30 януари 2009

Бъдещето на човечеството...или неговия край. Зависи от нас.

“Алчността и конкуренцията не са резултат от незаглушим човешки темперамент. Алчността и страхът от оскъдност всъщност биват създавани, и умножавани, пряко следствие от което е, че трябва да се избиваме помежду си за да оцелеем.“
Бернард Лиертаер - Основател на валутната система на Европейския съюз.





В настоящата статия ще имате възможност да прочетете цялото интервю с Жак Фреско, направено във филма "Духът на Времето 2", в което той говори за остарелите икономически, социални и духовни разбирания на човечеството и как всичко това неминуемо ще доведе до крах и самоунищожение ако не вземем мерки колкото се може по-скоро, не променим начина си на мислене и не осъзнаем, че не ни трябват пари, политици и армии за да изградим едно общество, базирано на технологиите и разумното използване на ресурсите на Земята в името на децата ни и на бъдещите поколения. Темите, които той разглежда напълно съвпадат с моето мнение. Винаги съм мислил по този начин, разбира се спомогна и факта, че съм човек на технологиите все пак. Независимо, че в момента работя за IBM - корпорация, която може би с право може да бъде включена в списъка от компании, правещи сериозни печалби, което би я направило неподходяща за новия модел на общество, аз лично смятам, че IBM може много да помогне за развитието на технологиите, както и на въвеждането на нови и полезни за човечеството технологии.
Всичко зависи от НАС. Приятно четене.

Името ми е Жак Фреско.
Аз съм индустриален дизайнер и социален инженер. Много съм заинтересован от обществото и създаването на стабилна система за всички хора. Преди всичко, думата "корупция" е монетарно изобретение, отклонение в поведението, поведение вредно за добруването на хората. Обаче говорим за човешко поведение, а човешкото поведение изглежда се определя от околната среда. Тоест, ако бяхте отгледани от индианците Семиноли, и никога не сте виждали нищо друго, щяхте да се придържате към тяхната ценностна система. И това се отнася за нациите, за индивидите, за семействата. Те се опитват да внушат на децата си своята вяра, своята родина и да ги накарат да се почувстват като част от това. И са установили общество, което те наричат изградено. Изградили са работеща гледна точка и се опитват да я запазят. Макар че всички общества са всъщност израстнали, а не изградени. Те се борят срещу новите идеи, които биха нарушили установения ред.
Правителствата се опитват да продължат това, което ги държи на власт. Хората не са избирани на политически позиции за да променят нещата. Те са поставени там да запазят нещата каквито са. Виждате че основата за корупция съществува в самото ни общество.
Нека се изясня. Всички нации са на практика корумпирани, защото въздигат на пиадестал съществуващи институции. Не искам да омаловажавам или надценявам никоя нация, но комунизма, социализма, фашизма, свободното предприемачество и всички други суб-култури са еднакви. Те всички са корумпирани. Най-фундаменталната характеристика на нашите социални институции е необходимостта от самосъхранение.
Дали имаме работа с корпорация, религия или правителство, главния интерес е да се запази самата институция.
Например, последното нещо, което една петролна компания би искала е използването на енергия извън нейния контрол. Това би направило компанията по-маловажна за обществото.
По същия начин студената война и разпада на Съветския съюз беше, в действителност,
начин да се запази и продължи установената икономическа и световна хегемония на САЩ.
Така и религиите внушават на хората чувство за вина от естествените си наклонности, всяка претендираща да предлага единствения път към прошка и спасение. В сърцето на това институционално самосъхранение лежи монетарната система. Парите осигуряват средствата за контрол и оцеляване.
Така както един бедняк е принуден да краде, за да оцелее, за институциите е естествено да правят всичко възможно да продължат да печелят. Затова по начало е трудно за институции базирани на печалбата да се променят, промяната заплашва не само оцеляването на големи групи хора, а също и така желания материалистичен начин на живот свързан с влиянието и силата.
Следователно, парализиращата необходимост да се съхрани дадена институция, независимо от социалното й значение, е дълбоко залегнала в нуждата от пари, от печалба.
Начина на мислене е, "Какво ще спечеля аз от това?"
Ако човек печели от продажбата на даден продукт, то той ще се бори срещу съществуването на друг продукт, заплашващ неговата институция.
Следователно, хората не могат да бъдат честни, и хората не се доверяват един на друг.
Ако някой ви каже, "Имам точно къщата която търсите", той е брокер.
Ако доктора каже "Мисля, че трябва да ви извадим бъбрека", аз не знам дали се опитва да си изплати яхтата или наистина имам проблем с бъбрека.
В една монетарна система е трудно да се доверяваш на хората. Ако влезете в магазина ми и ви кажа "Моите лампи са добри, но тези отсреща са по-добри" няма да остана на пазара много дълго. Няма да стане. Ако съм етичен, ще загубя.
Когато казваме, че индустрията се грижи за хората... това не е вярно.
Те не могат да си позволят да бъдат етични. Значи нашата система не е създадена да служи на добруването на хората.
Ако още не схващате - нямаше да има аутсорсинг на работа ако се интересуваха от хората.
На индустрията не й пука. Наемат хора, само защото работата още не е автоматизирана.
Не ми говорете за благоприличие и етика, не можем да си го позволим и да останем в бизнеса.
Важно е да се подчертае, че независимо от социалната система, дали ще е фашизъм, социализъм, капитализъм или комунизъм, фундаменталния механизъм винаги са парите, труда и конкуренцията. В комунистически Китай няма по-малко капитализъм, отколкото в САЩ. Единствената разлика е степента на намеса на правителството в предприятията.
Действителността е, че "Монетаризма", така да се каже, е истинския механизъм, който движи интересите на всички държави на планетата. Най-агресивният и следователно доминиращ вариант на монетаризма е системата на свободно предприемачество.
Фундаменталната позиция, изложена от ранните икономисти на свободния пазар, като Адам Смит е, че личния интерес и конкуренцията водят до обществен просперитет, тъй като конкуренцията създава мотивация за хората да продължават напред. Това, за което не се говори е, как икономика базирана на конкуренцията неизбежно води до стратегическа корупция, консолидация на властта и богатството, социално разделение, технологична парализа, експлоатация на труда и в крайна сметка скрита форма на държавна диктатура
от богатия елит.
Думата "корупция" често се дефинира като - морална перверзия. Ако една компания изхвърля токсични отпадъци в океана, за да спести пари, повечето хора смятат това за "корумпирано поведение". По-деликатен пример, когато Уолмарт отваря врати в малък град в САЩ и изтиква малките предприятия от бизнеса чрез конкуренция, засягаме една сива зона. Какво точно прави Уолмарт неправилно?
Защо трябва да им пука за кварталните магазинчета, които унищожават?
Друг деликатен пример, когато някой бъде уволнен, защото нова машина може да го замени и да върши същата работа с по-малко разходи, хората обикновено приемат това като
"начина по който стават нещата", без да виждат заложената изопачена нехуманност на това дейсвие.
Факт е, че дали ще изхвърлят токсични отпадъци, монополизират пазара или съкращават работна ръка, мотивът е един и същ : печалба.
Това са различни степени на един и същ механизъм за самосъхранение, който винаги поставя добруването на хората на второ място пред печалбата. Следователно корупцията не е някакъв страничен продукт на монетаризма, тя е неговата основа. Повечето хора осъзнават тази тенденция в една или друга степен, но мнозинството остават наивни за широките последствия, да имаме такъв егоистичен механизъм за водещ манталитет на обществото.
Вътрешни документи доказват, че след като тази компания категорично е знаела, че
имат медикаменти заразени със СПИН, са ги изтеглили от пазара в САЩ, и са ги продали във Франция, Европа, Азия и Латинска Америка. Правителството на САЩ е позволило това да се случи. FDA е позволило това да се случи, а сега правителството си затваря очите.
Хиляди невинни болни от хемофилия са загинали от вируса на СПИН. Компанията е знаела категорично, че медикамента е заразен със СПИН, продали са го, защото са искали да превърнат тази катастрофа в печалба.
Както виждате, корупцията е вградена в системата. Всички се лъжем един-друг, и не може да очаквате благоприличие в това.... чувство, че не знаят кого да изберат.
Те мислят в контекста на демокрацията, която не е възможна в една икономика на монетаризма. Ако имаш повече пари да рекламираш своята позиция, позицията, която искаш във властта, това не е демокрация. Това облагодетелства хората на високите етажи.
И винаги е диктатура на елита, на финансово заможните.

