03 януари 2012

Аватар Анг и гуру Патик....

Днес ще ви представя откъс от анимационния филм "Аватар - Легендата за Анг", където младия аватар Анг се среща с гуру Патик, който трябва да му помогне да отвори всичките 7 чакри. Понякога на най-неочаквани места човек може да намери информацията, която му е нужна. И не е нужно да търси из древните папируси или да обикаля света. Достатъчно е само да се огледа около себе си. И както съм написал в заглавието на блога: "Ако не можеш да намериш истината, там където си, къде другаде мислиш да я търсиш?"

Приятно четене.

Анг и гуру Патик се намираха до река, където реката образуваше няколко езерца, терасовидно разположени едно под друго, надолу по течението.

Гуру Патик: Водата тече през тази рекичка, точно както енергийните потоци през тялото ти (гуруто удари водата с пръчка). Както виждаш, има няколко езерца, където водата се върти преди да потече надолу. Тези езерца са като нашите чакри.

Анг: Значи чакрите са езера от спираловидно въртяща се енергия в телата ни?

Гуру Патик доволно каза: Точно така! Ако няма нищо, което да я спира или замърсява, тази рекичка ще тече чиста и ясна. Обаче, нашите животи са разхвърляни и нещата са склонни да паднат в реката, и какво се случва тогава?

Анг: Реката се запушва и не може да тече?

Гуру Патик кимна: Да. Но ако ние отворим пътя между езерцата ... (той изчисти някои мъхове с бастуна си. Водата се изля бързо в следващото езеро, и скоро всички езерца станаха чисти и ясни.)

Анг извика нетърпеливо: Енергията потича!

Патик погледна Анг с доволна усмивка.

Анг и гуру Патик се намираха в тъмна, мъглива пещера под храма на въздуха. Дълбоко вътре, те стояха в поза лотос, един срещу друг.

Гуру Патик: Има седем чакри, които преминават през тялото ни. Всяка река от енергия има своята цел, и може да бъде блокирана от специфична емоционална кал. Внимавай...отварянето на чакрите е интензивно преживяване, и след като започне процеса, не можеш да спреш, докато всичките седем не са отворени. Готов ли си?

Анг се замисли за миг: Ще направя каквото е необходимо.

Гуру Патик: Първо ще отворим земната чакра, намираща се в основата на гръбначния стълб. Тя се занимава с оцеляването и се блокира от страх.

Дълбоко в ума си Анг, видя червено осветения образ на маската на Синия Дух, а след това и самия Син Дух, опрял мечове в гърлото му.

Гуру Патик повиши тон: От какво най-много те е страх? Научи страховете си.

Анг видя Катара погълната в земята, самият себе си, влизащ в състояние на аватар,.кометата на Созин, Анг и духа на океана, разбивайки флотата на Озай. Изкривявайки лицето си, Анг отвори очи и видя себе си, заобиколен от пламъци и заплашителната форма на Озай, задаващата се зад тях.

Той извика ужасено: АААААААААА!

Гуру Патик извика: Анг, това което виждаш не е реално. Ти си загрижен за своето оцеляване, но трябва да се откажеш от тези страхове. (И двамата се намираха във вътрешността на пещерата, Анг беше ужасен от своите видения) Нека твоите страхове потечат надолу по реката.

Анг бавно се отпусна. В ума си, той спокойно стоеше в средата на пръстен от пламъци, гледайки Озай. Пламъците се завъртаха и се обединяваха около Господаря на Огъня, а след това изчезнаха. Сега само Анг и Патик останаха в пещерата.

Гуру Патик: Ти отвори земната чакра.

Изпотен Анг избърса лицето си с облекчение, а след това се усмихна.

Анг и гуру Патик се намираха до бърз водопад. Зад масивната завеса от падаща вода, те отново бяха седнали.

Гуру Патик: След това е ...

Анг: Водната чакра?

Гуру Патик извика възторжено: Прекрасно! Може би някой ден ще бъдеш гуру. Тази чакра се занимава с удоволствието и се блокира от чувство за вина. Сега потърси всичката вина, която ти тежи. За какво обвиняваш себе си?

В мислите си Анг видя себе си как оставя бележка, преди да избяга от Северния въздушен храм, преди един век.

Анг извика: Аз избягах.

След това Анг се видя в състояние на аватар, яздейки торнадо от вятър. Вбесен, той насочи торнадото към войниците в крепостта на Земното кралство.

Тогава той видя себе си седнал още веднъж зад водопада, затворил очи.

Анг каза със съжаление: Нараних всички тези хора.

