25 юни 2009

Движението Zeitgeist - Включете се!

Невероятно скапаната и остаряла система, в която живеем днес, продължава да съществува, без ни най-малък изглед да се промени, подсилена от илюзията витаеща сред масите от хора, че ако не гласуват няма да променят нищо. Познайте обаче какво - точно като гласувате нищо не променяте и текущото статукво си остава същото. Започнаха вече да витаят гнусните предизборни реклами, в които престъпниците, наречени политици, се плюят един друг и рекламират глупавата си идеология, която никога нищо не е променяла и никога нищо няма да промени.
Никога не е имало истинска демокрация - винаги парите са били факторът, който е определял силата в обществото.


Zeitgeist е активисткото движение на проекта "Венера" на индустриалният дизайнер и социален инженер Жак Фреско.

Целта на проекта е да се създаде нова и далеч по-стабилна система, в крак с днешната технология и разбирания. Системата е базирана на ресурсите - не на парите. Ако се събудите на самотен остров с няколко куфара пълни с пари и злато, едва ли бихте имали нужда от тях повече, отколкото от храна, питейна вода и подслон. Именно това е идеята на системата - да се използва новата технология, за да се създаде достатъчно изобилие за всички. Паричната система е създадена преди 1000-ди години, когато хората са живели в недостиг и е трябвало да се измисли нещо, за да се обезпечи труда им. Тази система вече е отживелица и няма причина за нейното съществуване, освен желанието за контрол над световното население от малка група предприемачи и банкери.
Днешното общество е с твърде Егоцентрични убеждения. Състезателният манталитет присъства в почти всяка сфера на нашия живот - в училището, работата и др. Внушените ни чувства за патриотизъм или религиозни убеждения също ни карат да се съревноваваме с другите, колкото и безсмислено да е това, като се замисли човек... В такава система корупцията е просто неизбежна, защото всеки поставя на първо място своя интерес, пред интереса на другите.
Много хора мислят, че човека по природа е такъв. Тази идея можеби е породена от поведението на животните, които са принудени да се състезават помеждуси, заради недостига, в който живеят. Човекът обаче може да мисли и да създава. Ние имаме знанието и технологията да създадем система, която не само ще успее да осигури дом, храна и обучение на всеки, но и да елиминира голяма част от работните места днес, заменяйки човешкият труд с този на машините.
Почти никой не е наясно с текущото ниво на развитие на технологиите. Новите технологии, като безплатната енергия например винаги се крият от масите от хора, защото по този начин големите петролни гиганти ще изгубят пазара на горивата си. В момента почти всеки гледа да прави пари на гърба на природата и на чуждия интерес. Тази психика няма да доведе до нищо добро в бъдеще.
Явлението, което започна да се появява все повече и повече е безработицата вследствие на технологичното развитие. Все повече и повече хора губят работата си, вследствие на автоматизацията. Този процес ще продължи и за напред, принуждавайки хората да си ТЪРСЯТ РАБОТА, за да спечелят пари, за да оцелеят, докато световното население расте все повече и повече и е абсурд текущата система да се справи с този проблем. В момента съществува технологията, която може да освободи човечеството завинаги от задължителния труд, но продължаваме да играем скапаната финансова игра, която блажи истински само малцина.
Ако желаете, влезте в сайта на движението Zeitgeist, вижте за какво става въпрос и ако ви се струва логично се включете.
Активистите в сайта са разделени в различни 4 отбора: Комуникативен, Административен, Създаващ и Технологичен, които имат по няколко подзвена. В момента в Българската версия на сайта няма опция за присъединяване към отборите, но можете да използвате английската, ако пожелаете.
Очаква се и 3-ти филм от поредицата, който ще бъде ориентиран предимно към войната и психологията на войниците. Той ще бъде също така повече практически насочен.
Най-важната група е комуникативната - необходимо е клкото се може, повече хора да разберат за тази алтернатива на днешната система.
Ако намерите друга - споделете я, но разберете, че само с критика няма да решите нищо.
Наблюдавайки едно и също всеки ден - грозните статии с политическа критика и упреци към властта, без никаква позитивна идея за РЕШАВАНЕ на проблемите, ми прави впечатление удоволствието, с което повечето автори си изкарват яда... Разберете, че така няма да решите нищо. Системата е устроена така, че политиците (и не само те) да злоупотребяват с поста си. В това няма нищо очудващо и фрапиращо, необходимо е да се потърси източника на проблема...

0 коментара:

Публикуване на коментар