"Можем или да имаме демокрация в тази страна, или да имаме голямо богатство, концентрирано в ръцете на малцина, но не можем да имаме и двете."
- Louis Brandeis - Съдия от Върховния съд на САЩ

Интересно е да забележим как привидно непознати личности се издигат за кандидат-президенти, като с магическа пръчка. И преди да се усетим, някак си сме оставени да избираме измежду малка група изключително заможни хора, които подозрително имат една и съща широка социална гледна точка. Очевидно това е фарс.
Хората от изборната листа са там, защото предварително са избрани като приемливи от установените финансови сили които в действителност командват парада. Много хора разбират тази илюзия за демокрация, но си мислят "Само ако можехме да издигнем нашите честни, етични политици на власт," всичко щеше да бъде наред.
Тази идея, разбира се изглежда логична за нашия установен мироглед, но за нещастие е още една заблуда.
Защото когато наистина се стигне до най-важното, политическата институция и следователно самите политици, нямат абсолютно никакво реално значение за начина, по който функционират нашия свят и общество.
Не политиците могат да решават проблемите. Те нямат технически способности. Те не знаят как да разрешават проблеми. Даже и да бяха честни, те не знаят как да разрешават проблеми. Техниците са тези, които изграждат морските солници. Техниците ви дават електричество. Те ви дават моторни превозни средства. Те ви отопляват къщата и ви охлаждат през лятото. Технологиите разрешават проблемите, а не политиката. Политиците не могат да решават проблеми, защото не са обучени да го правят.
Малцина в наши дни се замислят какво в действителност прави живота им по-добър.
Парите? Очевидно не. Парите не стават за ядене, не могат да се пъхнат в резервоара на колата.
Политиката? Политиците могат само да създават закони, определят бюджети и обявяват война.
Религията? Естествено че не, религията не дава друго освен неуловим емоционален комфорт на тези които се нуждаят.
Истинсият дар, който ние, като човешки същества притежаваме, който единствен е виновен за всяко подобрение в нашия живот, са технологиите.
Какво представлява технологията? Технологията е молива, позволяващ идеи да се материализират на хартия. Технологията е автомобила, позволяващ ни да пътуваме по-бързо. Технологията е чифт очила, връщащи зрението на нуждаещите се. Приложената технология е просто продължение на човешките атрибути, което намалява човешките усилия, освобождава хората от даден досаден проблем.
Какво би бил живота ви днес без телефон, ел. печка, компютър или самолет.
Всичко във вашия дом, което приемате за даденост - от звънеца и масата до миялната машина е технология, създадена от градивната научна изобретателност на техниците.
Не парите, политиката или религията. Това са лъжливи институции. Казват ви, "пишете до вашия конгресмен, ако искате нещо да бъде направено".
Хората във Вашингтон би трябвало да са авангарда на технологиите. Авангарда на човешкото познание, на борбата с престъпността. Всички фактори, оформящи човешкото поведение. Не трябва да пишете на вашия конгресмен. Що за хора избират за тази работа?
Бъдещето ще е изпълнено с големи трудности...а въпроса, който политиците си задават е:
Колко ще струва проекта? Въпросът не е "колко ще струва", а Имаме ли ресурсите?
А ние имаме ресурсите днес да подслоним всички, да построим болници по целия свят,
да построим училища по целия свят, най-доброто оборудване в лабораториите за обучение и медицински изследвания. Виждате ли, ние имаме всичко това, но живеем в монетарна система, а в монетарната система има печалба. И кой е фундаменталния механизъм, направляващ печалбата освен личния инерес?
Какво съдържа в себе си върха на конкуренцията?
Висока ефективност и издръжливост?
Не. Това не е част от дизайна.
Нищо произведено в нашето печалбарско общество не е издръжливо или ефикасно. Иначе нямаше да съществува многомилионна индустрия за поддръжка на автомобили. Нито пък щеше да бъде по-малко от три месеца средния живот на повечето електроника преди да остарее морално.
Дали е изобилието? Абсолютно не. Изобилието, според законите за търсене и предлагане, е всъщност нещо негативно. Ако компания за диаманти намери 10 пъти нормалното количество диаманти по време на сондиране, означава че предлагането на диаманти се е увеличило, а цената и печалбата за диамант пада. Фактите са, че ефикасността, издръжливостта и изобилието са врагове на печалбата. С една дума недостига увеличава продажбите.
Какво е недостиг?
Основава се на поддържането на висока цена на продукцията. Забавянето на добива на петрол повишава цената. Липсата на диаманти поддържа цената висока. Диаманти се изгарят в диамантената мина Кимбърли. Те са направени от въглерод. Това поддържа цената висока.
Тогава какво означава за обществото, ако недостига, бил той естествен или манипулиран изкуствено е положително условие за идустрията?
Това означава, че дълготрайност и изобилие абсолютно никога няма да съществуват в такова общество. Това е против самата природа на такава структура.