Гуру Патик: Приеми реалността, че тези неща са се случили, но не им позволявай да замъглят и отровят енергията ти. Ако искаш да наложиш позитивно влияние върху света, първо трябва да простиш на себе си.

Затваряйки очи, Анг си пое дълбоко дъх, а след това издиша.

Гуру Патик: На трето място е огнената чакра, намираща се в стомаха.

Анг се хвана за стомаха: Моята огнена чакра би искала да яде нещо различно от лук и сок от банан.

Гуру Патик се разсмя: Добра шега. Сега сериозно, продължаваме. Тази чакра се занимава с волята и се блокира от срам. От какво се срамуваш? Какви са най-големите ти разочарования от себе си?

Анг видя себе си да си играе с огнени пламъци, които изпусна и случайно изгори Катара. Той се намръщи при спомена.

Анг каза тихо: Никога няма да се опитвам да повелявам огън отново. Не мога.

Гуру Патик: Никога няма да намериш баланс, ако отричаш тази част от живота си. Ти си Аватар, и следователно си огнен повелител.

Анг си пое дълбоко дъх и издиша.

Гуру Патик: Четвъртата чакра се намира в сърцето. Тя се занимава с любов и се блокира от мъка. (усмихнат Анг погледна към статуята на въздушната монахиня и стана тъжен) Извади всичката мъка пред себе си.

Анг сложи пръстите си над сърцето, затвори очи и се концентрира.

Видя себе си, заобиколен от гъста мъгла. Смарагдова светлина изпълни всичко със светъл нюанс на зелено. Отваряйки очите си, Анг видя Гиацо, който се изкачваше през мъглата, за да седне срещу него. Към него се присъединяваха един по един и другите въздушни номади. Накрая огромна част от тях стояха подредени зад Гиацо. Анг им се усмихна, и един по един те бяха обвити от въртящ се облак. След като всички изчезнаха, Анг беше издърпан от облака от невидима сила. Той чу гласа на гуру Патик.

Гуру Патик каза: Ти наистина чувстваш голяма загуба. Но любовта е форма на енергия, която се върти навсякъде около нас. (Анг се върна в облака и сега видя въздушните номади, плаващи над него. Облака го обгърна и го издигна нагоре). Любовта на въздушните номади към теб не е напуснала този свят. Тя все още е вътре в сърцето ти, и се възражда под формата на нова любов.

Облакът прие формата на усмихнатото лице на Катара. Сълзи потекоха от затворените очи на Анг. Той се върна към реалния свят и изтри сълзите си.)

Гуру Патик: Нека да излезе болката. Много добре.

Анг каза през сълзи: Мога ли да изям малко лук с бананов сок?

Те бяха седнали пред лицето на масивна каменна статуя. На нея беше изобразена монахинята на въздушните номади, седнала с кръстосани крака. В основата и бяха седнали Анг и гуруто, притиснати от огромната и маса.)

Гуру Патик: Пета във веригата е звуковата чакра, намираща се в гърлото. Тя се занимава с истината, и се блокира от лъжите. Тези, които сами си казваме.

Анг седна в поза за медитация. В ума си, той видя Катара и Сока, седнали на седлото на Аппа. Катара каза: Защо не ни каза, че ти си Аватар?
Анг отвори очи.

Анг: Защото никога не съм искал да бъда.

Гуру Патик: Не може да лъжеш за собствената си природа. Ти трябва да приемеш, че си Аватар.

Анг въздъхна дълбоко и още веднъж затвори очите си. Този път видя себе да стои на висок връх, гледайки над земята. Вятърът духаше дрехите му, и той се вгледа надолу със стоманен поглед. Анг се завърна към реалния свят, отваряйки очи и с усмивка.

Гуру Патик: Много добре Анг. Ти отвори чакрата на истината.

Анг и Патик стояха на тясна стъпаловидна пътека, високо в планината, с изглед към мъгливите върхове по-долу. Слънцето се беше издигнало високо в небето и хвърляше златно сияние над всичко.

Гуру Патик: Шеста е Светлинната Чакра, намираща се в центъра на челото. Тя се занимава с проницателност и се блокира от илюзия. Най-голямата илюзия на този свят е илюзията на разделението. Нещата, които според теб са отделни и различни, са всъщност едни и същи.

Анг: Като четирите нации.

Анг си представи картата на света, с различни нации, представени в различни цветове. Картата заблеся ярко, и всички земи станаха с един и същи цвят. Те пресветнаха още веднъж, и се върнаха към отделните си цветове, а Патик продължи да говори.

