21 юли 2009

Проектът "Венера": цели и основни положения

Често в ежедневието ни се случва да четем или чуем от масмедиите за редица социални проблеми, пред които сме изправени днес като глобалното затопляне, унищожаването на околната среда, безработицата, престъпността, насилието, бедността, гладът и демографския бум. Но колко често чуваме за работещ план, с който да се решат тези проблеми? Лесно е да се критикува обществото, но е далеч по-трудно да се изготвят планове за решаване на тези проблеми.


Проектът "Венера" (The Venus Project) в основата си е скица за създаване на ново общество, основана на нуждите на хората и възстановяването на околната среда.

Идеите на Проекта "Венера" предлагат по-широк спектър за избор, базирани на научните възможности, целящи нова ера на мир и стабилност за всички. Чрез осъществяване на икономиката на ресурсна основа, въвеждане на технологии и открития за по-благоприятна среда за всички, предложенията на проекта "Венера" ще намалят драстично престъпността, бедността, гладът, липсата на жилища и много други често срещани проблеми.

Едно от основните открития, което направи организацията, е фактът, че много от дисфукнционалните поведения на днешното общество са резултат от нехуманната среда, която предоставя монетарната (паричната) система. В допълнение, автоматизацията в работния процес доведе до заместването на хората от машини и в крайна сметка намали покупателната способност на хората да си набавят стоки и услуги.

Проектът "Венера" предлага социална система, в която технологиите ще бъдат интелигентно интегрирани в социалния дизайн, като главната им функция ще е да предоставят качество на живот, а не печалба. Този проект също предлага и набор от изпълними и практични ценности.

Той е перфектното съзвучие с духовните аспекти и идеали, които се срещат в повечето религии. Това, което цели проектът е да приведе тези идеали в работеща действителност.

Първи етап

Първият етап от дългосрочните планове на Проекта "Венера" е вече факт. Жак Фреско (Jacque Fresco), футурист, изобретател, индустриален дизайнер и създател на проекта "Венера" и неговият сътрудник Роксан Медоус (Roxanne Meadows) завършиха строежа на 25-акровия изследователски център във Вийнъс Бийч, Флорида, за да подпомогнат представянето на проекта "Венера". Видео материали, брошури и наскоро издадена книга ("The Best that money can’t buy: Beyond politics, poverty and war"), помагат за осъзнаването на проекта и неговите цели.

Втори етап

Вторият етап включва пълнометражен филм, който обрисува как действа проектът "Венера". Филмът предоставя позитивна визия за мирно общество, в което всеки човек е член на голямото семейство на Земята. Цивилизация, в която всички преследват по-доброто разбиране за света, в който живеем. Филмът е заснет така, че да бъде образователен и занимателен, както за възрастните така и за децата.

Трети етап

За да тества дизайна и целите си, проектът "Венера" работи в посока на въвеждане на тези идеали на практика в специално изграденият експериментален град. Изграждането на скиците на първите технологии и сгради вече започна. Вече има опити за увеличаване на бюджета, за да се подпомогне конструкцията на експерименталния град. Този нов град ще бъде проектиран, така че да се въведат целите на проекта "Венера", които са:

1. Осъзнаване на това, че всички ресурси на планетата са наследство за всички хора.
2. Премахване на изкуствените граници, които в момента разделят хората.
3. Замяна на монетарната (парична) национална икономика с глобална икономика на ресурсна основа.
4. Подпомагане за стабилизирането на човешката популация, чрез обучение и доброволен контрол на раждаемостта.
5. Възстановяване на околоната среда, доколкото е възможно.
6. Преизграждане на градовете, транспортните системи, земеделската индустрия и индустриалните централи, така че да са енергийно ефективни, чисти и да са удобни за човек.
7. Постепенно премахване на корпорации и правителства (местни, национални или супер-национални) като средства за социален мениджмънт.
8. Споделяне и въвеждане на новите технологии, които са в полза на всички.
9. Изграждането и използването на чисти, възобновими източници на енергия.
10. Изработването на най-висококачествени продукти за цялото население.
11. Изследвания на влиянието върху околната среда преди започване на всякакви мега-проекти.
12. Подпомагане на широк спектър от креативни действия и създаване на стимули за развитие на креативността.
13. Премахване на национализма, религиозния фанатизъм и предрасъдъците чрез образование.
14. Елиминиране на елитизма, технически или по друг начин.
15. Изграждане на методология чрез внимателно изучаване, вместо чрез случайни опити.
16. Подпомагане на комуникациите в училищата, така че езикът ни да бъде съвместим с физическото състояние на света.
17. Задоволяване не само на основните потребности, но и подпомагане за развитието на умствените възможности, насърчавайки индивидуалността, вместо еднообразието и еднаквостта.
18. И накрая, подготвяне на хората интелектуално и емоционално за промените и предизвикателствата, които ни предстоят.

Четвърти етап

След като експерименталният град бъде завършен, е планирано да се изгради парк, в който посетителите не само ще се забавляват, но и ще научават за възможностите за хуманен и природосъобразен живот, планиран от проекта "Венера". Той ще включва интелигентни къщи, транспортна система, незамърсяваща околната среда, напреднала компютърна технология и множество други технологии, които ще подобрят качеството на живот на хората в кратък период от време.

Никой не може да предскаже бъдещето. Ние само можем да екстраполираме информацията от днес. Нарастването на популацията, технологичните промени, състоянието на природата, и наличните ресурси са основните критерии за оценка на бъдещето.

Няма една гледна точка или философия, нито религия, политика, наука или идеология, която да не предприема рискове. Ние сме убедени, че единствените аспекти на проекта "Венера", които могат да се струват опасни са тези, които други проектират върху Проекта "Венера".

Предлагаме ви да се информирате по-добре чрез нашите книги, филми и семинари. Ако се идентифицирате с тази посока, ние ви предлагаме да работим заедно, за да реализираме проекта. Посетете нашата галерия, за да видите нашите предложения за бъдещи градове.

The Venus Project

0 коментара:

Публикуване на коментар