Следователно е невъзможно да имаме свят без война или бедност. Невъзможно е постоянно да усъвършенстваме технологиите до най-ефикасните и продуктивни нива.
И което е най-страшното, невъзможно е да се очаква човешките същества да се държат
по наистина етичен или приличен начин. Хората използват думата инстинкт, защото не могат да отчетат собственото си поведение. Преценяват всичко със своята липса на познания, нали разбирате, и казват неща като "хората са устроени по определен начин", "алчността е нещо естествено", като че ли с години са размишлявали по въпроса. А това не е по-естествено от носенето на дрехи. Това което искаме да постигнем е, да елиминираме
причините за проблемите. Да елиминираме процесите, които създават алчност, тесногръдие, предразсъдъци, експлоатацията на хора от хора, елитизъм. Да елиминираме нуждата от затвори и помощи. Винаги сме имали тези проблеми, защото винаги сме живели в недостиг, бартер и монетарни системи, произвеждащи недостиг. Ако изкореним причините, създаващи така нареченото социално неприемливо поведение, то не съществува. Някой пита: "Те не са ли вродени?"
Не, не са!
Няма човешка природа, има човешко поведение, и то винаго се е променяло в историята.
Не се раждате с тесногръдие, и алчност, корупция и омраза. Попивате това от обществото.
Война, бедност, корупция, глад, мизерия, страдание няма да се променят в една монетарна система. Тоест, ще има съвсем незначителна промяна. Необходимо е реорганизирането на нашата култура, нашите ценности, и трябва да е свързано с капацитета на ресурсите на Земята, не нечие мнение или вижданията на някой политик за това какъв трябва да бъде света. Или някое религиозно схващане за човешките дела.
За това става дума в проекта "Венера".
Обществото, за което ще говорим, е свободно от старите суеверия, задържане, затвори, полицейско насилие и закони. Всички закони ще изчезнат и професиите ще изчезнат, които вече не са валидни, като стокови брокери, банкери, рекламни агенти. Изчезват! Завинаги!
Защото вече не са необходими. Когато осъзнаем, че технологиите създадени от човешката изобретателност освобождават човечеството и повишават стандарта ни на живот, ще разберем, че най-важния приоритет, който може да имаме е интелигентното управление на земните ресурси. От естествените ресурси черпим материалите, с които да продължим просперитета си. Щом разберем това, ще видим, че парите съществуват като бариера към тези ресурси, защото на практика всичко има финансова причина.
А защо са ни нужни пари да добиваме тези ресурси?
Заради реален или предполагаем недостиг. Обикновено не плащаме за въздух и дъждовна вода, защото те са в такова изобилие, че да ги продаваме е безсмислено. Тогава е логично да предположим, че ако ресурсите и технлогиите, за създаването на всичко в нашите общества, като къщи, градове и транспорт, бяха в достатъчно изобилие, нямаше да има нужда да се продава нищо. Също така, ако автоматизацията и машините са достатъчно напреднали, за да освободят хората от физическия труд, няма да има причина да работите.
И с изчезването на тези социални аспекти, не би имало нужда от пари въобще. И остава най-важния въпрос:
Имаме ли достатъчно ресурси на Земята и технологичен напредък, да създадем общество с такова изобилие, че всичко което имаме сега, да бъде достъпно без етикет с цена и без нуждата от подлагане на работа? Да, имаме.
Имаме ресурсите и технологията да изпълним това като минимум заедно с възможността да вдигнем стандарта на живот толкова много, че хората от бъдещето ще гледат назад на цивилизацията ни сега и ще се надсмиват колко примитивно и незряло е било обществото.
Проектът Венера предлага концепция, съобразена с познанията на днешния ден.
Никога не сме поставяли пред учените проблема как да създадем общество, което да елиминира скучния и монотонен труд, което да елиминира транспортните катастрофи, което ще осигури на хората висок стандарт на живот, което ще премахне отровите в храната ни, ще ни даде нови източници на енергия, които да са чисти и ефикасни.
Можем да направим това. Икономика базирана на ресурсите. Главната разлика между икономика на ресурсите и монетарна система е, че икономиката на ресурсите наистина е загрижена за хората и тяхното добруване докато монетарната система е толкова изкривена, че проблемите на хората са на второ място, ако са засегнати изобщо. Произвежданите продукти са с цел: колко пари можем да изкараме.
Ако има обществен проблем, и не могат да се спечелят пари от решението му, значи няма да бъде решен.
Икономиката на ресурсите дори не се доближава до нищо опитвано досега. И с всичките технологии днес можем да създадем изобилие. Да подобрим начина на живот на всички. Изобилие по целия свят, ако използваме технологиите разумно и пазим околната среда. Това е много различна система и е много трудно да се обсъжда, защото обществото не е достатъчно добре информирано за състоянието на технологиите.

