03 февруари 2009

Бърно - Чешка Република

Бърно е град в Югоизточна Чехия, център на Южноморавски край. Градът е втори по големина в страната с население около 450 000 души. Разположен е при сливането на реките Свитава и Свратка. За първи път се споменава през 11 в. като замък; има данни, че районът е обитаван от 5 в. Има важно отбранително значение чак до средата на 19 в. Крепостта Шпилберк е известна през този период като затвор на Австро-Унгария до 1858 г. От края на 12 в. е център на съставно княжество (тогава е наричан Бържетиславски град). През 1243 получава права на кралски свободен град, а в края на 13 в. става резиденция на моравските маркграфове. От 14 в. тук се събират всеки 2 год. моравските областни сеймове. По време на въстанието на хусистите остава верен на краля. През 1454 по заповед на краля са изгонени всички евреи.
Като владение на Хабсбургите (1526-1918) под името Брюн градът е икономически и културен център на Моравия, ежегодно се провеждат международни панаири. По време на Тридесетгодишната война 2 пъти е обсаждан (през 1643 и 1645) от шведски войски; не се поддава и на пруските войски (1742). През 1777 става център на епископства.
Преживява бързо развитие на промишлеността през 19 в., сдобива се (1899) със свой университет (Технологически университет). През 1918 влиза в състава на Чехословакия. Претърпява силни разрушения през Втората световна война. След 1945 мнозинството немци (около 1/3 от населението) са изгонени.
Днес Бърно е един от главните икономически центрове на Чехия. Най-важният отрасъл е тежкото машиностроене. Развити са химическата и полиграфическата промишленост, производството на стругове, турбини, селско-стопански машини, електро-технически изделия и точни прибори. Има предприятия на текстилната, хранителната, циментовата промишленост, дървообработка и производство на мебели.
В града се провеждат международни панаири: промишлен (от 1926 с изложбена площ над 500 хил. кв. м), туристически, финансов и др. Бърно е крупен железопътен възел (първият влак пристига през 1839).

Филм за Бърно -Част Първа (на английски)



Филм за Бърно - Част Втора (на английски)


Официален сайт (на английски)
Фотогалерия (моите снимки в Бърно)

0 коментара:

Публикуване на коментар