛИТЕ" НА ТАЗИ УРОДЛИВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ,СМЕ САМИТЕ НИЕ.
Ако проумеем това,но не една шепа хора ,а едно голямо множество(резерви може да има сред негласуващите),ние ще можем да направим и следващата крачка - да променим тази система,на
основата на целия потенциал от образовани и интелигентни хора.Но,засега,уви все още е голям броя на зомбираните от системата хора и е трудно все още да се разбере,какво още събитие е необходимо,за да ги изведе от него.Засега явно
и световната криза не успява в това.Уви!

Публикуване на коментар