Енергия

В момента, не е необходимо да горим фосилни горива. Не е нужно да ползваме нищо, замърсяващо околната среда. Съществуват много налични източници на енергия. Алтернативните енергийни решения, прокарвани от властите, като водород, биомаса и дори ядрена енергия, са силно неефективни, опасни и съществуват само за да продължат печелившите структури на индустрията. Ако погледнем отвъд пропагандата и самозадоволителните решения, предлагани от енергийните компании ще открием привидно безкраен поток от чиста, изобилна и подновяема енергия за генериране на електричество.
Слънчевата и вятърната енергия са добре познати на обществото. Но потенциалът им остава неизразен.
Слънчевата енергия, получавана от Слънцето е толкова изобилна, че един час светлина по пладне съдържа повече енергия от консумацията на целия свят за година. Ако можем да уловим 1/100-на от процент от тази енергия, светът никога няма да използва петрол, газ или нещо друго. Въпросът не е в достъпността, а в технологията за експлоатация. А днес има много напреднали методи да се постигне именно това, ако не ги спираше нуждата да се състезават за пазарен дял с вече установените енергийни структури.
Вятърната енергия отдавна е смятана за слаба и поради зависимостта от местоположението - непрактична. Това просто не е вярно. Министерството на енергетиката на САЩ призна през 2007, че ако вятъра бъде напълно използван в едва 3 от 50-те американски щата може да захрани цялата нация.
А съществуват и доста непознатите енергии на вълните и приливите. Енергията на приливите се получава от промяната на приливите и отливите. Инсталирането на турбини да уловят това движение, генерира енергия. Във Великобритания 42 обекта са отбелязани като подходящи. Прогнозира се, че 34% от енергията на Великобритания може да идва потози начин. Енергията на вълните, която се получава от вълнението на океаните се оценява на световен потенциал от 80 000 теравата годишно. Тоест 50% от енергийната консумация на планетата може да се получава само от това. Важно е да се подчертае, че приливната, вълновата, слънчевата и вятърната енергия нямат практически никакъв разход на енергия за добив, за разлика от въглища, петрол, газ, водород и всички други. В комбинация, тези четири метода, ефикасно използвани от технологиите, могат да захранват света завинаги.
Въпреки това, съществува друга форма на чиста, възобновима енергия, която ги бие всичките.
Геотермалната енергия използва така нареченото "топлинно сондиране". Обикновен процес, използващ вода, може да генерира огромни количества чиста енергия. През 2006 доклад на Масачузетския Технологичен Институт откри, че 13 000 зетаджаула (ZJ) енергия са достъпни под Земята в момента с възможност за лесен добив на 2000 ZJ от тях, с подобрена технология. Общата консумация на енергия на всички страни по света е около половин зетаджаул годишно. Това означава около 4000 години планетарна енергия може да се добива само по този начин. А както знаем земната топлина постоянно се подновява, тази енергия реално е неограничена. Може да се използва вечно. Тези енергийни източници са само част от наличната, чиста, възоновима енергия и с времето ще откриваме още. Крайното заключение е, че имаме пълно изобилие от енергия без нуждата от замърсяване традиционно съхранение или цена!

Ами транспорта?

Основните начини на пътуване в нашите общества са с автомобил и самолет, и двата изискващи фосилни горива. В случая с автомобила, акумулаторната технология, необходима да захранва електрическа кола, развиваща над 100 км/ч за повече от 200 мили с едно зареждане, съществува и е съществувала от много години. Но автомобилната индустрия контролира акумулаторните патенти и ограничава техния пазарен дял, заедно с политическия натиск от енергийната индустрия, достъпността и цената на тази технология са ограничени. Няма никаква друга причина, освен чист, корумпиран интерес от печалба,
да не бъде всеки автомобил в света електрически, и съвсем чист, с нулева нужда от бензин.
Колкото до самолетите, време е да осъзнаем, че този начин на пътуване е неефикасен,
тромав, бавен и причинява прекалено много замърсяване.
Алтернативата е влакът Маг-лев. Задвижва се от магнити. Напълно поддържан от магнитно поле и изисква по-малко от 2% от енергията необходима за пътуване със самолет. Влакът няма колела, и нищо не може да се износи. Текущата максимална скорост на версии на тази технология, използвани в Япония, е 361 мили в час. Тази версия на технологията, обаче, е много остаряла.
Организация, наречена ЕТ3, свързана с проекта Венера, е изградила тръбна версия на маг-лев, който пътува с до 4000 мили в час в неподвижна тръба без триене, която преминава над земята или под водата. Представете си пътуване от Лос Анджелес до Ню Йорк за обедната почивка или от Вашингтон до Пекин за два часа. Това е бъдещето на континенталното и междуконтиненталното пътуване. Бързо, чисто, и само с частица от енергията използвана днес за същото пътуване. Всъщност, между влаковете маг-лев, напредналите акумулаторни батерии и геотермалната енергия няма да има никаква причина да горим фосилни горива изобщо. И може да направим това сега, ако не ни спираше парализиращата структура на печалбите.