Гуру Патик: Да. Ние всички сме едно, но живеем все едно сме разделени.

Анг отвори очи: Ние всички сме свързани. Всичко е свързано.

Гуру Патик: Точно така. Дори разделянето на четирите стихии е илюзия. Ако отвориш ума си, ще видиш, че всички елементи са едно. Четирите части на едно и също цяло. Дори метала е просто част от Земята, който е бил пречистен и рафиниран.

Анг и Гуру Патик стояха на върха на най-високата кула на Източния въздушен храм. Небето потъмня над мъгливите планини далеч под нея. Те още веднъж бяха седнали един срещу друг, на върха на кулата. Небето над тях беше изпълнено с ярки звезди.

Анг: Това е последната чакра, нали?

Гуру Патик: Да. След като се отвори тази чакра, ще можеш да влизаш и излизаш в състояние на Аватар, по своя воля. И, когато си в състояние на Аватар, ще имаш пълен контрол и осъзнатост на всички твои действия.

Анг каза уверено: Да го направим.

Гуру Патик: Мислената Чакра се намира в короната на главата. Тя се занимава с чиста космическа енергия и се блокира от земна привързаност. Медитирай върху това, което те привързва към този свят.

В ума си Анг видя Катара, която практикуваше най-доброто си движение за водно повеляване. Когато Патик отново започна да говори, Катара стоеше лице в лице с Анг. Техните устни се придвижваха по-близо, както при срещата им в пещерата на двамата любовници.

Гуру Патик: Сега, остави всички тези привързаности да си отидат. Остави ги да потекат надолу по реката. Забрави ги.

При тези думи, Анг внезапно излезе от видението си.

Той каза стреснато: Какво? Защо да оставя Катара? Аз...Аз..Аз я обичам.

Гуру Патик: Научи се да я оставиш, в противен случай не можеш да позволиш на чистата космическа енергия от Вселената да потече.

Анг каза сърдито: Защо да избера космическата енергия пред Катара? Как може да е нещо лошо, че чувствам привързаност към нея? Преди три чакри, това беше нещо добро.

Гуру Патик каза твърдо: Трябва да се научиш да оставяш.

Анг притвори очите си, с изражение на несигурност, ясно изписано на лицето му.

Анг: Съжалявам, но не мога да оставя Катара.

Гуру Патик каза спокойно: Анг, за да овладееш състоянието на Аватар, трябва да отвориш всички чакри. Примири се.

Анг каза неохотно: Добре, ще опитам.

Анг се концентрира. Вътре в ума си, той видя планини под звездното небе. Небесата започнаха да се въртят с голяма скорост. Размити ивици от звездите, започнаха да изчезват зад планините. Един образ на Катара се появи, и продължи обратно към хоризонта за да изчезне накрая с блясък от светлина. Небесата спряха да се въртят.

Гуру Патик извика: Сега, помисли за твоите привързаности и ги остави да си отидат. Позволи на чистата космическа енергия да потече.

(Поглеждайки към звездите, Анг видя пелена от светлина. Видя себе си, плуващ в космоса над планетата, пелената се превърна в сияен мост под краката му. Изкачвайки се, Анг видя могъщо енергийно същество, което стоеше на върха на моста. Това беше духовната фигура на самия Анг, татуировките и очите му блестяха със светлината в състояние на аватар. Анг тръгна внимателно към него с отворена уста и със страхопочитание. С приближаването към съществото, собствените му татуировки започнаха да светят. Съществото се извиси и се спусна със сфера от светлина, блестяща между пръстите му.
Сферата обгърна Анг, но изведнъж той се разсея от нечий плач. Той видя Катара, прикована до стената, опитвайки се да се освободи.

Анг скочи от ръцете на привидението, и сферата от светлина изчезна. Зад него, могъщото същество изчезна, докато Анг тичаше обратно надолу по пътеката. Тя също започна да избледнява бързо и изчезна, оставяйки Анг да полети надолу към Земята.

Анг изведнъж излезе от медитативния си транс.

Той каза с нарстваща тревога: Катара е в опасност! Трябва да тръгвам.

Гуру Патик извика след него: НЕ Анг! С избора на привързаност, заключи тази чакра! Ако тръгнеш сега, няма да можеш да влезеш в състояние на Аватар изобщо!

Анг спря за миг на ръба на покрива, а след това скочи. Гуру Патик затвори очите си с печален израз.

Анг скочи върху Аппа и се отдалечи от храма с голяма скорост....

0 коментара:

Публикуване на коментар