Работа

В момента Америка клони към фашизма. Има склонност от доминиращата философия и религия да издигат фашистки виждания. Американската индустрия е на практика фашистка институция. Ако не осъзнавате това, в момента, в който натиснете часовника, навлизате в диктатура. Внушава ни се да уважаваме труда. А аз гледам на него като на платено робство. Възпитани сте да вярвате, че трябва да изкарвате прехраната си с пот. Това пречи на хората. Да освободим хората от отегчителната, монотонна работа, която ги прави невежи. Вие ги ограбвате.
В нашето общество, в икономиката на ресурсите машините освобождават хората. Не можем да си представим това, защото никога не сме познавали подобен свят.

Автоматизация

Ако погледнем назад във времето, ще видим много ясен модел на автоматизацията бавно заместваща човешкия труд. От изчезването на човека в асансьора до почти пълната автоматизация на автомобилен завод. Факт е, че с развитие на технологиите нуждата от хора в производството постоянно ще намалява. Това създава сериозен сблъсък, който доказва грешността на монетарната система на труд. Заетостта е в директна конкуренция с технологичното развитие. И в предвид фундаменталния приоритет на доходите за индустрията, хората, с времето, постоянно ще бъдат заменяни от машини. Щом индустрията въведе нова машина, вместо да намали работния ден, те съкращават работна ръка. Губите си работата, и с право се страхувате от машините. В една високотехнологична икономика на ресурсите, около 90% от всички професии в момента могат да се изпълняват от машини. Освобождавайки хората, да живеят живот без слугуване.
Защото това е целта на самите технологии. И с времето, посредством нано-технологиите и други напреднали форми на науката, не е преувеличено да си представим дори сложни медицински процедури изпълнявани от машини. И доколкото показва опита, с по-голяма успеваемост от хората днес.
Пътят е ясен, но нашата монетарно базирана структура, която изисква труд за да има приходи, спира прогреса. Защото хората имат нужда от работа, за да оцелеят. Изводът е, че тази система трябва да си отиде или никога няма да се освободим и технологиите винаги ще са парализирани. Имаме машини, които чистят канали и освобождават хората от тази работа. Гледайте на машините като на продължение на човешките способности. Още повече, много днешни професии просто няма да имат почва за съществуване в една икономика на ресурсите. Всичко свързано с управлението на пари, рекламата, както и правосъдната система.
Без пари, болшинството от престъпленията извършвани днес няма да се случват. Почти всички форми на престъпление са последица от монетарната система, или пряко или чрез неврози породени от липса на финанси. Следователно самите закони може някой ден да изчезнат.
Вместо табела "карайте внимателно, хлъзгав път", сложете абразив на магистралата, за да не е хлъзгав пътя. Когато някой кара пиян и колата криволичи по пътя има едно малко махало което се люлее напред-назад, и дърпа колата обратно...Не закон. Решение.
Сложете сонар и радар на автомобилите, за да не могат да се блъскат.
Законите, направени от човека, са опити да се справим с проблеми без да знаем решението - създаваме закон.
В САЩ, най-приватизираната, капиталистическа страна на планетата, не бива да ни учудва, че имаме и най-голям брой затворници в света. Нарастващ всяка година. Статистически, повечето от тези хора са необразовани и произлизат от бедни общества на лишения. Противно на пропагандата, това внушение на средата е, което ги тласка към криминално и агресивно поведение. Но обществото си затваря очите за този проблем.
Правната и наказателната система са още примери как обществото ни избягва изследването на причините за нашето поведение. Милиарди се харчат всяка година за затвори и полиция,когато само частица от тези пари отива за програми за бедните, една от най-основните променливи, отговорни за престъпността по принцип.
И докато имаме икономическа система, която предпочита, и всъщност създава недостиг и лишения, престъпността няма да си отиде.

Мотивация

Ако хората имат достъп до неща от първа необходимост без слугуване, дълг, бартер, търговия, те биха се държали различно. Искаме всичко това достъпно без етикет за цена.
Добре, няма да имаме етикети с цена. Какво тогава ще мотивира хората?
Ако човек има всичко което пожелае, просто ще си лежи на слънце. Това е мита, който се поддържа. Хората в нашата култура са тренирани да вярват, че монетарната система създава мотивация. Ако имат достъп до благата, защо да вършат каквото и да било?
Биха си загубили мотивацията. Това ви учат, за да поддържате монетарната система.
Ако махнете парите от този пример, ще има други мотиви, съвсем други мотиви. Когато хората имат достъп до насъщните неща, мотивацията им се променя.
Какво ще кажете за луната и звездите?
Появяват се нови мотиви. Ако нарисувате картина, която харесвате, ще ви харесва да я подарите на други хора, не да я продавате.

Образование

Голяма част от образованието днес, е всъщност произвеждането на човек за дадена работа.
Прекалено е специализирано. Няма обща култура.
Хората не знаят много за широк спектър от теми. Нямаше да може да пратите хора на война, ако знаеха много за много неща. Мисля, че образованието е повече зубрене, не ги учат да решават проблеми. Не им дават средствата, емоционално или в тяхната област, или как да мислят критично. В една икономика на ресурсите образованието би било много различно. Главната грижа на нашето общество е умственото развитие и да мотивираме всеки човек да достигне върховния си потенциал.
Нашата философия е - колкото са по-умни хората, по-богат е светът, защото всеки допринася за цялото. Колкото по-умни са вашите деца, толкова по-добър ще бъде моят живот. Защото ще допринасят по-конструктивно към заобикалящата ни среда и към моя живот. Защото всичко, което съзадаваме в една икономика на ресурсите се прилага в обществото, няма да има нищо което да го спира.

Цивилизация

Патриотизъм, оръжия, армии, флот, всичко това е знак, че още не сме цивилизовани.
Децата ще питат родителите си:
"Не видяхте ли необходимостта от машините?"
"Тате, не видяхте ли че войната е неизбежна когато създавате недостиг?"
Не е ли очевидно? Естествено, детето би разбрало, че вие сте марионетки - отгледани да служат на установените институции. Ние сме такова отвратително, болно общество, че няма да ни пишат в учебниците по история. Просто ще кажат, че големи нации са взимали земя от малки нации, използвали са сила и насилие. Историята ще говори за корумпирано поведение през цялото време до началото на цивилизования свят. Тогава всички нации ще започнат да работят заедно.
Световно обединение, работа за общото благо на всички хора и без никой да е подчинен на никого. Без социално разделение, било то технически елитизъм или някоя друга форма на елитизъм, изкоренени от лицето на Земята. "Държавата" не прави нищо, защото няма "държава".
Системата която защитавам, глобална икономика на ресурсите, не е перфектна, просто е много по-добра от тази в момента. Никога не можем да достигнем съвършенство.

"Страната ми е светът...а религията ми е да върша добро." - Томас Пейн - 1737-1809

Социалните ценности на обществото ни, изразяващо се във вечна война, корупция, потискащи закони, социално разделение, несвързани суеверия, екологично разрушение и деспотична, социално безразлична, печалбарски ориентирана управляваща класа е фундаменталния резултат на всеобщо невежество към две от най-елементарните прозрения на хората за реалността. Израстващият и симбиотичен аспекти на природните закони.
Израстващата природа на реалността е, че всички системи - дали познание, общество, технологии, философия или която и да е друга - оставени без външна намеса, търпят плавна вечна промяна. Това, което смятаме за обикновено днескато модерни комуникации и транспорт, биха били немислими в древни времена. Аналогично, бъдещето крие технологии,
реализации и социални структури, които днес не можем да си представим.
Стигнали сме от алхимия - до химия, от геоцентрична вселена - до хелиоцентрична, от вярване, че демони причиняват болестите до модерна медицина. Това развитие не показва признаци да спре, то е идеята, която ни поддържа и ни води по безкрайния път на развитие и прогрес. Статично, емпирично познание не съществува, трябва да разпознаем израстването на всички системи.
Това означава, че трябва да сме отворени за нова информация, дори ако тя заплашва текущата ни система от вярвания, и следователно, идентичността ни. За жалост днешното общество не осъзнава това, а установените институции парализират растежа, защитавайки остарели социални структури. Същевременно, населението страда от страх от промяна. Внушена им е статична идентичност и оспорването на нечия ценностна система, води до обиди и изолация. Да грешиш неправилно се асоциира с провал.
Всъщност доказаната грешка трябва да се празнува. Тя издига човек до ново ниво на познание, разширява възгледите. Няма такова нещо като умно човешко същество, просто въпрос на време е текущите идеи да бъдат обновени, променени или изкоренени.
А тенденцията сляпо да се придържаме към система вярвания, да я пазим от нова, трансформираща информация не е нищо друго освен форма на интелектуален материализъм. Монетарната система удължава този материализъм не само чрез самосъхранителните си структури, а и чрез безбройно многото хора, на които е внушено сляпо и безмозъчно да поддържат тези структури, превръщайки се в самозвани пазители на статуквото. Овце без нужда от овчарско куче да ги контролира. Те се контролират един-друг, като изолират тези извън нормата.
Тенденцията да се съпротивляваме на промяната и да поддържаме съществуващи институции в името на идентичност, комфорт, сила и изгода е напълно нестабилна и ще произвежда още повече небалансираност, разделение, смущение, и неизбежно - унищожение.
Време е за промяна. От ловци и събирачи, към земеделската революция до индустриалната революция, моделът е ясен. Време е за нова социална система, която отговаря на разбиранията ни днес. Монетарната система е продукт от период от време, когато недостигът е бил реалност. Сега, в ерата на технологиите, тя вече не е адекватна за обществото. Изчезва с извратеното поведение, което причинява. Така и доминиращите мирогледи, като теистичната религия, придобиват същата социална незначителност. Ислямът, християнството, юдаизма, хиндуизма и всички други съществуват като бариери за личното и социално развитие. Всяка от тези групи поддържа един затворен мироглед.
И това крайно познание, което те проповядват просто не е възможно в една развиваща се вселена. Но религията е успяла да потисне осъзнаването на това развитие чрез внушаването на психологическата заблуда на вярата у своите последователи. Където логиката и новата информация се отхвърля, в полза на традиционализирани, остарели вярвания.
Концепцията за Бог, е всъщност метод за отчитане природата на нещата. В древни времена хората не са знаели достатъчно за това как се формират нещата, как работи природата. Затова си измислили собствени историйки, и създали Бог по свой образ и подобие. Някой, който се гневи когато хората не се държат прилично. Той създава наводнения и земетресения, и казват че е божията воля. Бегъл поглед върху потиснатата история на религията показва, че дори митовете за сътворението са развиващи се кулминации произлезли под влиянието на времето.
Например, основна доктрина на Християнството е смъртта и възкресението на Христос.
Тази идея е толкова важна, че в самата Библия се казва "И ако Христа не бе възкръснал, то нашите проповеди са празни и вашата вяра е празна". Но е доста трудно да приемем буквално това твърдение, не само защото няма исторически източник, потвърждаващ това свръхестествено събитие, знанието за огромния брой пре-Християнски спасители, които също са умрели и възкръснали, моментално поставя тази история в сферата на митовете и легендите. Ранни църковни фигури, като Тортулиян са положили големи усилия да разбият такива асоциации, претендирайки, че дяволът е причината за тези прилики.
От II век сл. н. е. :
"Дяволът, чиято работа е да изопачава истината, имитира точните обстоятелства на Светите Тайнства. Той кръщава своите последователи и обещава опрощение на греховете...празнува предлагането на хляб и изписва символа на възкресението. Нека тогава познаем лукавостта на дявола, който копира някои неща от тези които са свещени."
Което е наистина жалко, обаче е, че ако отхвърлим идеята за митове от Християнството,
Юдаизма, Исляма и всички други като буквална история, и ги приемем за това, което в действителност са, чисто алегорични изрази, извадени от множество вярвания, виждаме, че всички религии делят обща нишка. Този обединяващ императив трябва да бъде разпознат и оценен.
Религиозните вярвания са причинили повече разделение и конфликти от всяка друга идеология. Само Християнството има повече от 34 000 различни подгрупи. Библията е обект на интерпретация. Като я четеш, си казваш "Мисля, че Исус е искал да каже това. Мисля, че Йов е казал онова. О, не! Той е мислел това."
И така имате Лутеранците, Адвентистите на Седмия ден, Католиците, а разделената църква, не е църква. И тази тема за разделението, която е обща нишка у всички теистични религии, ни води до втория провал на осъзнаването. Погрешното вярване в разделението, чрез отхвърляне на симбиозната връзка на живота.
Освен осъзнаването, че всички естествени системи израстват, и всички идеи за реалността постоянно се развиват, променят и дори изкореняват. Трябва също да разберем, че всички системи всъщност са измислени фрагменти, просто в името на разговора.
Няма такова нещо като независимост в природата. Цялата природа е унифицирана система от независими променливи, едновременно причина и следствие, съществуващи само като концентрирано цяло. Не виждаме щепсъла свързващ ни с природата, и ни изглежда, че сме свободни... да се разхождаме наоколо.
Ако махнем кислорода, всички умираме моментално. Премахваме растенията, и умираме.
А без Слънцето, цялата планета ще умре. Значи сме свързани.
Трябва да вземем предвид цялото. Това не е просто човешко съществуване на тази планета,
това е всеобщо съществуване. И знаем, че без растения и животни не можем да оцелеем.
Знаем, че не можем да оцелеем без четирите елемента, нали?
Тогава кога ще започнем да отчитаме всичко това?
Това значи да бъдеш успял. Успеха зависи от това колко добре се свързваме с всичко около нас. Добре ми е известно, че моят внук не може да се надява да наследи един устойчив, мирен, стабилен, социално справедлив свят, ако всяко дете растящо днес в Етиопия, Индонезия, Боливия, Палестина, Израел няма същите очаквания. Трябва да се грижим за цялото общество или ще си имаме сериозни проблеми.
А сега трябва да видим, че целия свят е обществото. И трябва всички да се грижим един за друг. И това не е просто общество от човешки същества, а общество от растения и животни и природни стихии. И трябва наистина да осъзнаем това. Това ще ни донесе и радост и удоволствие. Това липсва в живота ни в момента.
Можете да го наречете спиритуализъм, но фактите са, че радостта идва от това блаженство на свързаност. Това е духът на нашия бог. Това е тази част от нас, която наистина чувства,
и можете да го почувствате вътре във вас. Това е онова страхотно, чудесно чувство, и вие знаете когато го усетите. Не го получавате от парите, получавате го от връзката.
"И това ако не е заплаха за тази страна. Как ще строим ядрени оръжия, нали се сещате?
Какво ще се случи с оръжейната индустрия като осъзнаем че сме едно цяло?
Ще се скапе икономиката. Икономиката дето никаква я няма. Това ще е истински провал.
Вижда се защо правителствата са в паника от идеята за безусловна любов."

"Вярвам, че голата истина и безусловната любов ще имат последната дума накрая." - д-р Мартин Лутър Кинг младши - 1929-1968

Когато разберем, че целостта на личното ни съществуване е изцяло зависима от целостта на всичко друго в нашия свят, тогава действително сме разбрали значението на безусловната любов.Любовта е връзката, а гледайки на всичко като теб и теб като всичко останало не може да има никакви условности, защото ние сме всичко едновременно. Ако е истина, че всички идваме от центъра на звезда, всеки атом във всеки от нас, от центъра на звезда,
значи ние всички сме едно. Дори автомат за кола или цигарен фас на улицата са направени от атоми, дошли от звезда. Всички са били рециклирани хиляди пъти, като мен и теб.
И следователно, това съм само аз.
От какво има да се страхуваме? От какво има нужда да се уединяваме?
Нищо. Няма от какво да ни е страх, защото всичко това сме ние. Проблема е, че сме били разделени с раждането и получаването на име, и на идентичност, и индивидуализирането ни. Били сме отделени от единството, и това експлоатира религията. Това, че хората се нуждаят да са отново част от едно цяло.
И те експлоатират това. Наричат го Бог, казват че има правила, а аз мисля че е жестоко.
Мисля, че можеш да го правиш и без религия.
Чуждопланетен посетител, изследващ разликите в човешките общества би счел тези разлики за тривиални сравнени с приликите. Животът ни, миналото и бъдещето са свързани със Слънцето, луната и звездите... Ние, хората, сме видели атомите които изграждат цялата природа и силите, оформили света...
И ние, ние които сме тук очите и ушите, и мислите, и чувствата на космоса, ние, най-накрая започваме да се питаме за произхода си, звезден прах, осмислящ звездите, организирани сборища от десет милиарда милиарда милиарда атома, осмислящи еволюцията в природата, проследяващи тази дълга пътека, по-която са достигнали самосъзнанието на тази планета Земя...
Дългът ни е към вида и към планетата. Задължението да оцелеем и да преуспеем, дължим не само на себе си но и на този космос, древен и необятен, от който сме дошли.

"Ние сме един вид. Ние сме звезден прах, жънещ звездна светлина."
- Карл Сейгън - 1934-1996

Време е да поискаме единството. Остарелите ни социални системи се разпаднаха, да работим за създаването на устойчиво, глобално общество, което се грижи за всички и всички са наистина свободни. Вашите лични вярвания, каквито и да са, са без значение, когато става дума за жизнени необходимости.
Всеки човек се ражда гол, и се нуждае от топлина, храна, вода, подслон. Всичко друго е второстепенно. Следователно, най-важният проблем в момента е интелигентното управление на световните ресурси. Това никога не може да се постигне в монетарна система, преследването на печалба е перследване на личен интерес, и тогава дисбаланса е наследствен. Същевременно, политиците са безполезни. Истинските ни проблеми са технически, не политически. Още повече, идеологии разделящи човечеството, като религията имат нужда от силен отглас на обществото във връзка с тяхната стойност, цел и социална значимост.
Да се надяваме, че с времето религията ще загуби своя материализъм и суеверна база, и ще се измести в полезната област на философията. В действителност, обществото днес е наопаки, с политиците, постоянно говорещи за защита и сигурност вместо за съзидание, единство и прогрес.
Само САЩ харчи около $500 милиарда годишно за отбрана. Това е достатъчно да изпратим всеки американски гимназист в колеж за четири години. През 1940-те години проектът Манхатан създаде първото истинско оръжие за масово унищожение. Тази програма ангажираше 130 000 души, на огромни финансови разноски. Представете си животът ни днес, ако тази група учени, вместо да работи над начин за избиването на хора беше работила над създаването на устойчив, изобилен свят. Животът днес би бил много много различен, ако това беше тяхната цел. Вместо оръжия за масово унищожение, време е да отприщим нещо много по-мощно - Оръжия за Масово Създаване (ОМС).
Истинската ни божественост е способността ни да създаваме. Въоръжени със знанието за симбиозните връзки на живота, направлявани от развиващата се природа на реалността,
няма нещо, което да не можем да извършим или постигнем.
Разбира се, срещаме сериозни трудности под формата на установени властови структури,
които отказват да се променят. В сърцето на тези структури е монетарната система. Както обяснихме, политиката на частичен резерв е форма на робство чрез дълг, където е буквално невъзможно за обществото да се освободи.
На свой ред, капитализма на свободния пазар, под формата на свободна търговия, използва дълга да зароби света и манипулира държавите в подчинение на шепа крупни бизнес и политически сили. Освен тези очевидни аморалности, самата система се базира на конкуренцията, което веднага изключва възможността за голям мащаб сътрудничества за общото благо.
Така парализирайки всеки опит за истинска световна устойчивост тези финансови и корпоративни структури днес са излишни, и трябва да ги надживеем.
Не бива да сме толкова наивни, да мислим, че бизнес- и финансовия елит ще са съпричастни на тази идея, защото те ще изгубят сила и контрол. Мирни и високо стратегически действия трябва да се предприемат. Най-силният начин на действие е прост. Трябва да променим поведението си, за да изместим структурата на властта към народа.

ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ПОДДЪРЖАМЕ СИСТЕМАТА.

Единственият начин да се промени установения ред е като откажем да участваме, постоянно подчертавайки безкрайните му дефекти и корупция. Те няма да предадат монетарната система, заради нашият дизайн, или препоръките ни. Системата трябва да се провали, и хората трябва да загубят доверие в избраните лидери. Би било голяма повратна точка ако проектът Венера бъде предложен като главна алтернатива.
Ако не, страхувам се от последствията.
Тенденциите показват, че света върви към банкрут. Вероятно САЩ ще премине към военна диктатура, за да предотврати бунтове и пълен социален колапс.
Щом САЩ колабира, всички други култури ще претърпят подобни промени. В момента, световната финансова система е на ръба на колапс, поради собствените си недостатъци.
Наблюдател на валутния фонд заяви през 2003, че лихвата по националния дълг на САЩ
няма да може да се изплаща след по-малко от 10 години. Теоритично, това означава пълен банкрут за Щатската икономика и последствията й за света са огромни. На свой ред монетарната система с частичен резерв достига своите теоритични граници на експанзия и банковите фалити, които наблюдаваме са само началото. Ето защо инфлацията скача до небето, дълговете ни са на рекордни нива и правителствата и Държавния Резерв на САЩ наливат нови пари за да спасят корумпираната система. Единственият начин да поддържаме банките е да печатаме още пари. Единственият начин да правим още пари
е да създаваме повече дълг и инфлация. Само въпрос на време е да обърнем страницата
и да няма кой да взима нови заеми докато задълженията растат и хората не могат да изплащат текущите си заеми. Тогава експанзията на парите ще спре и ще започне свиване от невиждан мащаб. Завършека на вековна пирамидална схема. Това вече се случва.
Трябва да изобличим този финансов провал, такъв какъвто е, да използваме слабостта му за предимство.......

Интервюто е преведено с кратки редакции директно от филма "Духът на Времето 2"

0 коментара:

Публикуване на коментар